Tech Diverse Stiinta

Raspberry Pi 400 – un nou model de computer ultra-compact

Raspberry Pi 400 – un nou model de computer ultra-compact

Noul Raspberry Pi 400 este într-adevăr un microcomputer, un computer desktop complet funcțional, suficient de mic pentru a-l pune în geantă sau a-l pune bine într-un sertar de birou atunci când nu lucrați.

Ce este in cutie?

Două pachete Pi 400 au fost lansate la începutul acestei luni. Pentru preţul de 100 USD veți primi un kit care include Raspberry Pi 400, un mouse, sursa de alimentare de tip USB-C, un card microSD cu Raspberry Pi OS , un cablu micro-HDMI și o copie a Ghidului pentru începători The Raspberry Pi.

Aceia care au toate accesoriile, vor plăti doar 70 USD numai pentru unitatea de bază.

Caracteristici

În interiorul acestui model Pi 400, există o variantă a computerului single board Raspberry Pi 4, cu același procesor quad-core ARM v8 Cortex-A72 și 4 GB RAM DDR4.

Noul model beneficiază de o eficiență suplimentară de răcire care permite procesorului să ruleze la o tensiune și frecvență implicit mai mari, îmbunătățind astfel viteza de 1,5 GHz a Pi 4 autonom la 1,8 GHz în Pi 400.

Carcasa Pi 400 include aceeași tastatură ce a fost livrată în kit-urile de birou Raspberry Pi începând cu 2019.

În spate se află porturile USB 3, un singur port USB 2, două porturi micro-HDMI, un port Gigabit Ethernet, un slot pentru card microSD și portul obișnuit GPIO (General Purpose Input / Output) al Raspberry Pi.

Portul pentru căști are 3,5 mm. Dacă doriți să conectați căștile la Pi 400, va trebui să utilizați o conexiune USB sau Bluetooth. Suportă Bluetooth 5.0 BLE, precum și rețeaua wireless de 2,5 GHz și 5 GHz 802.11ac (Wi-Fi 5).

Performanţă

Raspberry Pi 400 funcționează în totalitate ca un computer desktop. Nu se potrivește pentru o platformă de jocuri de nivel mediu, dar se compară bine cu laptopurile cu consum redus de energie, cu procesoare precum Intel.

Am comparat performanța procesorului Pi 400 cu cea a laptopului nostru de referință bazat pe Intel Bay Trail Celeron N2806, de putere extrem de mică. Actualele Intel Whisky Lake Celeron de putere ultra-redusă, cum ar fi N4205U, oferă performanțe de aproximativ trei ori mai mari decât N2806.

Puteți schimba driverele video pentru a profita la maximum de GPU VideoCore VI. Activarea driverului desktop GL (Fake KMS) utilizând instrumentul raspi-config din sistemul de operare Raspberry Pi a îmbunătățit performanța în benchmark-ul HardInfo GPU Drawing de la 1523 la 1602.

Raspberry Pi OS

Raspberry Pi OS, sistemul de operare implicit, este o aplicaţie Linux pe 32 de biți, bazată pe Debian. Software include totul, de la grafică și suite de procesare a fotografiilor (Open Office, GIMP și, respectiv, RawTherapee) la jocuri și emulatoare, fiind ușor de instalat printr-o interfață grafică.

Cei cărora le place Linux și doresc crearea de aplicaţii din sursă, rețineți că software-ul conceput pentru a copia pe procesoare x86 nu va fi construit sub ARM.

Dacă sunteți obișnuiți să utilizați Windows, Linux sau macOS pe platformele x86, veți avea câteva limite. Cea mai notabilă dintre acestea este că nu există niciun suport imediat pentru standardul DRM de streaming Widevine utilizat de Netflix, Spotify, Disney etc.

Din fericire, acest lucru poate fi remediat prin instalarea unui browser Chromium optimizat. Acest lucru va necesita actualizări manuale ocazionale pe măsură ce standardele de protecție a conținutului și browserele evoluează.

Multe alte sisteme de operare sunt disponibile pentru sistemele Raspberry Pi. Cu toate acestea, din motive de performanță, vă recomandăm să așteptați un timp până când dezvoltatorii de sisteme de operare au ajuns la curent cu noile specificații hardware.

Sistemele de operare alternative populare pentru Pis includ Ubuntu și Ubuntu Mate Linux, OpenSUSE și Gentoo, care oferă diferite versiuni pe 32 de biți, 64 de biți, desktop și server pentru platformă. Dacă sunteți în căutarea front-end-urilor pentru divertisment, OSMC și LibreELEC sunt concepute pentru a servi ca centre media Kodi.

Toate acestea se bazează pe Linux, dar RISC OS, care este urmaş al sistemului de operare original conceput pentru ARM, este pregătit pentru desktop. Sistemul de operare FreeBSD de lungă durată rulează pe Pi cu unele limitări de rețea fără fir, la fel ca LineageOS, iar Windows 10 IoT Core acceptă oficial platforma pentru utilizare pe dispozitive încorporate.

În prezent, nu există o versiune desktop complet compatibilă a Microsoft Windows pentru Raspberry Pi.

Specificații

Broadcom BCM2711 quad-core Cortex-A72 (ARM v8) 64-bit SoC @ 1,8GHz

4 GB LPDDR4-3200

LAN fără fir IEEE 802.11b / g / n / ac dual-band (2,4 GHz și 5,0 GHz)

Bluetooth 5.0, BLE

Gigabit Ethernet

2 × porturi USB 3.0 și 1 × porturi USB 2.0

Antet GPIO orizontal cu 40 de pini

2 × porturi micro HDMI (acceptă până la 4Kp60)

H.265 (decodare 4Kp60); H.264 (decodare 1080p60, codificare 1080p30); Grafică OpenGL

ES 3.0

Slot pentru card MicroSD pentru sistemul de operare și stocarea datelor

Tastatură compactă cu 78 sau 79 de taste (în funcție de varianta regională)

5V DC prin conector USB

Temperatura de funcționare: 0 ° C până la + 50 ° C ambientală

Dimensiuni maxime 286 mm × 122 mm × 23 mm