Software Tech

15% dintre virusi au trecut de securitatea Windows 8

15% dintre virusi au trecut de securitatea Windows 8

Rezultatele testării au arătat că dintr-un set de 385 de aplicații periculoase, din cele mai populare familii detectate în ultimele 6 luni, 61 de viruși au fost capabili să infecteze un computer ce rula Windows 8, cu aplicația de securitate Windows Defender activată. 322 de viruși au fost șterși de Windows Defender, iar alți doi, care au trecut de antivirus, au eșuat să se execute deoarece au fost blocați de User Account Control (UAC) – sistem de securitate a contului.

La testele comparative derulate pe Windows 7 și Windows 8, cu antivirusul integrat dezactivat, nu s-au înregistrat diferențe notabile. Dintre cei 385 de viruși, 234 au fost rulați cu succes și au continuat să desfășoare unul sau mai multe procese, până la curățarea calculatorului. În aceeași testare, 138 de aplicații periculoase nu au putut fi pornite de calculator din motive diverse, iar 6 amenințări au fost executate, dar au eșuat înainte de a opera vreo schimbare pe PC. Șapte amenințări au fost lansate, dar conținutul periculos a fost blocat de UAC.

Metodologia de testare
Pasul 1: Pentru a realiza testul s-au folosit două computere identice care rulau configurații de Windows 7 și Windows 8 pornite de pe un server din rețea.

Pasul 2: După rularea unei aplicații periculoase și după ce s-a stabilit dacă computer-ul a fost compromis sau nu, sistemul a fost curățat și testul s-a reluat.

Pasul 3: – Testarea pe Windows 7, Windows 8 și Windows 8 cu Windows Defender:
Testul de malware pe Windows 8 a fost derulat în două etape după cum urmează:

a) Pentru a ne asigura că și Windows 7, și Windows 8 sunt pe picior de egalitate, a fost dezactivată soluția antivirus care se livrează implicit cu Windows 8.

b) Al doilea test este un scenariu real-life cu Windows 7 versus Windows 8 plus Windows Defender.

Pasul 4: Setul de aplicații conținând software periculos a cuprins 385 de viruși dintre cele mai populare 100 de familii întâlnite în ultimele 6 luni, potrivit sistemului Bitdefender de raportare în timp real a virușilor. Conținutul periculos a fost găzduit pe un FTP intern și copiat pe computer după curățarea prealabilă.

Pasul 5: După rularea virușilor pe sistemul selectat s-a emis un raport detaliat cu diferențele dintre sistemul original și cel infectat. Toate aplicațiile periculoase au fost rulate pe un sistem de operare Windows cu UAC pornit și setat implicit.

Dacă una dintre operațiunile aplicației periculoase generează notificări UAC, se consideră că aplicația nu și-a îndeplinit scopul și computerul nu a fost afectat.