Diverse

Cand si de ce ai nevoie de dispensere de diferite tipuri

Cand si de ce ai nevoie de dispensere de diferite tipuri

Adesea, suntem inconjurati de tot felul de dispozitive care ne usureaza viata fara sa ne dam seama. Trecem zi pe langa ele, le folosim, le vedem si ni se par a fi obiecte normale in viata noastra, care au fost acolo de cand ne stim. Insa, daca am lua o guma de sters si am sterge unele din aceste obiecte, ne vom da seama ca activitatile noastre zilnice ar fi mult mai dificile. Ne-am da seama ca am avea reale probleme in a ne desfasura activitatea, in a face anumite gesturi, fara anumite obiecte din jurul nostru. Este si cazul banalelor dispensere.

Acestea sunt acele dispozitive, unele actionate printr-o pompa, altele de un robinet, care ne ajuta sa depozitam diferite elemente, lichide sau solide, pe care sa le eliberam spre exterior cu usurinta si masura.

Am putea spune ca un prim dispenser inventat era butoiul pentru vin. Oamenii depozitau vinul in aceste butoaie si, printr-un orificu, isi puneau in cupe sau carafe cantitatea necesara. Pe acelasi principiu functioneaza si dispenserele din ziua de azi. Desigur, in prezent, avem mai multe tipuri de dispensere. Exista dispensere pentru sapun lichid, dispensere pentru bomboane, fulgi de porumb, sucuri si multe altele.

Unul din cele mai populare este dispenserul pentru sapun. De ce a aparut acesta? Desigur, pentru nevoia de a pune sapun lichid in el. Dar sapunul lichid cand a aparut?

Ei bine, in urma cu peste 140 de ani, newyorkezul William Sheppard a amestecat apa cu sapun si spirt de amoniu, creand primul detergent lichid pentru uz casnic. Acesta a fost, de la bun inceput, un produs practic, economic si mai eficient.

Cum se utilizeaza sapunul si de ce este necesar dispenserul? Este simplu! Mana utilizatorului este plasata sub dozator si o doza mica de sapun lichid cade pe palma. Este un mod convenabil si mai igienic de a ne spala pe maini decat daca folosim bara de sapun, mai ales in ziua de azi, cand ne luptam cu un temut virus.

Totusi, trebuie sa mentionam ca Sheppard nu a inventat cu adevarat primul sapun lichid din istorie, dar l-a reformulat, gandindu-se, si asta da pentru prima data, la utilizarea sa, pur si simplu, in mediul casnic. De fapt, se pare ca sapunul lichid a fost folosit inca de la inceputul anilor 1800, dar numai in industrii, pentru imbracaminte si vesela.

Sheppard a constatat ca un procent mic de sapun obisnuit dizolvat in apa, combinat cu o cantitate relativ mare de spirt de amoniu se ingroasa intr-o substanta de aceeasi consistenta ca melasa si astfel se obtine un sapun lichid cu proprietati de detergent superioare. Economiile de sapun sunt considerabile atunci cand folosim sapun lichid. Pe scurt, melasa de curatare parea perfecta pentru utilizarea de zi cu zi.

In ciuda acestui fapt, moda de a folosi sapun lichid este destul de recenta. Boom-ul dateaza din anii 1980, cand Minnetonka Corporation, o companie fondata in 1964 in Minnesota, a testat produsul, denumit pentru prima data Creme Soap la robinet si distribuit in dozatoare ceramice la buticurile cosmetice. Sapunul a fost lansat pe piata cu marca Softsoap, cu un ambalaj atractiv si practic si acum binecunoscutul dispenser de plastic.

Astazi, pe piata, exista mai multe tipuri de dispensere, de plastic sau metalice, si chiar ceramice, pe care le putem folosi pentru sapun. Aceste dispensere pot fi folosite in orice locatie. Putem intalni dispensere in mall-uri, in institutii publice, dar si in propria locuinta.

In general, in locuri frecventate de public, se aseaza dispensere de plastic. De ce? Pentru ca acestea sunt mult mai rezistente si sunt usor de curatat. Daca, de exemplu, cineva doboara din greseala dispenserul pe podea, acesta nu se va sparge si nici nu se va deteriora. Marile corporatii, in schimb, folosesc dispensere metalice, pentru ca acestea, pe langa faptul ca sunt rezistente, sunt si mai elegante. In propria casa, multi folosim dispensere din ceramica, pentru aspectul deosebit, desi acestea sunt mult mai fragile decat primele doua.

Pe langa dispenserele de sapun, mai exista, asa cum spuneam, si alte tipuri de dispensere. Sunt astfel dispensere pentru suc, cunoscute si ca dozatoare. Toti cei nascutii prin anii ‘80 ne aducem aminte, dupa Revolutie, de acele sucuri la dozator. Si acum, locatiile de tip bar, pot sa serveasca astfel de sucuri din dispensere, din fericire mult mai bune si mai naturale decat cele de acum 25 de ani. Se folosesc pentru sucurile naturale din fructe, sau chiar si pentru bauturi alcoolice. De exemplu, cu totii am vazut astfel de dispensere pline cu bere.

Alte tipuri de dispensere pot fi, cum spuneam, pentru bomboane sau cereale, si chiar paste. Acestea sunt folosite, in general, in magazinele cu amanuntul, pentru ca un client sa poata alege sa cumpere la gramajul dorit anumite produse. De asemenea, un astfel de dispenser poate fi folosit si acasa, in bucatarie, daca cineva doreste sa isi puna, in fiecare dimineata, o numita cantitate de cereale in lapte.

Asadar, dupa cum vedem, dispenserele sunt dispozitive extrem de utile, folosite atata de antreprenori, de institutii si companii, cat si de persoanele obisnuite in propria gospodarie. Diverse tipuri de dispensere putem achizitiona de la magazine online, precum raki.ro. Aici sunt calitati diferite, repcum si dimensiuni si materiale diferite. Partea buna este ca nu trebuie sa ne deplasam la un magazin de facto, avand posibilitatea de a plasa online o comanda si de a primi produsele selectate direct la usa casei sau a firmei.

In concluzie, dispenserele, ca multe alte obiecte ce ne inconjoara, sunt acele elemente ce, desi par neimportante, joaca un rol anume in viata noastra, facandu-ne mai usoare si mai simple activitatile de zi cu zi.