Laptop Tech

HP ProBook 4520s – un laptop business de elita

HP ProBook 4520s – un laptop business de elita

De regulă, toamna se numără bobocii. Noi am început să numărăm laptop-urile. Zilele acestea am fost asaltaţi de noi modele cu diferite configuraţii şi de diferite mărimi. Printre acestea s-a găsit şi un minunat laptop business de 15.6 inch – HP ProBook 4520s. Acest notebook a fost lansat în primăvara acestui an, împreună cu alte 3 noi modele din seria HP ProBook S, şi încă se bucură de un real succes.

HP este unul dintre producătorii de top de pe piaţa laptop-urilor şi, de-a lungul timpului, au ajuns să fie recunoscuţi prin echipamentele de calitate, inclusiv prin notebook-urile de business. HP ProBook 4520s este un laptop dedicat în special firmelor mici şi mijlocii, fiind generaţia următoare după HP ProBook 4510s – model comercializat în 2009. Dar asta nu înseamnă că nu poate fi achiziţionat de orice persoană, chiar şi tineri sau oameni de business.

Design-ul este unul elegant, simplu, cu linii drepte, plăcut la privire, dar în acelaşi timp şi sobru. Carcasa este ceva mai solidă faţă de modelul anterior, rezistentă la uşoare zgârieturi şi chiar la amprente. Capacul, zona palmrest-ului şi a tastaturii, dar şi rama display-ului se bucură de acelaşi material solid, metalic, oferind un plus de calitate şi eleganţă. Interiorul este la fel de rezistent, cu uşoare flexări în centrul tastaturii şi doar la o apăsare mai accentuată. Însă nu ne-a plăcut faptul că accesul la zonele de upgrade se face foarte greu. Pe partea inferioară există doar un singur capac compact, iar pentru a putea efectua anumite modificări este nevoie să înlături tot spatele.

Tastatura este de tip chiclet, foarte uşor de utilizat, tastele sunt mari şi cu suficient spaţiu intre ele. La fel de practic a fost şi touchpad-ul. Nu am avut probleme cu sensitivitatea sau butoanele. Zona este delimitată de restul carcasei, fiind uşor afundată în aceasta.

Display-ul laptop-ului este unul clasic de 15.6 inch, aspect 16:9, rezoluţia standard 1366 x 768 HD Ready. Unghiurile de vizibilitate sunt bune, dar este loc şi de mai bine. Pe verticală mie mi s-au părut cam mici, însă colegii au fost mulţumiţi. Stratul antireflexie este un adevărat plus pentru acest display. Am observat mulţi utilizatori de portabile care doresc rezoluţii full HD pe ecrane de 15.6 inch. Eu nu sunt de aceeaşi părere. Ar însemna ca totul să fie mult prea mic şi ar dăuna ochilor. Plus că preţul unui laptop echipat cu un display cu rezoluţie Full HD ar fi mult prea mare şi nu s-ar justifica.

Şi dacă tot suntem la exterior, ţinem să vă anunţăm că ProBook 4520s stă bine la capitolul porturi.
În partea din faţă avem: cititorul de carduri SDHC, mufe audio
În partea din spate nu avem nimic
În partea stângă: Kensington lock, VGA, LAN RJ-45, HDMI-out, port combo eSATA/USB, un port USB 2.0, slot ExpressCar/34
În partea dreaptă: două porturi USB 2.0, unitate optică, portul de alimentare DC-in.

Şi acum trecem cu paşi repezi spre interior, acolo unde se găseşte o configuraţie echilibrată şi tehologiile de ultimă generaţie.
procesor: Intel Core i3-370M – 2.4 GHz;
memorie RAM: 4GB DDR3
placă video: ATI Mobility Radeon HD 530v – 512 MB dedicaţi
hard disk: 640GB, 5400rpm, SATA II
baterie: 6-cell (47 WHr) Lithium-Ion
sistem de operare: SUSE Linux Enterprise 11

Laptop-ul a poposit câteva ore în biroul nostru. Cert este că se descurcă minunat pentru aplicaţii de tip office, business şi chiar multimedia. Redă cu uşurinţă materiale video HD şi chiar Full HD, poate rula şi profesionale pentru editări foto şi video. O fi el un business laptop, dar poate fi folosit şi pentru entertainment. Iar cele aproximativ 5 ore de autonomie sunt suficiente să acopere o mare parte din ziua de lucru.

De regulă, laptop-urile pentru business nu au mai mult de 14 inch, însă sunt şi câteva excepţii, ca acest HP ProBook 4520s. Este un model mărişor pentru că are un display pe măsură – 15.6 inch şi cântăreşte nu mai puţin de 2.39KG. Nu prea ai cum să-l utilizezi oriunde îţi doreşti. Este un laptop făcut mai mult pentru birou.

Şi dacă este un laptop business, trebuie să beneficieze de sisteme de securitate speciale, iar 4520s este echipat corespunzător: HP ProtectTools Security Manager; Face Recognition pentru HP ProtectTools; HP SpareKey; HP Disk Sanitizer; Parolă de configurare; Slot încuietoare Kensington; Suport pentru Computrace LoJack Pro pentru HP ProtectTools; One Step Login; Enhanced Pre-Boot Security.