Tech

Afla despre cum te poate ajuta un GPS topografic

Afla despre cum te poate ajuta un GPS topografic

Topografia este o stiinta despre care se vorbeste prea putin, insa cei care si-au ales aceasta meserie au o responsabilitate foarte mare, aceea de a reproduce cu exactitate dimensiunile terestre pe care le masoara.

Topografia este o ramura a stiintelor masuratorilor terestre. Aceasta se ocupa cu efectuarea de masuratori asupra unor suprafete de teren, unitati cadastrale, forme de relief ori a altor elemente, cu studiul metodelor de masurat, precum si cu analiza instrumentarului si aparaturii necesare desfasurarii activitatilor. Rezultatele masuratorilor topografice se concretizeaza in intocmirea hartilor, planurilor topografice, la diferite scari de proportie, precum si ale profilelor ori tabelelor cu date masurate.

Masuratorile topografice se realizeaza pe spatii cu dimensiuni variabile, in scopul obtinerii valorilor masurate ale pozitiei spatiale a unui numar cat mai mare de puncte de pe suprafata topografica a reliefului. Desi in trecut se foloseasu masuratori destul de rudimentare in ziua de astazi cei care practica aceasta meserie beneficiaza de unelte si masinarii foarte precise. De exemplu, foarte multe firme de cadastru si masuratori terestre folosesc GPS topografic, un aparat de o precizie impresionanta care duce la capat fiecare masuratoare cu precizie milimetrica.

Cercetarile topografice sunt efectuate pentru a identifica si cartografia contururile oricarei parti de teren date si a oricaror caracteristici care exista deasupra sau sub pamant, cum ar fi cladirile, serviciile, drumurile si vegetatia. In scopuri de constructie, aceste inspectii includ, de asemenea, linii limita si servituti.

Aceste anchete sunt de obicei necesare de catre arhitecti si ingineri pentru a elabora proiecte acolo unde o cladire poate fi amplasata pentru servicii, unde se afla in raport cu drumurile si pe contururile pamantului. Daca intentionezi sa intreprinzi o noua dezvoltare de orice fel, este posibil sa ai nevoie de servicii speciale pentru a efectua un sondaj topografic.

Pe langa utilizarea metodelor traditionale de topografie, specialistii folosesc si o unitate GPS itineranta pentru a efectua topografii ale terenului. Se pot efectua sondaje in aproape orice locatie cu o precizie perfecta. Acuratetea sondajelor si a planurilor rezultate vor economisi timp si bani in timpul proiectarii. In special, aceasta tehnologie care permite sa se finalizeze subdiviziuni rurale mari mai repede decat topografii traditionali.

Sondajele cinematice GNSS pot oferi un mijloc rapid de colectare a datelor topografice larg distribuite, de inalta precizie. Avantajele acestei tehnici fata de instrumentele optice, cum ar fi o statie totala, consta in faptul ca necesita doar o singura persoana pentru a opera si nu se bazeaza pe mentinerea unei linii directe de amplasament. Odata ce punctele sunt colectate, operatorii vor invata sa le interpoleze folosind ArcMap pentru a crea un model continuu de cote.

Operatorii trebuie sa se gandeasca cu atentie unde isi aduna punctele si sa evalueze meritele diferitelor tehnici de interpolare, inclusiv TIN si Kriging. Printr-o aplicatie pe teren a GNSS cinematic, operatorii vor proiecta si vor efectua un sondaj topografic si vor interpola punctele colectate pentru a crea un camp de elevatie continua. Aceasta se bazeaza pe abilitatile invatate in Unitatea 2 si pregateste operatorii pentru tehnici viitoare, cum ar fi diferentierea suprafetei si detectarea schimbarilor topografice.

Pentru a intelege forma, nivelul, forma si pozitia geografica atat a caracteristicilor naturale si nenaturale ale terenului, sondajele topografice sunt cruciale – fie ca este vorba de o mica gradina, o autostrada, o ferma sau chiar un parc national. Cercetarile topografice pot fi probabil cea mai populara aplicatie in stabilirea limitelor de teren sau proprietate. Acest sondaj urmareste in primul rand sa adune date despre caracteristicile terenului si altitudinea acestuia. Rezultatul, de obicei o harta bidimensionala a proprietatii, descrie inaltimea si pozitia relativa a trasaturilor artificiale si naturale dintr-un peisaj.

Cercetarile topografice pentru modificarile de proprietate asupra proprietatii sau terenului, cunoscute si sub denumirea de contururi, trebuie efectuate inainte ca proprietarul sa faca modificari. Siguranta este, de asemenea, un motiv extrem de important pentru inspectiile topografice. Inregistrarile subterane inexacte, incomplete sau vechi va pot pune in pericol proiectele. Modelul Stonex S700A-model 2020 de la nbtrade.ro reprezinta o achizitie foarte buna pentru orice firma de specializate care doreste sa obtina date reale si precise atunci cand efectueaza masuratori tereste complexe.

Modelulul Stonex S700A-model 2020 ofera 700 canale GPS,Glonass, functia Galileo,Compass, Pozitionare globala L- band Atlas. Precizie centimetrica fara Rompos sau cartela GSM. Precizie ridicata instantanee si functia RTK permite mentinerea preciziei centimetrice pentru 20 minute dupa ce conexiunea la bazele terestre(ROMPOS) s-a intrerupt.

Este o unealta care poate fi transportata in orice conditie meteorologica, deoarece carcasa dura va rezista timp de foarte multi ani. Beneficiile sondajului GPS se regasesc multe aplicatii extinse, evident. Cu toate acestea, sectorul anchetei este deosebit de util si semnificativ. Iata cateva dintre beneficiile pe care GPS-ul le poate folosi pentru a face sondaje.

Proiectele de topografie foarte precise si rapide necesita precizie in informatiile pe care le furnizam. In timp ce echipamentele standard de topografie ne pot ajuta sa colectam aceste informatii intr-un ritm mai rapid folosind GPS.

Un sondaj topografic produs profesional poate fi folosit ca document legal pentru a defini limitele unei proprietati. Alti profesionisti, cum ar fi arhitectii, inginerii civili si planificatorii, ii folosesc pentru a lua decizii privind proiectarea si managementul proiectelor.

Principalul beneficiu este de a ajuta la planificare si luarea deciziilor. Un sondaj corect va impiedica presupuneri costisitoare cu privire la dimensiunea amplasamentului sau la alte constrangeri, cum ar fi nivelurile si inaltimile amplasamentului si pozitiile cladirilor inconjuratoare.

Nbtrade.ro este un furnizor de incredere pentru tote firmele de masuratori terestre!