Software Tech

Apple lanseaza preview OS X 10.8 “Mountain Lion”

Apple lanseaza preview OS X 10.8 “Mountain Lion”

Apple a făcut publice mai multe informaţii referitoare la noul sistem de operare care va fi lansat în preview pentru dezvoltatorii de soft, lansarea oficială pentu publicul larg urmând să fie făcută la sfârşitul verii.

Noul Mountain Lion va fi asemănător cu ceea ce întâlnim la iPad-uri şi iPhone-uri, punând accent pe serviciile de tip cloud. Pe lângă faptul că au simplificat numele sistemului – de la Mac OS x la OS X, acesta vine şi nişte caracteristici (unele modificate) de la vechiul Lion cum ar fi iMessage care înlocuieşte iChat, suport iCloud pe întregul sistem, Twitter şi/sau Mail integrate şi altele.

Pe lângă toate astea, vine cu AirPlay Mirroring, disponibil de asemenea şi pe iPhone 4S care sincronizează redarea de pe un Apple TV pe un alt dispozitiv (tabletă, smartphone etc.), iPhone Game Center şi chiar Gatekeeper, o setare în sistem care permite mai mult control asupra aplicaţiilor instalate.

Noul leu de munte se pare că va renunţa la funcţionarea pe produse mai vechi de 2007-2008, chiar dacă acestea au procesoare dual core. Se pare că lista de produse pe care va putea rula noul OS include: iMac (din 2007 sau mai curând), MacBook (de 13 inch, 2008 sau mai curând), MacBook Pro (13 inch, 15 inch sau 17 inch din 2007 sau mai târziu), MacBook Air (începând cu 2008), Mac Mini (din 2009), Mac Pro (din 2008) şi Xserve (din 2009).

Cu toate că avem parte doar de o versiune beta, sistemul pare că aduce multe noutăţi, lucruri bune care fac vechiul Mac OS X 10.7 Lion să pălească la numai 7 luni de la lansare. Probabil că în vară o să avem o variantă finală care îi va face toţi fanii Apple să aplaude… şi nu numai.