Tech Laptop

MacBook Air sau Pro mult prea lent? Iata 5 moduri prin care il poti accelera

MacBook Air sau Pro mult prea lent? Iata 5 moduri prin care il poti accelera

Daca a trecut ceva timp de cand detii un Mac, atunci cel mai probabil acesta va deveni ceva mai lent. Acest lucru se intampla in general din cauza fisierelor temporare, a memoriei cache, etc.

Mai multe informatii utile vei gasi in continuarea acestui articol, atat despre cauzele unui MacBook Air sau Pro mult prea lent, cat si despre care sunt cele mai bune solutii pentru remedierea acestei probleme.

De ce Mac-ul tau functioneaza mult prea lent

Atunci cand te confrunti cu un Mac lent, este necesar sa iei in considerare cateva aspecte importante, pentru a putea remedia problema cat mai simplu si rapid.

-Una dintre cele mai comune cauze este legata de discul de initializare al calculatorului, care este posibil sa nu detina suficient spatiu liber pe disc. Prin urmare, este necesar sa eliberezi spatiu pe disc. Cum faci asta? Mutand mai

multe fisiere pe un alt disc, sau chiar pe un dispozitiv extern de stocare. Dupa ce ai facut acest lucru, nu uita sa stergi fisierele de care nu mai ai nevoie pe discul de initializare.

-Mac-ul tau poate functiona lent si din cauza unei anumite aplicatii pe care o folosesti si care necesita mai multa memorie decat memoria usor disponibila a dispozitivului tau. Daca nu stii care este capacitatea memoriei Mac-ului,

selecteaza meniul Apple si verifica memoria care se regaseste in panoul Privire de ansamblu.

Pentru a afla care este capacitatea memoriei dispozitivului tau, citeste cu atentie documentatia furnizata pentru aplicatie.

-Unele aplicatii nu sunt compatibile cu MacBook Air sau Pro, si acest lucru poate face dispozitivul sa functioneze extrem de lent. De aceea, este esential sa inchizi orice aplicatie de acest gen. Un anumit tip de aplicatie poate avea

nevoie de un alt model de placa grafica sau procesor. Tocmai din acest motiv ar trebui sa consulti documentatia furnizata pentru aplicatie in ceea ce priveste cerintele de sistem ale acesteia.

5 Moduri prin care poti accelera Mac-ul tau

1. Accelerarea Mac-ului prin reboot

Aceste dispozitive sunt special concepute pentru a functiona saptamani si chiar luni intregi fara sa fie necesar un restart, dar chiar si asa este recomandat ca atunci cand nu il folosesti sa il inchizi.

Facand acest lucru, practic dispozitivul elimina tot din memoria RAM si in plus, sterge si toate cache-urile. In cazul in care nu vrei sau nu te simti confortabil sa lucrezi cu linia de comanda din Terminal, atunci iti recomandam sa

repornesti Mac-ul o data pe zi.

2. Accelerarea Mac-ului fara reboot

In anumite cazuri, reboot-ul nu va curata memoria RAM , si nici cache-urile de pe disc, si atunci va trebui sa apelezi la Terminal. Asadar, poti forta procesele de curatare RAM, precum si procesele de curatare a cache-urilor macOS.

Cum faci acest lucru?

Ei bine, trebuie sa deschizi Terminal din fisierul Applications/Utilities, si apoi sa executi comanda purge cu privilegii administrative. Tasteaza comanda ’’sudo purge’’ in fereastra Terminal, si apoi apasa Enter pentru rulare.

In unele cazuri, este solicitata parola pentru contul Mac. Curatarea cache-ului de disc, precum si a continutului memoriei RAM nu dureaza in general, mai mut de cateva secunde, si nu vei primi nici un mesaj de confirmare in

momentul in care operatiunea se va incheia.

Aceasta metoda este una extrem de convenabila, mai ales daca nu iti doresti sa intrerupi anumite lucrari importante pentru restartarea aparatului.

3. Este timpul sa faci un upgrade la RAM/SSD

Uneori, pentru a face un Mac sa functioneze mai rapid, este necesar sa faci un upgrade la RAM/SSD. In situatiile in care utilizatorul editeaza destul de des fotografii si videoclipuri in aplicatii profesionale, atunci va avea cu

siguranta nevoie de atata RAM cat poate obtine.

Asadar, 8 GB este recomandat pentru multitasking-ul de zi cu zi, precum verificarea e-mailului, navigarea pe internet, editarea media, si consumul de continut. Mai mult decat atat, este recomandat sa ii faci si un upgrade cu un

SSD mai rapid, care iti va oferi instantaneu un impuls notabil din punct de vedere al performantei.

4. Redu transparenta si animatiile

Pentru a solutiona problema unui MacBook Air sau Pro lent, este nevoie uneori sa reduci transparenta si animatiile. Reducerea acestora va accelera functionarea dispozitivului.

Pentru a face acest lucru, va trebui sa accesezi fereastra Preferinte sistem, si sa dai click pe pictograma ’’Accesibilitate’’. Verifica apoi optiunea ’’Reduceti transparenta’’.

5. Dezactiveaza criptarea discului FileVault

Criptarea acestui disc este activata in mod implicit. Acest lucru ajuta utilizatorul sa asigure fisierele Mac in cazul in care acest dispozitiv este vreodata furat.

In plus, impiedica si oamenii sa se conecteze fara permisiunea ta. MacBook Air poate functiona destul de lent din cauza discului FileVault, si tocmai de aceea este necesar sa dezactivezi criptarea acestuia.