Laptop Tech

Acer Aspire One D255 – mini laptop pentru blogging (review)

Acer Aspire One D255 – mini laptop pentru blogging (review)

Concluzii

Acer Aspire One D255 nu este cea mai bună alegere în materie de netbook-uri, dar având avantajele unui procesor dual-core şi fiind dual-boot, merită atenţie. Sistemul de operare Android nu este foarte eficient pe cât ne aşteptam.

Procesorul dual core Intel Atom N550 îşi face treaba foarte bine în anumite aplicaţii şi când vine vorba de multitasking, dar nu poate reda conţinut multimedia la calitate Full HD. Am reuşit să redăm cursiv cel mult un video în format .mkv la 720p. Acer Aspire One D255 este salvat de preţul foarte bun în comparaţie cu modelele concurente. Pentru blogging, internet, office este minunat!

Puncte forte Acer Aspire One D255:
+ procesor dual-core
+ autonomie bună a bateriei
+ preţ foarte bun

Puncte slabe Acer Aspire One D255:
– display
– sistemul de operare Android nu este foarte util pe cât ne-am aşteptat
– placa video integrată Intel GMA 3150 – nu redă fişiere video la calitate Full HD

Exterior

La exterior, Acer Aspire One D255 arată puţin diferit faţă de alte modele din gama Aspire One. Comparativ cuAcer Aspire One D260 (model testat de noi în 2010), D255 este mai bine construit. Cel puţin nouă ne-a lăsat impresia ca este mai bine strâns şi are puţine puncte unde flexează.

Are un capac lucios, fiind un bun aspirator de amprente. Acelaşi material lucios îl întâlnim şi în jurul display-ului, dar are şi finisaje mate pe lângă tastatură. Cântăreşte doar 1.25Kg, mult mai puţin faţă de modelele concurente: Samsung NF210 – 1.35Kg, Toshiba NB520 – 1.32Kg,HP Mini 110 şi Mini 210 – 1.45Kg.

Touchpad şi tastatura

Tastatura este una clasică şi pe care am mai întâlnit-o la modelele Acer. Tastele sunt mari, dar fără un spaţiu bine definit între ele şi lasă impresia de ceva înghesuit. La o tastare rapidă, aveţi tendinţa să atingenţi tastele vecine, depinde şi te poziţionarea degetelor.

Touchpad-ul nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor noastre. Uneori este prea lent sau nu este foarte precis. Se află la acelaşi nivel cu restul carcasei, fiind delimitat doar de 2 linii în stânga şi în dreapta suprafeţei. Personal prefer 2 butoane distincte pentru funcţiile de mouse, însă modelul Aspire One D255 beneficiază de o bară cu funcţii dublă. Dezavantajul e că trebuie să apasăţi mai mult pe laturile extreme pentru a executa funcţiile mous-ului.

Porturi

Legat de porturi, Acer Aspire One D255 nu ne dezamăgeşte şi aplică varianta standard. Pe partea dreaptă găsim: cititor de card, jack audio in / out, un port USB, un slot de blocare Kensington şi un port RJ-45 pentru reţea. Pe partea stângă avem: o ieşire VGA şi două porturi USB. Webcam-ul de 1.3MP nu oferă o imagine foarte clară, dar pentru un apel video ăe messenger sau skype se descurcă decent.

Display şi sunet

Acer Aspire One D255 are un display de 10.1 inch clasic şi cu o rezoluţie de 1024 x 600 pixeli. Nu este un ecran foarte performant. Plus că este lucios şi gradul de reflexie este mare ceea ce-l face foarte greu de utilizat în condiţii naturale de lumină sau în medii foarte luminate. Am putea spune că display-ul nu este punctul forte al acestui netbook.

Cu privire la sunet, am fost mulţumiţi. Nu se poate compara cu sunetul redat de boxele Harman/Kardon înâlnite la Toshiba NB520, dar pentru un netbook s-a descurcat bine. Au fost cazuri când am înregistrat şi mici distorsiuni în calitatea audio, aşa că vă recomandăm să nu forţaţi la maxim boxele.

Performanţe

Acer Aspire One D255 nu se poate lauda cu performanţe notabile, dar s-a descurcat bine pentru un mini laptop. L-am utilizat foarte mult pentru internet şi blogging. Nu prea poţi face multe lucruri cu el, dar pentru portabilitate, aplicaţii office şi de birou, internet şi puţin divertisment este perfect. Placa video integrata Intel 3150 îl trage mult în jos. Windows i-a dat nota 2 şi s-a simţit în aplicaţii.

Autonomia este bună – aproximativ 8 ore cu bateria de 6 celule. Pentru o zi normală de muncă este chiar bine. Nu trebuie să mai căraţi încărcătorul cu voi.

Legat de temperaturi, cu Acer Aspire One D255 n-am avut probleme. Media a fost de aproximativ 45-50 grade şi nu se simte la exterior. Puteţi să-l utilizaţi foarte bine chiar şi în braţe. Şi nu este gălăgios.