Tech Diverse

Licitația pentru licențele 5G a fost lansată de ANCOM

Licitația pentru licențele 5G a fost lansată de ANCOM

ANCOM este pus pe muncă, sau pe adus bani la buget, că tot aia e. Zilele trecute au anunțat o licitație, acum vine rândul alteia, de spectru 5G.

Dacă mă întrebați pe mine, suntem puțin în întârziere, dar avem clasicul noroc de țară – nici celelalte țări UE nu s-au mișcat prea repede, pentru că a fost pandemia și, anterior, problemele cu Huawei și autorizarea echipamentelor.

Prin 2018 ANCOm organiza un seminar prin care aducea la cunoștința publicului ce presupune tehnologia respectivă, ce aplicări are și un calendar estimativ pentru implementarea ei în România:Licitația pentru licențele 5G a fost lansată de ANCOM

Într-un final ajungem și la momentul organizării procedurii de selecție competitivă, prin care se vor vinde la licitație spectre din benziile de 800, 2600 și 3600 MHz, cu prețuri de pornire între 700.000 și 22.000.000.

Ținând cont de alocarea existentă a fecvențelor între cei patru jucători de pe piață – Vodafone, Orange, Telekom și Digi – cred că bătălia se va da în trei pe cea de 800 MHz, cea cu acoperirea cea mai mare. Dată fiind situația Telekom, cu vânzarea lor, nu văd de ce ar intra în discuție.

Rămâne să vedem ce vor achiziționa fiecare dintre operatori și cum se va traduce asta în serviciile pe care le primim.

Sursa: ancom.ro