Software Tech

De ce Microsoft Windows 7?

De ce Microsoft Windows 7?

Nu cred că sistemul de operare Windows 7, una dintre cele mai bune realizări sub marca Microsoft, mai are nevoie de prezentare. A fost lansat oficial pe 22 octombrie 2009 şi a venit ca o gură de oxigen pentru noi, asta după ce compania producătoare de software din Redmond a călcat puţin strâmb cu precedentul sistem de operare – Windows Vista.

Probabil că acest moment delicat i-a făcut pe mulţi să devină reticienţi la noile produse Microsoft şi au preferat să rămână la ceea ce ştiau că merge bine şi este mai uşor de utilizat, adică la Windows XP.

Iată că după mai bine de 2 ani de Windows 7, mulţi încă îşi mai pun întrebarea: De ce să trec la Windows 7?“. Cu toate că Microsoft a retras sprijinul pentru Windows XP încă din 2010, sunt foarte mulţi posesori de PC-uri care preferă vechiul sistem de operare. Sunt cazuri în care PC-urile sau laptop-urile noi venite cu Windows 7 sunt trecute la XP. Nu am înţeles de ce această acţiune! Poate sunt nostalgici, poate nu au încredere în Windows 7, poate este mai greu de utilizat noul sistem de operare? Fiecare are motivele lui mai mult sau mai puţin întemeiate! Unii se plâng de calculatoare mult prea slabe pentru W7, alţii vor să rămână la ceva ce au învăţat şi nu sunt deschişi la ceva nou. Mai sunt cei care lucrează în diferite companii şi trebuie să utilizeze licenţele respective, trecerea la noul sistem fiind amânată.

În România situaţia stă cam aşa. În aprilie 2012, 49.5% încă mai utilizau Windows XP, 43.8% se bucurau de Windows 7, Windows Vista se “bucură” de o cotă de 3.83%, iar restul Linux, MacOSX, alte sisteme. Procentul pentru XP este în scădere de la lună la lună, dar mult prea încet faţă de cum m-aş fi aşteptat.

Nu o să vă conving eu pe fiecare în parte să treceţi la Windows 7. Însă vă prezint mai jos câteva atuuri pe care le are W7 şi ce pierdeţi pentru că nu doriţi să avansaţi împreună cu tehnologia. Sunt multe de povestit, dar voi încerca să fiu cât mai scurt şi la obiect.

Instalare rapidă – Un mare atu stă în modul de instalare. Din câteva click-uri şi după 10-15 minute vă puteţi bucura de W7 gata de lucru. Nu trebuie să vă bateţi capul cu prea multe setări. Cred că mai mult timp pierdeţi când alegeţi ora. În rest, Windows 7 ştie să se adapteze la PC-ul pe care este instalat. Contează şi versiunea pe care o instalaţi, dar voi trata acest subiect într-un alt articol.

Cerinţe minime de sistem
Procesor de 1 GHz sau mai rapid pe 32 biți (x86) sau pe 64 biți (x64)
1 GB RAM (pe 32 de biți) sau de 2 GB RAM (pe 64 de biți)
Spațiu disponibil pe hard disk de 16 GB (pe 32 de biți) sau de 20 GB (pe 64 de biți)
Dispozitiv grafic DirectX 9 cu driver WDDM 1.0 sau mai recent

Recunoaşte o serie de drivere – Stă foarte bine şi la partea de drivere, fiind echipat cu o bază complexă. Dar, în funcţie de pc-ul şi tehnologia din el, va trebui să instalaţi placa video, placa de bază, placa wireless etc. Scăpaţi de stresul driverelor dacă vă cumpăraţi laptop-uri sau PC-uri cu Windows 7 preinstalat, licenţiat. Aveți grijă să nu ştergeţi partiţia de backup a sistemului!

Windows 7 se adaptează la configuraţia pe care este instalat. Windows 7 are îmbunătățiri de performanță pentru a ocupa mai puțină memorie și a executa aplicaţii de fundal numai atunci când aveți nevoie de ele. Este proiectat să execute programele tale mai rapid și să intre în repaus, să reia activitatea și să se reconecteze la rețelele wi-fi mai rapid. Iar cu suportul pentru 64 de biți, aveți posibilitatea să profitați la maximum de avantajele celor mai noi caracteristici ale computerelor puternice pe 64 de biți.

Windows 7 a fost proiectat să funcționeze cu procesoarele multi-core. Toate versiunile pe 32 de biți de Windows 7 pot accepta un număr de până la 32 de nuclee de procesor, în timp ce versiunile pe 64 de biți pot accepta până la 256 de nuclee de procesor. Este un sistem de operare compatibil şi cu sistemele multi CPU.

Are o interfaţă prietenoasă şi dinamică. Bara de lucru vine cu butoane mai mari, iar interfaţa Aero dă viaţă sistemului de operare. Puteţi naviga mai uşor prin dosare şi fişiere, iar search-ul este extrem de util. Este suficient să tastaţi în căsuţa de căutare numele fişierului sau dosarului căutat şi Windows vă afişează rezultatele. Puteţi să căutaţi doar pe o partiţie sau într-un folder, ba chiar puteţi să aplicaţi şi filtre

Introducere în Windows 7 – desktop

Vista a marcat o schimbare importantă la nivelul interfeței sistemului de operare Windows. Prin introducerea Aero, ferestrele afișate pe desktop au primit transparențe și animații. În Windows 7 lucrurilor sunt mai plăcute, mai finisate şi mai optimizate pentru un consum mai mic de resurse.

Windows 7 oferă o experienţă multimedia plăcută . Nu cred că mai miră pe cineva faptul că majoritatea oamenilor au telefoane mobile performante, camere foto/video, tablete etc. Acestea sunt capabile de a înregistra conţinut multimedia la calitate superioară. Şi, pe măsură ce facem tot mai multe, toate aceste materiale devin tot mai greu de găsit şi gestionat. Aici intră în rol Windows 7.

Windows 7 – Windows Media Center

Vizionați fotografii, înregistraţi materiale HDTV, vizionați DVD-uri, ascultați muzica, vă prezentați fotografiile și vă bucurați de emisiuni online. Totul la un loc. Acest loc este Windows Media Center, un sistem complet de divertisment pe PC aflat în Windows 7. Windows Media Center este disponibil în sistemele de operare Windows 7: Home Premium, Professional, Ultimate și Enterprise.

Windows Media Center acceptă mai multe standarde și tunere TV globale, inclusiv pe cele digitale și HD. De asemenea, acum redă mai multe formate audio și video populare – inclusiv 3GP, AAC, AVCHD, MPEG-4, WMV și WMA. De asemenea, deține suport pentru majoritatea fișierelor AVI, DivX, MOV și Xvid.

Windows 7 te pune în legătură cu prietenii prin pachetul software Windows Live Essentials pe care-l poţi instala fără probleme de pe site-ul Microsoft. Informaţia poate fi mult mai uşor partajată pe online sau în reţeaua de acasă. Comunicarea wireless a devenit tot mai simplă şi fără să mai necesite setări complicate.

Windows 7 colaborează bine cu majoritatea perifericelor existente în piaţă. Este suficient să conectaţi un gadget, un dispozitiv şi sistemul de operare intră în acţiune. Majoritatea sunt recunoscute rapid şi devin operaţionale în câteva secunde.

Şi cea mai importanţă funcţie, dar nu ultima, se referă la securitatea pe care o oferă Windows 7. Windows XP a devenit foarte vulnerabil în faţa atacurilor cibernetice. Sistemul de securitate în XP este învechit şi riscaţi să deveniţi pradă viruşilor informatici.

Microsoft a inclus în Windows 7 mai multe elemente de securitate. Acestea au rolul de a vă proteja sistemul şi activităţile pe care le desfăşuraţi în activitatea zilnică. Windows 7 are inclus: Windows Defender, Windows Firewall, Windows Control, Windows Update, Windows Backup. Toate acestea setate corespunzător vă pot feri de instalări nedorite de software, de infectări cu viruşi, de transformarea sistemului într-un “zombi” informatic.

Toate cele enumerate mai sus m-au făcut să nu mai stau pe gânduri şi să avansez de la XP la Windows 7 încă din 2009. Sper ca şi voi să faceţi pasul cel mare şi vă asigur că nu o să regretaţi!