Tech

Ce este 5G?

Ce este 5G?

Ghidul tehnologiei de date

5G  este un proiect care are ca scop reducerea consumului de energie si a costurilor de intretinere. Intrucat dorinta consumatorilor de a i se face upgrade este in continua crestere, aceasta retea este un adevarat risc in ceea ce priveste viitorul tehnologiei de transmisie.

Cea mai importanta promisiune facuta de proprietarii tehnologiei 5G – furnizorii de servicii de telecomunicatii, producatorii de echipamente de transmisie, producatorii de antene si chiar producătorii de servere – este ca, odata ce toate componentele 5G sunt complet implementate si functionale, nu va avea nevoie de niciun fel de cablu pentru a furniza diverse servicii.

Daca totul functioneaza perfect, 5G ar fi solutia optima la rezolvarea problemei legate de conectivitatea digitala.
Intregul „Gs” din standardele wireless, initial, a fost sa sublinieze usurinta tranzitiei intre retelele de internet. 5G implica o serie de modificari.
In SUA un furnizor de internet a fost si furnizor de televiziune prin cablu. 5G isi propune sa plaseze AT&T, Verizon si un T-Mobile / Sprint atat pentru internet, cat si pentru televiziunea prin cablu.

Pentru a reduce costurile pentru operatorii 5G, acesta permite emitatoare mai mici care consuma mai putin, dar care acopera mai multe zone decat reteaua 4G. Reteaua 5G ar fi o solutie optima pentru aceia care locuiesc in zone unde acoperirea 4G este mai slaba.

Economia tehnologiei globale ar putea fi reconstruita. Nokia, al carui sediu central se afla in Finlanda si Ericsson, al carui sediu central se afla in Suedia se numara printre centrele de telecomunicatii cu o mare putere la nivel mondial.

Odata finalizat, planul de tranzitie 5G ar putea constitui o revizuire a infrastructurii de comunicatii, spre deosebire de oricare alta din istorie. La sfarsitul secolului al XIX-lea industria telegrafelor s-a reunit intr-o decizie comuna de a implementa o tranzitie etapizată la fax.

Aceasta este, in esenta, scala trecerii de la 4G la 5G. Adevaratul motiv al acestei schimbari nu este atat de rapid pentru a face ca industria fara fir sa dureze pe termen lung, deoarece sistemul de transmisie 4G se apropie de inacceptabilitate mai repede decat au prevazut expertii din industrie.

Modalitati de utlizare a retelei 5G

Costurile initiale ale imbunatatirii infrastructurii 5G pot fi extraordinare, iar consumatorii si-au demonstrat deja intoleranța pentru cresterea ratei.

Asadar, pentru a recupera aceste costuri, este nevoie de noi clase de servicii pentru noi segmente de clienti, pentru care 5G a facut promisiuni. Clientii trebuie sa creadă ca reteaua 5G este capabila sa ofere mai mult decat a facut-o reteaua 4G.

VR si AR

Pentru ca un server bazat pe cloud sa poata oferi unui mediu senzorial, unui utilizator fara fir, după cum a afirmat producatorul de procesoare mobile Qualcomm intr-o prezentare recenta, conexiunea dintre serverul respectiv si utilizatorul sau ar putea avea nevoie sa furnizeze pana la 5 gigabit per al doilea din latimea de banda.

5g

In plus, caracterul intensiv al calculului unei sarcini de lucru AR poate de fapt sa permita ca aceste sarcini sa fie directionate catre servere stationate mai aproape de utilizatorii lor, in sisteme care nu sunt relativ incarcate de sarcini similare procesate pentru alti utilizatori.

Cu alte cuvinte, AR si VR pot fi oricum mai potrivite pentru implementarea celulelor mici.

Cloud computing

Internetul faciliteaza conectivitatea in retelele cu zone largi (WAN). Reteaua 5G ofera un potential de distribuire a serviciilor de cloud computing mult mai aproape de utilizatori decat majoritatea centrelor de date pe scara larga ale Amazonului, Google sau Microsoft.

In acest fel, 5G ar putea transforma telefoanele in concurenti cu acesti furnizori de cloud, in special pentru sarcinile de mare intensitate. Acesta este scenariul de calcul despre care s-a mai discutat: aducerea puterii de procesare mai aproape de client si minimizarea latentelor cauzate de distanta.

Daca latentele pot fi eliminate, aplicatiile care necesită PC-uri pot fi relocate pe dispozitive mai mici – poate chiar si dispozitive mobile care, pentru ei insisi, au o putere de procesare mai mica decat un smartphone.

Intr-o gospodarie cu conectivitate 5G, cu o latenta scazuta, asa-numitele „dispozitive inteligente” care sunt in esenta computere din clasa smartphone-ului ar putea fi inlocuite cu terminale care îsi primesc instructiunile de la sistemele de calcul.

Aparatele de bucatăaie, sistemele de climatizare pot fi mai usor de controlat. Rolul jucat astazi de hub-urile IoT, pe care unii producatori le produc astazi pentru a coopera cu routerele Wi-Fi, poate fi jucat in viitor de emitatori 5G, actionand ca hub-uri de servicii pentru toate gospodariile din zonele lor de acoperire.

Sanatatea

Disponibilitatea conectivitatii cu latenta scazuta in zonele rurale ar revolutiona tratamentul de ingrijire al tuturor persoanelor la nivel national.

Pacientii din orasele mici nu vor mai fi nevoiti sa se mute in orase mai mari, departe de mijloacele de trai pe care le cunosc si le iubesc, ci doar pentru a primi un nivel de ingrijire mai ridicat si la care ar trebui sa aiba dreptul.

Dupa cum o dovedesc studiile recente din Mississippi, conectivitatea la niveluri 5G permite ingrijitorilor din zonele rurale si indepartate sa primeasca instructiuni si sprijin in timp real de la cei mai buni chirurgi din lume, oriunde s-ar afla.

[saswp-reviews-form]