Tech Tableta

Acer Aspire P3 – Tableta cu CPU Ivy Bridge se lanseaza maine

Acer Aspire P3 – Tableta cu CPU Ivy Bridge se lanseaza maine

Intel pare să caute cu disperare o soluţie pentru a contracara lansarea procesoarelor AMD Temash şi compania americană aparent îşi grăbeşte partenerii să lanseze tablete cu noile CPU-uri Core seria Y. Gigantul american ştie că Intel Atom nu are acum nici o şansă în faţa lui AMD Temash şi seria Y pare să fie singura opţiune pe care o are la dispoziţie.

Compania taiwaneza Acer va lansa o asemenea tabletă folosind brandul Aspire. Din ce ştim până acum, evenimentul va avea loc mâine, în New York. Noul portabil este un model de 11.6 inch care se numeşte oficial Acer Aspire P3 şi vine cu 2 GB de memorie RAM şi un SSD de la 32 GB până la 128 GB.

Tableta vine, de asemnea, cu un „keyboard cover” care va creşte nivelul de productivitate al dispozitivului, dar nu credem că există o baterie suplimentară sub tastatură. Este interesant să menţionăm faptul că, deşi multi consideră noul Acer P3 ca fiind urmaşul de drept al tabletei Iconia W700, Acer a decis să folosească brandul Aspire care era, în general, rezervat pentru notebook-uri.

Deja am prezentat noile procesorare Core Y-Series (detalii în recomandarile de mai jos) şi acum vom spune numai că aceste cipuri, desi sunt CPU-uri Ivy Bridge cu toate subunităţile active, vor funcţiona la frecvente foarte modeste. Motivul este lipsa unui sistem de răcire adecvat, într-o tabletă. Daca ar funcţiona continuu la 1.5 GHz, tableta s-ar supraîncălzi imediat, iar bateria ar fi terminată în mai puţin de două ore.

Aşadar, procesorul şi unitatea integrată de procesare grafică (iGPU) vor funcţiona la frecvente medii situate între 600 MHz şi 900 MHz. Deşi consumul maxim oficial este de 13W (TDP : total design power), Intel supune că cipurile vor funcţiona în funcţie de un SDP (scenario design power) de 7W. Din cauza acestui SDP avem aceste frecvenţe de funcţionare scazute. Totuşi Acer Aspire P3 este o tableta Windows 8, aşa că utilizatorul se va bucura de compatibilitatea cu întreaga bază software windows-x86.

Preţul este o surpriză oarecum neplacută, pentru că informaţiile pe care le avem momentan spun că modelul de bază va costa peste 700 USD, iar versiunea de top va ajunge la 1000 USD. Aceste preţuri nu vor face din Aspire P3 un favorit între compărători şi va fi dificil să intre în competiţie cu soluţii bazate pe AMD Temash. De exemplu, Acer Aspire V5-122 va costa numai 450 USD şi, chiar dacă o tabletă cu aceeaşi platfomă poate fi cu 50% mai scumpă, tot va fi mai accesibilă ca un Acer P3, oferind performanţă grafică superioară.