Tech

Cum vede Windows procesoarele mini laptop-urilor

Cum vede Windows procesoarele mini laptop-urilor

Atât Windows Vista, cât şi Windows 7 au încorpoat un sistem de evaluare şi notare a diverselor componente de PC. Practic, aceste sisteme de operare acordă un punctaj procesorului, plăcii video, memoriei RAM, hard disk-ului şi aşa mai departe. În mod evident, o componentă care are un punctaj mai mare va funcţiona mai bine decât una cu un punctaj mai mic.

Cum multe mini laptop-uri vin echipate din start cu Windows 7 (căci de Vista nu poate fi vorba), ar fi util un ghid al modului cum evaluează el procesoarele acestor portabile. Pentru un astfel de ghid au fost analizate 10 procesoare de la Intel şi 4 de la AMD, iar rezultatele au fost evidenţiate într-un grafic.

Viziunea Windows este destul de interesantă. Procesoarele tip CULV (Consumer Ultra-Low Voltage) se dovedesc a fi mai puternice decât cele Atom. În cadrul Atom, se remarcă o serie de diferenţieri neaşteptate. Astfel, Atom N270 la 1.6 GHz primeşte un punctaj mai bun decât mai rapidele Intel Atom N280 la 1.66GHz şi Pineview-ul N450 la 1.66 GHz. Intel Atom Z520 primeşte cel mai mic punctaj (1.9), iar AMD Athlon 64 X2 L335, pe cel mai mare (4.1).