Tech

Ce Windows 7 este potrivit pentru laptop-ul meu?

Ce Windows 7 este potrivit pentru laptop-ul meu?

Zilnic primim solicitări pentru a oferi informaţii şi sfaturi cu privire la achiziţii de laptop-uri. În funcţie de bugetul fiecăruia şi modul de lucru, noi căutăm să recomandăm portabile cu un raport calitate/preţ/performanţă cât mai bun.

Au fost cazuri în care ne-am lovit de câteva idei preconcepute cu privire la sistemul de operare şi s-a cerut expres Windows 7 Ultimate, dar fără argumente clare şi nici nu se încadra în buget. Au fost şi cazuri când anumiţi cumpărători şi-au dezinstalat Windows-ul licenţiat, care a venit cu laptop-ul, pentru a instalat Windows 7 Ultimate. N-am înţeles ideea de a avea cea mai complexă versiune dintr-o aplicaţie, dintr-un sistem de operare etc. Mai complicat este atunci când procesul este făcut pe un netbook sau pe un laptop cu o configuraţie mai slăbuţă.

În primul rând să identificăm versiunile sistemului de operare Windows 7 (cel mai nou sistem de la Microsoft) existente pe piaţă. Windows 7 a fost lansat în 4 versiuni principale (Windows 7 Starter, Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional şi Windows 7 Ultimate) şi fiecare ediţie superioară vine cu un set în plus de caracteristici faţă de cea inferioară. Aceste versiuni au fost gândite pentru diferite situații şi configuraţii. Dacă doriţi licenţe pentru corporaţii, puteţi apela la o versiune specială – Windows 7 Enterprise.

Nu o să vă prezint diferenţele între versiunile de Windows 7 pentru că a făcut-o Microsoft foarte bine. Însă ţinând cont de ele, vă pot spune ce versiune de Windows 7 este bine să aveţi pe sistemele voastre.

Am testat foarte multe laptop-uri şi, de regulă, producătorii de portabile instalează versiunile corespunzătoare de Windows 7, în funcţie de configuraţie şi segmentul căruia se adresează.

Windows 7 Starter nu se găseşte în versiune retail. Vine doar OEM (preinstalat) pe majoritatea netbook-urilor. Această variantă a fost special gândită pentru configuraţii mai slabe, în special pentru cele care au la bază procesoare Intel Atom. Vă sfătuiesc să nu schimbaţi sistemul de operare dacă vă luaţi un netbook sau un portabil cu Atom. Riscaţi să nu reuşiţi instalarea sau sistemul nou să meargă foarte greu. Windows Starter este optimizat pentru configuraţii slabe şi creat special pentru office şi internet.

Windows 7 Home Premium este versiunea de bază şi cea mai răspândită. Se poate găsi în format retail sau preinstalată direct pe sisteme. Este dedicată consumului în general, fiind regăsită în majoritatea portabilelor existente pe piaţă. Se adaptează foarte uşor la diferite configuraţii ce au la bază procesoare Intel (exclus Intel Atom) sau AMD. Trebuie să ţineţi cont dacă procesorul este pe 32 biţi sau 64 biţi şi să instalaţi versiunea de Home Premium corespunzătoare. Versiunea pe 64 biţi suportă până la 16GB memorie RAM şi necesită până la 20GB spaţiu pe hard disk. Noi recomandăm Windows 7 Home Premium tuturor home userilor, chiar dacă deţin cea mai puternică configuraţie.

Windows 7 Professional vine cu toate caracteristicile întâlnite la Home Premium, dar şi cu un pachet special pentru business. Vine în plus cu: modul Windows XP, Windows Media Center, acces rețele Domain, Remote Desktop, suportă până la 192GB memorie RAM şi are sistem de criptare a fişierelor. Această versiune o recomandăm oamenilor de business şi celor care deţin un laptop special creat pentru zona de business, celor care lucrează cu documente importante, celor care au nevoie de Media Center sau de alte facilităţi pe care le aduce această versiune. Nu instalaţi Professional doar de dragul de a mai avea ceva funcţii în plus şi să nu le folosiţi. Orice soft în plus înseamnă consum de resurse mai mare.

Windows 7 Ultimate deţine toate caracteristicile întâlnite la versiunile anterioare, dar vine şi cu un pachet special: BitLocker, BitLocker To Go, AppLocker, Direct Access, Branche Cache, pachet lingvistic. După cum puteţi observa, vine cu funcţii speciale pentru securitate. Această versiune de Windows 7 o găsim mai mult în laptop-urile unor specialişti din industria IT. Această versiune poate fi instalată pe configuraţii puternice şi astfel puteţi beneficia de toate avantajele acesteia.

Şi la final concluzia. Nu instalaţi versiunea complexă dintr-un sistem de operare dacă nu aveţi nevoie de funcţii extra. Recomandăm să cumpăraţi un laptop sau netbook direct cu Windows cu licenţă, preinstalat. Un Windows venit cu laptop-ul vă scapă de multe probleme şi este special configurat să funcţioneze foarte bine pe configuraţia aleasă. Nu instalaţi pe netbook alt sistem de operare în afară de Windows 7 Starter sau versiuni de Linux. Orice sistem de operare mai complex poate pune la grea încercare configuraţia slabă de pe netbook. Dacă aveţi 4GB memorie RAM pe laptop-ul vostru, căutaţi să instalaţi versiunea de Windows 7 corespunzătoare şi să fie pe 64 biţi. Orice Windows pe 32 biţi nu poate utiliza corespunzător 4 GB memorie RAM.