Tech

Intel Atom, Pentium si Celeron vor avea aceeasi arhitectura

Intel Atom, Pentium si Celeron vor avea aceeasi arhitectura

De acum, cel care doreşte sa achiziţioneze un nou laptop va trebui să fie mult mai atent la configuraţia produsului. Deşi acum procesoarele Intel Atom au performanţe de până la 6 ~ 7 ori mai modeste decât cipurile Pentium sau Celeron, compania plănuieşte ca toate procesoarele vândute sub aceste trei brand-uri să folosească aceeaşi arhitectură Silvermont.

Acum procesoarele Pentium şi Celeron folosesc arhitectură Ivy Bridge sau Sandy Bridge, fapt care le face mult mai rapide decât orice cip Intel Atom. Noua arhitectură Silvermont este într-adevăr cam de două ori mai capabilă decât actualele procesoare Intel Atom, dar asta nu înseamnă că un Pentium bazat pe Silvermont are vreo şansă împotriva unui Pentium care foloseşte arhitectura Ivy Bridge.

Suntem siguri că mulţi cumpărători vor fi induşi în eroare de noile produse, dar există totuşi avantajul că eficienţa energetică este mult îmbunătăţită. De asemenea, există mici şanse ca preţul să fie mai accesibil, deşi cipurile Intel sunt în general destul de scumpe.

Cei mai cârcotaşi ar putea spune că Intel încearcă să inducă în eroare clientul mai puţin informat, care nu este capabil să se documenteze dincolo numele unei mărci comerciale precum Atom, Celeron sau Pentium. Totuşi, în acest caz, responsabilitatea principală aparţine cumpărătorului. Până la urmă, e ca şi cum clientului i se oferă un Ford Mustang sau Mondeo, cu motor de Ford K. Cu siguranţă consumul este mai scăzut, dar şi performanţele sunt mult mai modeste.

Compania are oarecum o tradiţie în acest domeniu. Acum 13 ani Intel lansa procesoarele Pentium 4 cu arhitectură Willamete şi frecvenţă de 1.4 GHz care erau mai slabe decât un Pentium III la 1.1 GHz. În 2008 Intel introducea mărcile Core i7 şi Core i5, lăsând impresia că i7 reprezintă performanţa de top. Iniţial delimitarea era clară: Core i7 erau procesoare quad core şi Core i5 erau dual core. Până şi platformele erau diferite. Totuşi, după ce cumpărătorii s-au obişnuit cu noile brand-uri, Intel a lansat procesoare Core i7 dual core şi situaţia a devenit mult mai confuză. Astăzi avem procesoare Core i7 cu două, cu patru sau cu şase nuclee de calcul şi e cam greu să defineşti Core i7 ca fiind „top of the line”.

Indiferent de strategia Intel, important este să ne documentăm bine înainte de a cheltui banii munciţi din greu.