Tech Laptop

Cabtop – portabil creat de o femeie din India

Cabtop – portabil creat de o femeie din India

O gospodină din India a creat un PC portabil pentru soţul ei, numit Cabtop. Similar cu un “all-in-one”, dar portabil la fel ca un laptop, acesta reprezintă o versiune simplificată a unui desktop PC şi a fost realizat cu ajutorul unor fonduri primite de la Department of Science and Industrial Research.

T. Bhargavi, o femeie casnică de 32 de ani din Bangalore, India, a reuşit să realizeze un PC portabil, de forma şi mărimea unei valize, deşi nu are studii superioare în domeniul computerelor, absolvind doar liceul. Această idee i-a venit ca urmare a diverselor inconveniente pe care le crea desktop-ul soţului ei atunci când era vorba de curăţenie. Astfel, din cauza nenumăratelor fire, a monitorului şi a unităţii centrale greoaie, era întotdeauna dificil pentru ea să cureţe biroul. Din moment ce familia nu-şi permitea un laptop, Bhargavi s-a gândit la o altă soluţie: un PC care poate fi “împachetat” într-un fel de cutie (“cabinet”) – de aici şi numele Cabtop, care semnifică “Cabinet on Top”. După cum declară chiar ea:

Prin urmare, alături de soţul ei, a finalizat un design în februarie 2009, pe care l-a prezentat în cadrul programului Technopreneur Promotion Programme (TePP) din cadrul Department of Scientific and Industrial Research (DSIR), India. DSIR a finanţat proiectul cu 500.000 de rupii, însă a fost nevoie şi de ajutorul familiei lui Bhargavi pentru ca ideea să fie până la urmă pusă în practică. După consultarea diverşilor designeri şi ingineri hardware, Cabtop a fost realizat în cadrul companiei Seelamce din Chittoor şi testat ulterior de Central Mechanical Engineer­ing Research Institute (CMERI), care a confirmat că acest portabil este la fel de bun ca oricare alt computer personal. Producţia lui a durat în jur de 8 luni.

Cabtop reprezintă o îmbinare dintre un desktop PC şi un laptop, atât datorită specificaţiilor tehnice, cât şi design-ului său, având forma şi mărimea unei valize. Dispune de tot ce îi trebuie: un hard disk, o unitate optică (CD ROM/DVD writer) localizată la baza sistemului, SMPS (power supply system), sistem multimedia cu TV card, SVideo card, AV card, DTH card şi evident o placă de bază, porturi USB, procesor şi boxe, plus un singur fir de alimentare. Acel TV Tuner card permite utilizarea monitorului şi pe post de televizor, Cabtop având, de altfel, sistem integrat care permite utilizatorilor să schimbe între “computer mode” şi “television mode”.

Este disponibil în trei configuraţii şi mărimi distincte (cu display-uri TFT de 17, 19 şi 21 inch) şi costă între 17.000 şi 32.000 de rupii. La momentul actual, Cabtop este destul de greoi: varianta de 25.000 rupii (echivalentul a 500 de dolari) cântăreşte 10 kilograme, însă greutatea ar putea fi redusă dacă carcasa ar fi realizată din plastic şi nu din metal, aşa cum este în prezent.