Tech Laptop

Apple – viitor MacBook Air de 11.6 inch?

Apple – viitor MacBook Air de 11.6 inch?

Conform lui Mingchi Kuo, Senior Analyst în cadrul Digitimes Research, Apple se pregăteşte să lanseze, în a doua jumătate a acestui an, o nouă generaţie de MacBook Air, cu display de 11.6 inch şi echipat cu procesor Intel Core i ULV.

Chiar mai subţire şi mai uşor decât originalul, cu un display mai mic, de 11.6 inch: cam aşa ar arăta viitorul MacBook Air al celor de la Apple, dacă se vor confirma noile zvonuri apărute recent în industrie, lansate de Mingchi Kuo, Senior Analyst Digitimes Research. La aceste dimensiuni, MacBook Air-ul ar reapărea aşadar sub forma unui mini laptop, deşi de-a lungul ultimilor doi ani compania americană a susţinut că nu este deloc interesată să aducă pe piaţă un netbook. Cu toate acestea, Kuo, care citează discuţii pe care le-a purtat cu diverşi producători de componente, consideră că modelul Air cu display de 11.6 inch va avea ca scop câştigarea de noi pieţe pentru Apple şi mărirea competitivităţii celorlalte produse ale companiei:

Conform aceloraşi surse, viitorul MacBook Air va funcţiona pe baza unui procesor Intel Core i ULV (Ultra-Low Voltage) şi se va lansa undeva în a doua jumătate a a acestui an. De asemenea, Kuo precizează că Apple se aşteaptă să vândă doar 400.000 de unităţi în 2010.

Un MacBook Air actual dispune de un display de 13.3 inch, un procesor Intel Core Duo şi se remarcă printr-un design thin-and-light, cu forme deosebit de subţiri şi o greutate de doar 1.36 kg, dar şi un preţ destul de piperat. A fost lansat în februarie 2008 ca o variantă thin-and-light a MacBook-ului clasic, dar este evident că nu acoperă zona mini laptop-urilor (care sunt în general portabile mici, uşoare, dar şi foarte ieftine).

Nu există deocamdată confirmări oficiale ale acestor zvonuri din partea companiei şi este greu de spus dacă se vor adeveri până la urmă. Pe de o parte, Apple şi-a făcut deja intrarea pe piaţa ultraportabilelor cu iPad-ul lor extrem de popular, care, la fel ca un netbook, este foarte uşor de transportat, are o autonomie bună a bateriei, un browser şi rulează o multitudine de aplicaţii. Dar, pe de altă parte, tablet PC-ul celor de la Apple nu este un mini laptop: e mai scump, nu are tastatură fizică şi nici un sistem de operare full pentru toate aplicaţiile care rulează în general pe un desktop. Prin urmare, rămâne loc de speculaţii. Voi ce credeţi? Intenţionează Apple să lanseze un mini laptop MacBook Air de 11.6 inch?