Tech Laptop

Apple MacBook – baterii pe baza de combustibil

Apple MacBook – baterii pe baza de combustibil

Laptop-urile şi device-urile care oferă mobilitate în general reprezintă viitorul, cred că toţi suntem de acord când spunem asta. Deja telefoanele, tabletele şi laptop-urile au ajuns la un nivel mult mai avansat faţă de desktop-uri şi multe firme îşi îndreaptă atenţia spre această nişă. Unul dintre aspectele care garantează succesul este elementul portabilitate. Portabilitatea, ca o reacţie în lanţ, este legată în mare parte şi de autonomia bateriei. O baterie longevivă oferă mai multă independenţă şi stabilitate, nu trebuie să stai mereu cu ochii pe o priză şi de multe ori când eşti în deplasări nici măcar nu există prize (de ex. în mijloacele de transport în comun sau în maşină).

Cum portabilele au devenit un sector în plină dezvoltare, acum atenţia se pare că se concentrează şi pe baterii. Firmele încearcă să găsească o soluţie pentru a mări cât mai mult autonomia. Apple deja a făcut primul pas în acest sens şi a început proiectele cu baterii pe bază de combustibil pe gama MacBook. Alimentarea pe bază de hidrogen ar aduce două mari avantaje laptop-urilor: primul constă în reducerea greutăţii portabilului şi al doilea în mărirea autonomiei până la zile şi săptămâni.

Cu toate astea, o problemă destul de majoră poate fi întâlnită la produsul final: costurile ridicate. Cei de la Apple asigură utilizatorii că bateriile vor fi accesibile, dar cred că interpretarea cuvântului “accesibil” este total subiectivă şi capătă dimensiuni diferite pentru fiecare din noi în funcţie de venituri. În orice caz, există două proiecte, unul se referă la o baterie pe bază de hidrogen pentru portabile în general şi un altul pentru laptop-uri în mod special. Nu se ştie însă în ce stadii sunt cercetările sau în ce constă planurile, dar pe internet, ca întotdeauna, circulă zvonuri. Unele surse spun că Apple doreşte să transforme hidrogenul în energie care va putea alimenta MacBook-urile, iar alte voci spun că ar putea exista un sistem care să se bazeze pe un schimb de informaţii bidirecţional, schimb ce ar produce o energia necesară funcţionării optime.

Certitudini nu există deocamdată în ceea ce priveşte planurile puse la cale de Apple, dar probabil că dacă se vor investi (şi probabil se va întâmpla asta) resurse şi timp se va ajunge la o soluţie avansată care va oferi multe avantaje. Se pare că şi celelalte firme ar da semne că doresc să se implice, asta înseamnă că în anii următor dacă nu chiar în 2012 vom putea vedea ceva nou pe piaţă. Cu toate astea stau şi mă întreb cum de nu auzim ştiri despre dezvoltarea sistemelor solare, eu cel puţin pe alea le aştept, deşi într-adevăr şi astea par destul de interesante şi o să stau cu urechile ciulite şi pentru mine, dar şi pentru voi, pentru a vă pune la curent cu ce se mai află.