Social Media Tech

Facebook dezminte declarația autorităților din Kazahstan

Facebook dezminte declarația autorităților din Kazahstan noiembrie 2, 2021
Facebook-outages

Proprietarul Facebook, Meta Platforms, a negat marți afirmația guvernului kazah conform căreia i s-a acordat acces exclusiv la sistemul de raportare a conținutului rețelei de socializare.

 

În ceea ce a numit o declarație comună cu Facebook, guvernul de la de la Nur-Sultan, a promovat luni pretinsul acces exclusiv drept o soluție de compromis, după ce națiunea din Asia Centrală a amenințat că va bloca Facebook pentru milioane de utilizatori locali.

Science fact: În 23 martie 2019, capitala Kazahstanului, Astana, a primit numele Nursultan/Nur-Sultan, în onoarea președintelui Nursultan Nazarbaev. Acesta este un om politic kazah, fost președinte al Kazahstanului de la căderea Uniunii Sovietice și independența țării din anul 1991 și până în 20 martie 2019, când și-a dat demisia.

Facebook dezminte declarația autorităților din Kazahstan

Autoritățile statului au declarat că un acord, care ar fi fost primul de acest gen în regiunea post-sovietică din Asia Centrală, va simplifica procesul de eliminare a conținutului considerat ilegal de Kazahstan.

Dar purtătorul de cuvânt al Meta, Ben McConaghy, a spus că compania are un canal online dedicat pentru guvernele din întreaga lume pentru a raporta conținut despre care consideră că încalcă legislația locală.

Urmăm un proces global consecvent pentru a evalua cererile individuale – independent de orice guvern – în conformitate cu politicile Facebook, legile locale și standardele internaționale privind drepturile omului. Acest proces este același în Kazahstan ca și în alte țări din întreaga lume. (Ben McConaghy)

Meta Platforms nu a publicat declarația conform căreia Kazahstanul a numit unul comun, deși site-ul de știri local Zakon.kz a citat-o ​​pe ministrul Informațiilor Aida Balayeva insistând că textul său ar fi fost convenit cu firma. Parlamentul națiunii bogate în petrol a început în septembrie să lucreze la un proiect de lege care să permită guvernului să blocheze rețelele sociale și aplicațiile de mesagerie, cu excepția cazului în care dezvoltatorii lor își deschid birouri în țară și numi directori personal responsabili de revizuirea plângerilor autorităților. Deputatul Aidos Sarym, unul dintre inițiatorii proiectului de lege, a declarat luni pe pagina sa de Facebook (sic!) că acest proiect a deschis calea pentru discuții cu giganții din industria de tech, iar autoritățile sunt acum gata să-și îndulcească pretențiile.

Criticii proiectului de lege au acuzat autoritățile din națiunea care numără aproximativ 19 milioane de locuitori că totul este o metodă prin care caută să obțină noi instrumente de cenzură. În același timp, autorii proiectului de lege susțin că acesta urmărește să prevină hărțuirea cibernetică și răspândirea altor materiale periculoase. Guvernul a spus că există cel puțin 3,2 milioane de utilizatori Facebook în Kazahstan. Alte aplicații Meta Platforme, cum ar fi Instagram și WhatsApp, sunt și mai populare acolo.

Facebook s-a confruntat de mult timp cu critici din partea grupurilor de apărare a drepturilor, pentru că a respectat prea mult cererile guvernamentale de cenzură.

Sursa: cnn.com