Tech Diverse

Google este acuzat de cenzura de catre un etician al inteligentei artificiala

Google este acuzat de cenzura de catre un etician al inteligentei artificiala

Unul dintre cei mai buni eticieni ai inteligenței artificiale din Google spune că a ieșit la companie, spune ea, pentru că gigantul tehnologic îi cenzura cercetările.

OneZero relatează că Timnit Gebru, care fusese co-conducătorul tehnic al echipei de inteligență artificială de etică a Google, spune că angajarea ei a fost întreruptă, împreună cu accesul la adresa de email, după un schimb de e-mail tensionat.

Timnit Gebru este un om de știință eritreean-american care este un avocat al diversității tehnologice și cofondator al Black in AI, o comunitate de cercetători negri care lucrează în inteligență artificială.

Gebru este cunoscut pentru cercetările influente asupra prejudecății rasiale în algoritmii AI. Cel mai recent, a lucrat la Google într-o poziție de cercetare, explorând implicațiile etice ale tehnologiilor AI.

Într-un e-mail obținut de noua publicație Platformer a lui Casey Newton, Gebru a povestit despre o saga în care a difuzat o nouă lucrare de cercetare impreuna cu alți angajați Google – subiectul său precis rămâne neclar, deși pare să aibă fie despre modele lingvistice .

Apoi, a scris prin e-mail, a fost surprinsă când managerul ei i-a spus că trebuie să retragă hârtia. Potrivit unui al doilea e-mail, obținut și de Platformer și trimis de șeful cercetării Google Jeff Dean, Gebru a spus atunci că va demisiona dacă nu va fi îndeplinită o listă de condiții. În e-mailul său, Dean s-a pronuntat împotriva elementelor din narațiunea lui Gebru. De exemplu, el a spus că ea a oferit recenzorilor Google interni doar o zi pentru a citi lucrarea, în loc de cele obișnuite două săptămâni.

Managerul lui Gebru i-a spus ulterior că compania nu îi poate îndeplini condițiile – și va trebui să o lase să plece imediat. Google a tăiat instantaneu accesul la contul ei de e-mail al companiei.

Mai multe dintre tweet-urile recente ale lui Gebru sugerează că ea caută recurs legal. Într-un mesaj de luni trecut – înainte de încetarea contractului cu Google – a întrebat despre protecțiile legale pentru denunțătorii în rândul cercetătorilor AI. Și miercuri, ea a scris pe Twitter că este în căutarea unei reprezentări legale.