Diverse Tech

Google este acuzat de cenzura de catre un etician al inteligentei artificiala

Google este acuzat de cenzura de catre un etician al inteligentei artificiala decembrie 7, 2020
timnit-gebru

Unul dintre cei mai buni eticieni ai inteligenței artificiale din Google spune că a ieșit la companie, spune ea, pentru că gigantul tehnologic îi cenzura cercetările.

OneZero relatează că Timnit Gebru, care fusese co-conducătorul tehnic al echipei de inteligență artificială de etică a Google, spune că angajarea ei a fost întreruptă, împreună cu accesul la adresa de email, după un schimb de e-mail tensionat.

Timnit Gebru este un om de știință eritreean-american care este un avocat al diversității tehnologice și cofondator al Black in AI, o comunitate de cercetători negri care lucrează în inteligență artificială.

Gebru este cunoscut pentru cercetările influente asupra prejudecății rasiale în algoritmii AI. Cel mai recent, a lucrat la Google într-o poziție de cercetare, explorând implicațiile etice ale tehnologiilor AI.

Într-un e-mail obținut de noua publicație Platformer a lui Casey Newton, Gebru a povestit despre o saga în care a difuzat o nouă lucrare de cercetare impreuna cu alți angajați Google – subiectul său precis rămâne neclar, deși pare să aibă fie despre modele lingvistice .

Apoi, a scris prin e-mail, a fost surprinsă când managerul ei i-a spus că trebuie să retragă hârtia. Potrivit unui al doilea e-mail, obținut și de Platformer și trimis de șeful cercetării Google Jeff Dean, Gebru a spus atunci că va demisiona dacă nu va fi îndeplinită o listă de condiții. În e-mailul său, Dean s-a pronuntat împotriva elementelor din narațiunea lui Gebru. De exemplu, el a spus că ea a oferit recenzorilor Google interni doar o zi pentru a citi lucrarea, în loc de cele obișnuite două săptămâni.

Managerul lui Gebru i-a spus ulterior că compania nu îi poate îndeplini condițiile – și va trebui să o lase să plece imediat. Google a tăiat instantaneu accesul la contul ei de e-mail al companiei.

Mai multe dintre tweet-urile recente ale lui Gebru sugerează că ea caută recurs legal. Într-un mesaj de luni trecut – înainte de încetarea contractului cu Google – a întrebat despre protecțiile legale pentru denunțătorii în rândul cercetătorilor AI. Și miercuri, ea a scris pe Twitter că este în căutarea unei reprezentări legale.