Software Tech

Incompatibilitatea dintre Windows 11 și procesoarele AMD va fi rezolvată săptămâna viitoare printr-o serie de actualizări

Incompatibilitatea dintre Windows 11 și procesoarele AMD va fi rezolvată săptămâna viitoare printr-o serie de actualizări

Chiar daca l-ati primit deja sub forma de update, incercati sa nu-l instalati inca. Windows 11 inca nu este disponibil pentru toate configuratiile desi a fost lansat oficial acum cateva zile. Nu fortati instalarea lui prin Windows 11 Installation Assistant.

Daca aveti procesor AMD Ryzen va sfatuiesc sa asteptati putin. Atat AMD cat si Microsoft au descoperit probleme de functionalitate. Sistemele pot fi instabile, performanta poate fi cu pana la 15% mai slaba in jocuri si cu 5% in aplicatii diverse. De asemenea, tehnologia Preffered Core nu functioneaza corespunzator.

Vizate sunt procesoarele puternice de peste 65W si cu peste 8 nuclee. Sfatul meu este sa mai asteptati pana cand problema dispare, AMD si Microsoft lucreaza la asta deja.

Procesoarele AMD au o o serie de probleme de compatibilitate cu Windows 11 care duc la o scădere drastică a performanței. Mai precis, scheduler-ul sistemului de operare nu comunică așa cum ar trebui cu procesorul și cache-ul L3 are latențe neobișnuit de mari. Din aceste motive, perfomanța în jocuri și aplicații de productivitate are de suferit și este cu până la 15% mai mică decât în Windows 10. Problemele se manifestă pe toate pe procesoarele AMD din generația Zen+ sau mai noi și momentan nu există nicio rezolvare, nici măcar pe cale neoficială. AMD și Microsoft au anunțat că vor oferi actualizări săptămâna viitoare pentru a rezolva incompatibilitățile. Dacă aveți un sistem cu procesor AMD recomandat ar fi să amânați upgrade-ul la Windows 11 până ce patch-urile vor fi disponibile.