Diverse

Idei de independenta energetica folosind un sistem de panouri fotovoltaice

Idei de independenta energetica folosind un sistem de panouri fotovoltaice decembrie 28, 2020
Programul-Casa-Verde-2020-a-inceput_-Panouri-Fotovoltaice-Solare

A nu plati facturi catre regia de energie electrica este visul oricarei persoane, mai ales daca casa pe care trebuie sa o alimenteze este relativ mare sau sunt pene de curent dese in zona unde locuieste persoane respectiva. De cand a luat amploare alternativa energetica solara in Ronania, foarte multi au investit deja intr-un sistem de panouri fotovoltaice, care pot fi on-grid sau off-grid.

Magaznul voltech.ro este un furnizor important in Romania de astfel de sisteme solare si ofera o gama vasta pentru toti clientii care vor sa isi implementeze primul sistem sau sa mareasca volumul de panouri pe un sistem deja existent.

Sistemul Trifazat On-Grid 24.9 Kwp oferit de voltech.ro este un kit destul de puternic pentru a alimenta o casa de dimensiuni mari catre medii.

Dar ce inseamna trifazat?

Bransament trifazat este utilizat atat de consumatorii casnici (in special case, mai rar apartamente), cat si de consumatorii industriali. Acesta permite livrarea energiei electrice pe trei faze. Sistemul electric trifazat ofera un avantaj suplimentar fata de cel monofazat. Asta datorita continuitatii in alimentarea cu energie electrica si a calitatii energiei electrice. Acesta poate reprezenta cu adevarat un avantaj in zonele rurale. Acolo exista retele electrice aeriene si locul de consum este amplasat la o distanta considerabila fata de postul de transformare.

Pentru un bransament trifazat ar fi de evitat solicitarea unei puteri mai mici de 9kW, intrucat asta inseamna ca pe fiecare faza putem absorbi ~3kW, ceea ce poate fi insuficient.

Acest sistem poate fi extrem de util pentru cabane sau case care se afla la departare de oras. Insa, cei care locuiesc in oras si vor sa fie complet independenti din punct de vedere energetic, sistemul se poate dovedi a fi o investitie foarte valida.

Un sistem fotovoltaic (PV) este compus din unul sau mai multe panouri solare combinate cu un invertor si alte componente electrice si mecanice care utilizeaza energia din Soare pentru a genera electricitate. Sistemele fotovoltaice pot varia foarte mult in dimensiuni, de la sisteme mici de pe acoperis sau portabile la instalatii masive de generare la scara larga. Desi sistemele fotovoltaice pot functiona singure ca sisteme fotovoltaice in afara retelei, acest articol se concentreaza asupra sistemelor conectate la reteaua de utilitati sau a sistemelor fotovoltaice legate de retea.

Cum functioneaza aceste sisteme?

Lumina de la Soare, formata din pachete de energie numite fotoni, cade pe un panou solar si creeaza un curent electric printr-un proces numit efect fotovoltaic. Fiecare panou produce o cantitate relativ mica de energie, dar poate fi legat impreuna cu alte panouri pentru a produce cantitati mai mari de energie sub forma de retea solara.

Energia electrica produsa dintr-un panou solar (sau o retea) este sub forma de curent continuu (DC). Desi multe dispozitive electronice utilizeaza curent continuu, inclusiv telefonul sau laptopul, acestea sunt proiectate sa functioneze folosind reteaua electrica care furnizeaza (si necesita) curent alternativ (CA).

Prin urmare, pentru ca energia electrica solara sa fie utila, trebuie mai intai convertita de la DC la AC utilizand un invertor. Aceasta energie electrica de la invertor poate fi utilizata pentru alimentarea electronica locala sau poate fi trimisa la reteaua electrica pentru a fi utilizata in alta parte. In plus fata de panourile solare, exista si alte componente importante ale unui sistem fotovoltaic, care sunt denumite in mod obisnuit „echilibrul sistemului” sau BOS.

Aceste componente (care reprezinta de obicei peste jumatate din costul sistemului si cea mai mare parte a intretinerii) pot include invertoare, rafturi, cabluri, combinatoare, deconectari, intrerupatoare de circuit si contoare electrice.

Un panou solar consta din multe celule solare cu proprietati semiconductoare incapsulate intr-un material pentru a-l proteja de mediu. Aceste proprietati permit celulei sa capteze lumina sau, mai precis, fotonii de la soare, si sa-si transforme energia in electricitate utila printr-un proces numit efect fotovoltaic. De ambele parti ale semiconductorului este un strat de material conductor care „colecteaza” electricitatea produsa. Partea iluminata a panoului contine, de asemenea, un strat anti-reflex pentru a minimiza pierderile datorate reflexiei. Majoritatea panourilor solare produse la nivel mondial sunt realizate din siliciu cristalin, care are o limita teoretica de eficienta de 33% pentru conversia energiei Soarelui in electricitate. Au fost dezvoltate multe alte materiale semiconductoare si tehnologii ale celulelor solare care functioneaza cu eficienta mai mare, dar acestea au un cost mai mare de fabricare.

Pe langa sistemul de panouri fotovoltaice solare, cumparatorul va trebui sa investeasca si intr-un invertor, asta daca nu este deja inclus in kit-ul achizitionat.

Un invertor este un dispozitiv electric care accepta curent electric sub forma de curent continuu (DC) si il converteste in curent alternativ (AC). Pentru sistemele de energie solara, acest lucru inseamna ca curentul continuu din reteaua solara este alimentat printr-un invertor care il converteste in curent alternativ. Aceasta conversie este necesara pentru a opera majoritatea dispozitivelor electrice sau pentru a interfata cu reteaua electrica. Invertoarele sunt importante pentru aproape toate sistemele de energie solara si sunt de obicei cea mai scumpa componenta dupa panourile solare in sine.

Un invertor solar (galben) montat pe raftul solar converteste curentul continuu din reteaua solara in curent alternativ util.

Majoritatea invertoarelor au o eficienta de conversie de 90% sau mai mare si contin caracteristici importante de siguranta, inclusiv intreruperea circuitului de eroare la masa si anti-izolarea. Acestea opresc sistemul fotovoltaic atunci cand exista o pierdere a puterii retelei.

Deci, un sistem de panouri fotovoltaice este o investitie foarte buna pe termen lung, care isi va arata foloasele chiar din prima. Voltech.ro te asteapta cu o gama vasta de produse !