Tech Stiinta

Cum să urmăriți misiunea Crew-3 a SpaceX la Stația Spațială Internațională

Cum să urmăriți misiunea Crew-3 a SpaceX la Stația Spațială Internațională

SpaceX lansează un alt echipaj în spațiu în acest weekend, trimițând patru astronauți la Stația Spațială Internațională pentru o ședere de șase luni pe orbită.

Călătorind în interiorul navei spațiale Crew Dragon de la SpaceX, echipajul va începe din timp misiunea lor, cu decolarea programată pentru 2:21 AM ET pe 31 octombrie din Cape Canaveral, Florida.

Misiunea se numește Crew-3 și va transporta astronauții NASA Thomas Marshburn, Raja Chari și Kayla Barron, precum și astronautul Agenției Spațiale Europene Matthias Maurer. Aceasta va fi prima călătorie în spațiu pentru Maurer, Barron și Chari – comandantul misiunii. Pentru Marshburn, acesta va fi al treilea zbor către spațiu și, pentru fiecare dintre misiunile sale, a zburat cu un alt vehicul. Primul său zbor a fost cu naveta spațială, iar cel de-al doilea zbor a fost cu nava spațială rusă Soyuz. Acum va putea experimenta Crew Dragon, pe care astronauții l-au poreclit „Endurance”.

Crew-3 este al treilea zbor operațional cu echipaj al SpaceX pentru NASA, ca parte a Programului Commercial Crew al agenției spațiale – o inițiativă de a folosi vehicule private pentru a transporta astronauții NASA către și de la Stația Spațială Internațională. Ca parte a contractului său inițial cu NASA, SpaceX este programat să efectueze până la șase zboruri cu echipaj pentru agenție, cu două zboruri programate provizoriu pentru anul viitor. Cu toate acestea, NASA a indicat recent că se gândește deja la cum să transporte astronauții dincolo de misiunile inițiale.

Deși aceasta este a treia misiune operațională a SpaceX, este de fapt a cincea oară când compania lansează oameni pe orbită pe nava spațială Crew Dragon a companiei. Pentru a dovedi siguranța Crew Dragon pentru NASA, SpaceX a lansat doi astronauți NASA pe ISS în mai 2020. Primul zbor de testare de succes a deschis calea pentru ca SpaceX să înceapă să facă zboruri de rutină cu Crew Dragon.

Și în septembrie, SpaceX a lansat un zbor cu echipaj numit Inspiration4 care a transportat patru astronauți non-NASA pe orbită. Prezentat ca un echipaj integral civil, pasagerii includeau un miliardar din tehnologie – care a plătit pentru călătorie – un supraviețuitor al cancerului în copilărie, un profesor și un inginer. Cei patru, care au rămas pe orbită doar trei zile, au folosit lansarea ca o modalitate de a strânge activități de caritate pentru Spitalul de Copii St. Jude’s. A fost prima misiune de zbor spațial uman cu adevărat privată a SpaceX.

Deși Inspiration4 nu a fost o misiune NASA, SpaceX a învățat câteva lucruri din acel zbor care vor ajuta la viitoarea călătorie Crew-3.

Crew Dragon care a pilotat zborul Inspiration4 a funcționat destul de bine, cu excepția unui element cheie din interiorul navei spațiale: toaleta. Săptămâna aceasta, SpaceX a dezvăluit că un tub din toaletă care transportă urina într-un rezervor de stocare s-a dezlipit. Acest lucru a făcut ca urina să stropească în sistemul de ventilator al toaletei și să se strângă sub podea. Nu a fost chiar o problemă în timpul zborului în sine.

„Nici nu am observat-o; echipajul nu a observat până când ne-am întors”, a declarat William Gerstenmaier, vicepreședinte pentru construcție și fiabilitate a zborului la SpaceX, în timpul unei conferințe de presă înainte de zbor. „Am luat vehiculul înapoi, ne-am uitat sub podea și am văzut că sub podea era contaminare.”

După ce a văzut asta, SpaceX s-a îngrijorat că aceeași problemă s-ar putea întâmpla și la Crew Dragon folosit pentru Crew-2, care este în prezent andocat la Stația Spațială Internațională. Destul de sigur, astronauții de pe stația spațială au intrat în acel Crew Dragon și au găsit o contaminare similară cu urină sub podeaua toaletei.

O privire la toaleta din interiorul Crew Dragon.
Imagine: ESA / NASA / Thomas PesquetPrincipala preocupare cu această punere în comun este că nu este doar colectarea de urină sub podea; SpaceX adaugă în urină un compus numit Oxone, care elimină amoniacul din lichid pentru a ajuta la eliminarea mirosului și a preveni creșterea bacteriilor. Dar SpaceX a devenit îngrijorat de faptul că amestecul de Oxone și urină din podea ar putea coroda de fapt nava spațială în sine. Compania a făcut teste care au implicat combinarea urinei și a amestecului de Oxone cu aluminiu – metalul principal folosit pentru a face Crew Dragon – în interiorul unei camere care simula aceeași temperatură și umiditate la bordul navei spațiale.

Problema toaletei a fost mai degrabă o problemă pe Inspiration4, deoarece echipajul și-a petrecut întreaga misiune în interiorul Crew Dragon, folosind baia timp de mai multe zile, ceea ce duce la o mai mare coroziune potențială. Majoritatea celorlalte misiuni Crew Dragon ale SpaceX trimit oamenii direct la Stația Spațială Internațională, așa că astronauții folosesc de obicei doar toaleta înainte de andocare. De asemenea, SpaceX susține că aliajul de aluminiu pe care îl folosește pe Crew Dragon este „foarte insensibil” la coroziune.

SpaceX a optat să rezolve oricum problema toaletei făcând toaleta o „structură complet sudată”, astfel încât să nu mai existe piese sau tuburi care să se dezlipească. În acest fel, lichidele nedorite nu vor provoca din nou probleme.

Crew-3 urmează să decoleze de pe locul de lansare al SpaceX LC-39A de la Kennedy Space Center. Echipajul va petrece apoi puțin mai puțin de o zi întreagă pe orbită înainte de a se întâlni cu Stația Spațială Internațională. Crew Dragon este proiectat să se andocheze în mod autonom cu ISS, dar astronauții pot sări în timpul procesului, dacă este necesar.

Racheta Falcon 9 de la SpaceX și Crew Dragon, la locul de lansare al companiei LC-39A.
Imagine: NASA / Joel KowskyOdată ce Crew-3 sosește, va avea loc o schimbare a gărzii. Cei patru astronauți Crew-2 aflați deja la bordul stației spațiale îi vor saluta pe astronauții care vin și îi vor stabili. Apoi, la mijlocul lunii noiembrie, membrii Crew-2 se vor urca în propriul lor Crew Dragon și se vor întoarce înapoi pe Pământ.

În ceea ce privește astronauții Crew-3, aceștia vor fi la bordul ISS timp de șase luni, programat să revină cândva în primăvara anului viitor.

LA CE ORĂ SE LANSA SPACEX’S CREW-3?

Racheta Falcon 9 de la SpaceX va decola duminică, 31 octombrie, de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Cape Canaveral, Florida.

Ora programată de lansare: New York: 2:21 / San Francisco: 23:21 / Londra: 7:21 / Berlin: 8:21 / Moscova: 9:21 / New Delhi: 11:51 / Beijing: 14:21 / Tokyo : 15:21 / Melbourne: 17:21

CUM SĂ URMĂȚI LIVE LANSAREA GRUPULUI DRAGON DE LA SPACEX:

Livestream: NASA’s livestream coverage can be found on YouTube and on the agency’s website.