Tech Tableta

Cota de piata pentru tabletele non-Apple va creste

Cota de piata pentru tabletele non-Apple va creste

Huang Jen-Hsun, CEO-ul marii companii Nvidia, a oferit câteva păreri şi informaţii referitoare la cum vor decurge lucrurile pe piaţa tabletelor şi care sunt planurile companiei Nvidia pe viitor.

Deşi tabletele Apple vor deţine până la sfârşitul anului aproximativ 70% din piaţă, se aşteaptă ca în viitorul apropiat concurenţa formată din firme mari ca Acer, Samsung sau Asus să crească pe acest segment odată cu performanţa produselor şi calitatea lor. Directorul Nvidia spune că venirea noului sistem de operare Windows 8 va aduce mai multe oportunităţi şi provocări. De asemenea, crede că ultrabook-urile vor avea avea parte de succes şi atenţie şi vor influenţa piaţa tabletelor. Fiecare dispozitiv va avea parte de avantaje în termeni de aplicaţii şi vor contribui la un viitor succes al modelelor hibrid ca Asus Transformer Prime.

Piaţa din România nu este chiar aşa mare în prezent. Zvonurile spun că în 2011 se vor vinde aproximativ 50 000 de tablete, iar ASUS România a declarat că va atinge pragul de 5000 vândute. Însă 2012 se anunţă unul foarte optimist, în care piaţa tabletelor non-Apple va creşte datorită noilor platforme tehnologice, a sistemelor de operare şi numărului mare de aplicaţii utile. ASUS România speră la o cotă de 25%, ceea ce nu e greu de atins dacă ne uităm la gama de tablete ASUS disponibile în România.

Nvidia în schimb se va concentra în industria plăcilor video pe PC-uri, servere şi platforme mobile. Aplicaţiile de cloud computing reprezintă categoria în care Nvidia doreşte să investească pentru a continua să crească cu atât mai mult cu cât cererea de servere şi staţii de lucru a crescut. În ceea ce priveşte proiectul Windows on ARM despre care v-am mai vorbit şi în trecut şi care se pare că va fi amânat din cauza unor probleme tehnice, directorul ne spune că Nvidia va lua cu siguranţă parte la competiţia cu tablete şi notebook-uri bazate pe Windows şi ARM.