Tech

Internet Explorer 9 lansat oficial de Microsoft

Internet Explorer 9 lansat oficial de Microsoft

Microsoft a lansat astăzi Internet Explorer 9, ultima versiune a unuia dintre cele mai utilizate browsere din lume, disponibil în 39 de limbi, inclusiv în limba română. IE9 este cel mai descărcat browser Microsoft în variantă beta, cu peste 40 de milioane de download-uri în întreaga lume și o rată de utilizare de 2% pe sistemele cu Windows 7.

Deja peste 250 dintre cele mai populare site-uri Web de pe planetă, cu o bază de peste 1 miliard de utilizatori activi pe Web, valorifică IE9 pentru a oferi scenarii de utilizare diferențiate pentru clienții lor. Urmăriți o parte dintre aceste site-uri la lucru pe www.beautyoftheweb.com.

Tudor Galoș, Windows Business Group Lead, Microsoft România.

Browser-ul este scena și site-ul Web este piesa
Internet Explorer 9 aduce în prim plan site-urile Web pe Windows 7 și parteneriatele anunțate în timpul lansării asigură că o mare parte dintre cele mai populare site-uri în lume – în fapt, site-urile favorite ale utilizatorilor – vor beneficia din start de noul IE9.

Caracteristici precum Pinned Sites și JumpList permit utilizatorilor instalarea site-urilor Web favorite direct în taskbar-ul Windows 7, similar aplicațiilor native. De aici, utilizatorii pot opera ușor și rapid acțiuni legate de aceste site-uri, cum ar fi citirea mesajelor, schimbarea postului de radio, acceptarea invitațiilor de la prieteni sau vizionarea ultimelor știri.

Pe lângă cele peste 250 de supersite-uri deja anunțate, peste 1.000 de alte site-uri Web și echipele lor de designeri pun la lucru aceste noi capabilități ale Internet Explorer 9 și Windows 7. Sunt proprietăți Web care și-au câștigat pozițiile de lideri pe piețele în care activează, de exemplu:

– Parteneriate cu rețele sociale: Facebook, Twitter și WordPress (cea mai populară platformă de blogging), pe lângă alte rețele profesionale în Statele Unite ale Americii, Europa, Rusia, Corea și America Latină;

– Parteneriate pe comerț electronic: Amazon (cel mai mare site de comerț electronic din lume) și eBay (cel mai mare site de licitații);

– Parteneriate pe conținut video și streaming: Break.com și Dailymotion (două dintre primele 5 site-uri din SUA de video-on-demand), stații de emisie ca CNN (SUA) și Wat.tv (Franța), site-uri de radio pe Internet cum sunt PANDORA® internet radio și Jango;

– Parteneriate pe știri: site-uri precum Wall Street Journal, USA Today și Huffington Post (SUA) și zeci de site-uri de știri din întreaga lume.

Acum, frumusețea și viteza se întâlnesc pe net: Internet Explorer 9 cu accelerare hardware
Noul IE9 valorifică echiparea hardware a PC-urilor moderne cu Windows pentru a îmbunătăți performanța pe Web în condiții reale de utilizare. IE9 este singurul browser cu accelerare hardware completă pentru HTML5 și folosește capabilitățile plăcilor grafice pentru a face disponibilă 90% din puterea unui PC pe Web – scenariu pur si simplu nesuportat până în prezent de browserele Web.

Dezvoltatorii pot construi acum site-uri Web mai rapide și mai expresive folosind HTML5 sau plug-in-uri precum Adobe Flash Player și Microsoft Silverlight, ambele cu suport pentru accelerare hardware în IE9 în următoarele versiuni.

Confidențialitatea și siguranța online: un mare pas înainte cu IE9
În contextul unui Internet din ce în ce mai puțin sigur și cu din ce în ce mai puțină intimitate personală, scopul Internet Explorer 9 este să fie cel mai sigur browser, construit cu un set complex de setări de securitate, confidențialitate și fiabilitate implicite ce protejează utilizatorii atunci când sunt online.

În decembrie 2010, Microsoft a introdus funcția Tracking Protection în Internet Explorer 9 ce permite utilizatorilor să controleze ce informații le sunt utilizate pe măsură ce navighează pe Internet, prin indicarea site-urilor cu care preferă să nu schimbe date. Utilizatorii pot realiza acest lucru prin importul de liste de Tracking Protection în IE9, create de parteneri cum sunt PrivacyChoice, TRUSTe, Abine și Adblock Plus.

Aplicațiile malware continuă să reprezinte cel mai însemnat risc de securitate online pentru utilizatori. Internet Explorer 9 oferă primul Download Manager cu protecție împotriva codului malware, prin integrarea filtrului SmartScren. Filtrul SmartScreen este utilizat și pentru a determina reputația unui download, o altă inovație la nivelul browserelor Web ce îmbunătăște interacțiunea utilizatorului cu conținutul descărcat (mai puține alerte redundante pentru conținut binecunoscut, avertismente mai severe pentru conținut cu un grad ridicat de risc).

Studiile arată că IE9 blochează 99% dintre atacurile construite pe considerente sociale (social engineering), ce se bazează pe convingerea utilizatorului să realizeze acțiuni care compromit PC-ul și/sau datele. Rezultatele IE9 sunt de 5 ori mai bune decât ale Firefox și de 33 de ori mai bune decât cele obținute cu Chrome.