Stiinta Tech

A fost universul nostru creat într-un laborator, de o civilizație superioară?

A fost universul nostru creat într-un laborator, de o civilizație superioară?

Cel mai mare mister privind istoria universului nostru este ceea ce s-a întâmplat înainte de Big Bang. De unde a venit universul nostru?

Acum există o varietate de versiuni în literatura științifică pentru originile noastre cosmice, inclusiv ideile că universul nostru a apărut dintr-o fluctuație a vidului sau că este ciclic cu perioade repetate de contracție și expansiune.

 

O posibilitate mai puțin explorată este că universul nostru a fost creat în laboratorul unei civilizații tehnologice avansate.

Deoarece universul nostru are o geometrie plată cu o energie netă zero, o civilizație avansată ar fi putut dezvolta o tehnologie care să creeze un univers din nimic printr-un tunel cuantic, arată un articol publicat în „Scientific American”.

Această posibilă poveste de origine unifică noțiunea religioasă a unui creator cu noțiunea seculară a gravitației cuantice. Nu deținem o teorie predictivă care să combine cei doi piloni ai fizicii moderne: mecanica cuantică și gravitația. Dar o civilizație mai avansată ar fi putut realiza această ispravă și ar fi stăpânit tehnologia creării universurilor.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, atunci nu numai că ar putea explica originea universului nostru, dar ar sugera și că un univers ca al nostru este unul biologic, un sistem care menține longevitatea materialului său genetic pe parcursul mai multor generații.

În acest moment suntem o civilizație tehnologică de nivel scăzut, clasată în clasa C la scara cosmică, deoarece nu putem recrea nici măcar condițiile locuibile de pe planeta noastră pe altă planetă pentru momentul în care Soarele va muri. Și mai rău, am putea fi etichetați cu clasa D, deoarece distrugem neglijent habitatul natural de pe Pământ prin schimbările climatice. O civilizație de clasă B ar putea ajusta condițiile din mediul său imediat pentru a fi independentă de steaua gazdă. O civilizație clasată în clasa A ar putea recrea condițiile cosmice care au dat naștere existenței sale, și anume să producă un univers într-un laborator.

Întrucât un univers care se auto-replică trebuie să posede o singură civilizație de clasă A, având mai multe este mai puțin probabil, cel mai comun univers ar fi cel care are o singură civilizație de clasă A. Dezvoltarea tehnologiilor gravitaționale cuantice ne-ar putea ridica la o civilizație de „clasa A”, capabilă să creeze un univers similar cu cel în care trăim acum.