Tech Tableta

Freelander PD80HD – Tableta cu display Retina si Miracast

Freelander PD80HD – Tableta cu display Retina si Miracast

Producătorii chinezi par să fi adoptat perfect reţea Apple pentru vânzări bune şi specificaţii impresionante care nu necesită cheltuieli considerabile în domeniul cercetării şi dezvoltării. Realitatea este că un display cu rezoluţie înaltă este o specificaţie foarte arăgătoare pentru cumpărătorii de gadget-uri şi asta este exact ceea ce oferă noile tablete Freelander cu sistem de operare Android.

Cel mai impresionant dispozitiv lansat acum de producătorul chinez este Freelander PD80HD, iar acesta este o tabletă de 9.7 inch cu un frumos ecran care suportă o rezoluţie de 2048 pe 1536 pixeli, exact ca Apple Retina. Sistemul de operare ales este Google Android 4.2 Jelly Bean, iar aparatul are conectivitate Bluetooth şi tehnologie Miracast.

Miracast este o tehnologie de tip wireless display care este dezvoltată de Wi-Fi Alliance şi foloseşte standardul Wi-Fi Direct, cunoscut şi ca Wi-Fi P2P. Acesta este folosit pentru a se conecta tableta la televizoare inteligente şi alte aparate care suportă această facilitate, fără o conexiune fizică. Google oferă acum suport oficial pentru Miracast în noul sistem de operare Android 4.2.

Specificaţiile tehnice includ 2 GB de memorie RAM, 16 GB spaţiu de stocare în tehnologie flash NAND şi două WebCAM-uri care au aceeaşi rezoluţie de 2 megapixeli. Tableta PD900 este un model puţin mai mare decât PD80HD şi are un ecran de 10.1 inch cu o rezoluţie de 1280 pe 800 pixeli.

Ambele tablete au cam aceleaşi specificaţii tehnice cu excepţia ecranului şi probabil a capacităţii bateriei, dar nu avem încă informaţii despre autonomia noilor tablete. Procesorul care motorizează cele doua dispozitive este un quad core SoC (system-on-chip) chinezesc numit RockChip RK3188. Acest CPU pare să fie foarte capabil pentru că reuşeşte să obţină un scor de peste 18000 puncte în benchmark-ul AnTuTu şi asta îl face cu 50% mai rapid ca un quad core Allwinner A31.

Diferenţa dintre cele două procesoare constă în faptul că RK3188 foloseşte arhitectura ARM Cortex-A9, la fel ca Nvidia Tegra 3, în timp ce Allwinner A31 foloseşte ARM Cortex-A7 care este orientată mai mult spre eficienţă energetică. Frecvenţa maximă de funcţionare pentru RK3188 poate fi 1800 MHz, iar chipul este fabricat în tehnologie de 28nm în timp ce Allwinner A31 foloseşte tranzistori de 40nm.

Aşadar aceste două tablete Freelander folosesc un procesor foarte puternic. Scorul de 18000+ obţinut de RK3188 în AnTuTu le face să fie mai rapide decât un Samsung Galaxy S3 sau chiar un Samsung Galxay Note 2. În testul Velamo, scorul obţinut de RK3188 este de peste 1500 puncte, iar asta ne arată că performanţa unităţii integrate de procesare grafică (iGPU) Mali-400MP este destul de modestă.

Informaţiile despre preţuri nu sunt încă disponibile, dar credem că Freelander PD80HD va fi o alternativă mult mai accesibilă la Apple iPad.