Tech

Epson L100 – printezi pana te plictisesti

Epson L100 – printezi pana te plictisesti

Zilele trecute am testat ceva mai puţin obişnuit, o imprimantă. Laptop News este un site în care scriem despre portabile, tablete, laptop-uri, dar ocazional mai aducem în discuţie şi accesorii sau periferice.

Imprimanta testată a fost un Epson L100, un model nou lansat pe piaţă de producătorul japonez. Multă vreme am asociat acest brand cu acele imprimante matriciale întâlnite pe la tot felul de instituţii ale statului, case de marcat etc. A fost o surpriză plăcută să văd că Epson a lansat 3 imprimante inkjet – L100, L200 şi L800, în martie 2012.

Nu sunt un expert în imprimante, aşa că am utilizat acest produs ca un user obişnuit, fără să intru prea mult în detalii tehnice. M-a interesat să printeze bine, rapid, eficient, curat şi să-mi demonstreze că pot printa foarte mult cu un cost foarte mic.

Epson L100 s-a dovedit a fi o imprimantă bună pentru firmele mici, pentru utilizatorii de acasă, pentru cei care printează frecvent de la documente şi până la schiţe colorate etc.

L100 este primul sistem Epson cu cartuşe de cerneală integrate, care vă ajută să reduceţi costurile de listare, sporind, în acelaşi timp, productivitatea. Acest lucru este posibil datorită sistemului de cartuşe de cerneală de capacitate foarte mare şi a rezervelor cu volum mare. În pachet este inclus un set de patru sticle individuale de cerneală, originale Epson, de câte 70 ml fiecare, pentru umplerea cartuşelor – negru, cyan, magenta, galben – precum şi două sticle suplimentare de cerneală neagră, oferindu-vă un raport calitate/preţ foarte bun pe pagina printată.

Fiecare set de sticle cu cerneală are capacitate mare, poate lista până la 4.000 de pagini alb-negru (până la 12 000 pagini alb-negru prin intermediul cartuşelor suplimentare) şi până la 6.500 de pagini color, oferind un cost foarte scăzut pe pagină atât pentru listarea monocrom, cât şi color.

Cartuşele sunt integrate în imprimantă, mai exact lângă imprimantă, iar încărcarea lor se face doar prin intermediul tehnologiei Epson (Fast Ink Top-up – FIT). Aceasta include capace şi filtre etanşe, concepute special, care reduc la minimum pierderile. Suprinzător, dar Epson încurajează acest proces de reîncărcare, asta după ce multă vreme a fost împotriva!

Pe suportul cartuşelor există o supapă reductoare, care controlează fluxul de cerneală pentru a preîntâmpina refluxul şi care vă permite să transportaţi imprimanta uşor şi sigur.

Practic, imprimanta mi-a demonstrat că se poate printa mult la preţ scăzut, curat prin intermediul capului de listare Micro Piezo, dar nu foarte rapid. Cu toate că specificaţiile tehnice spun că L100 poate printa până la 27 pagini alb/negru pe minut, aceste performanţe nu sunt atinse mereu.

Se descurcă foarte bine şi când vorbim de calitatea printului! Puteţi să vă jucaţi din software cu setările imprimantei pentru a printa în diferite formate şi calităţi

Concluzie: Epson L100 m-a impresionat plăcut, am apreciat noua tehnologie de printare şi sistemul cu recipiente mari. Este cam gălăgioasă în printare şi durează câteva secunde până se printează prima pagină, apoi totul merge mai rapid.

Mi-a plăcut pentru că nu este foarte mare – 487 x 135 x 228 mm şi cântăreşte puţin peste 2 Kg. Un dezavantaj am întâlnit la sistemul de prindere a cartuşelor de imprimantă. Suportul nu este fixat foart bine şi există riscul să se desprindă de imprimantă la mutări sau transportări.

Dacă aveţi fobii faţă de imprimantele inkjet, aflaţi că Epson L100 este cu totul altfel. Capul de printare nu se mai usucă, atunci când imprimanta nu este folosită, pentru că sistemul este de generaţie nouă şi cerneala este pompată doar la comanda de printare. Tehnologia folosită este CISS sau Continuous Ink Supply System. Consumabilele nu sunt scumpe. Am căutat cerneală Epson T6641 70 ml Negru şi am găsit la 29 lei sticluţa din care se pot printa sute de pagini.

Imprimanta rămâne mereu curată, indiferent de câte refilluri faceţi. În trecut, un cartuş nu suporta mai mult de 2-3 încărcări şi apoi aveaţi surprize neplăcute. Epson revoluţionează industria imprimantelor inkjet prin lansarea celor 3 modele L100, L200 şi L800. M-a surprins poziţia adoptată de Epson după ani de zile când a luptat împotriva reîncărcărilor de cartuşe tradiţionale. Iată că acum chiar ei promovează sistemul refill pe imprimante inkjet.

Preţul imprimantei Epson L100 este de 744,99 Lei, un cost nu foarte accesibil pentru mulţi, dar este un preţ foarte bun dacă ne raportăm la cantitate/calitate.

Mai jos aveţi specificaţiile tehnice complete

Pachetul include:
• Imprimanta Epson L100
• 4 sticle individuale de cerneală de câte
70 ml fiecare (negru, cyan, galben,
magenta) plus 2 sticle suplimentare
de cerneală neagră
• CD cu software
• Ghid introductiv
• Certificat de garanţie