Social Media

Doxingul, un mare pericol din dating-ul online

Doxingul, un mare pericol din dating-ul online

Odată ce relaţiile între două sau mai multe persoane au fost mutate în lumea digitală, atât colectarea, cât şi expunerea publică a datelor cu caracter personal, a devenit un foarte mare motiv de îngrijorare. Echipa Kaspersky a realizat un sondaj în vederea stabilirii principalelor ameninţări şi temeri cu care s-au confruntat utilizatorii în timpul întâlnirilor online. Astfel, experţii companiei au constatat că fiecare al VI-lea utilizator a trecut prin doxing în timp ce îşi căuta un partener online.

Potrivit cercetărilor, jumătate din respondenţi recunosc că le este frică să nu fie urmăriţi de cineva pe care l-au cunoscut în mediul online, aceasta fiind una dintre consecinţele doxing-ului.

Există şi respondenţi care au trecut prin doxing în timpul întâlnirilor online, dar care nu cunoşteau această noţiune şi nu ştiau ce li se poate întâmpla.

A divulga o cantitate mult prea mare de informaţii personale în aplicaţiile de dating şi pe reţelele de socializare este ceva ce poate crea mari probleme în viitor.

Utilizatorii lasă foarte multe informaţii de identificare online. Aceste date se pot prelua şi utiliza în avantajul doxerilor. Accesul acestora la adresa de domiciliu, numele, numărul de telefon etc. poate creşte riscul ameninţărilor din mediul online.

Cercetările au scos în evidenţă mai multe detalii referitoare la problemele de confidenţialitate pe care utilizatorii le întâmpină atunci când se întâlnesc online. Aproximativ 40% au recunoscut că, în timp unei conversaţii online, partenerul lor a distribuit capturi de ecran ale conversaţiei dintre aceştia, fără consimţământul lor, i-a ameninţat cu informaţii personale sau le-a făcut publice fotografiile intime.

Potrivit Mediafax, cea mai mare problemă este cyberstalkingul: 17% dintre participanţi au recunoscut că au fost urmăriţi pe reţelele de socializare.

Reţelele de socializare şi diversele aplicaţii au uşurat mult întâlnirile. Insă, din păcate, există şi roboţi şi infractori care caută victime pe platformele online. De aceea, în timpul comunicării cu cineva, foarte important este să se ţină cont de regulile de bază ale confidenţialităţii digitale. Nu se comunică nimănui informaţii personale de identificare, cum ar fi numărul dvs. de telefon, locaţia, adresa de acasă şi de la locul de muncă.

Pentru a vă putea proteja informaţiile, Kaspersky recomandă:

Să se verifice întotdeauna setările pentru aplicaţiile care se folosesc, pentru a diminua probabilitatea ca datele să fie partajate sau stocate fără ştirea dvs.

Se va folosi autentificarea cu doi factori. A folosi o aplicaţie care crează coduri unice este mult mai sigur decât a primi unde-al doilea cod prin SMS. Pentru o securitate suplimentară, se poate investiţi într-o cheie hardware 2FA.

Pentru a genera şi securiza parole unice pentru fiecare cont se poate folosi o soluţie de securitate fiabilă, cum ar fi Kaspersky Password Manager,

Trebuie verificat dacă parolele folosite pentru accesarea conturilor au fost compromise. Pentru aceasta se poate folosi un instrument precum Kaspersky Security Cloud.

Dacă a fost depistată o scurgere, Kaspersky Security Cloud va putea oferi informaţii despre datele ce pot fi accesibile publicului, în aşa fel încât persoana afectată să poată lua măsurile corespunzătoare

Intotdeauna se va ţine cont de modul în care conţinutul ce urmează a fi comunicat online ar putea fi interpretat şi folosit de alţii.