Software Tech

Microsoft a vandut 60 de milioane de licente Windows 8

Microsoft a vandut 60 de milioane de licente Windows 8

În cadrul târgului din Las Vegas, Microsoft s-a lăudat cu vânzările sistemului de operare Windows 8. Windows Chief Marketing Officer şi Chief Financial Officer, Tami Reller, a declarat că s-au vândut 60 de milioane de licenţe Windows 8. Cifra reprezintă toate vânzările de Windows 8, chiar şi licenţele OEM vândute producătorilor şi integratorilor de sisteme.

Windows 8 este un succes? Poate este prematur să dăm un verdict, dar eu mă aşteptam la o cifră mult mai mare. Producătorul anunţă că Windows 8 se află pe o linie asemănătoare cu Windows 7, dar comparaţia nu este foarte fericită. Noul sistem de operare vine preinstalat pe foarte multe PC-uri, tablete, laptop-uri, ultrabook-uri, All-in-One etc, are un preţ de update foarte bun, la fel şi licenţa full. La cifra aceasta au contribuit şi contractele guvernamentale, care nu sunt puţine. Zilele trecute a fost încheiat unul în valoarea de 617 milioane dolari cu armata SUA. Şi cu toate acestea, gradul de absorbţie este redus.

Cred că foarte mulţi utilizatori de PC-uri sunt reticienţi la nou, la noul format, la interfaţa specială, au temeri cu privire la compatibilităţile dintre aplicaţiile folosite de ei şi Windows 8. Cred că şi asocierea puternică a sistemului Windows 8 cu ecranele touch i-au determinat pe mulţi să rămână la vechile sisteme de operare.

Windows 8 vine la pachet şi cu Windows Store, în două luni fiind descărcate peste 100 de milioane de aplicaţii. Numărul acestora creşte de la o zi la alta şi probabil că în câteva luni nu va trebui să ne mai văităm că sunt puţine, că nu sunt bune, că nu sunt cele pe care le dorim.

Începutul de an 2013 a venit cu foarte multe lansări de portabile, unele mai interesante ca altele. Vedeţi cele mai noi PC-uri apreciate de Microsoft!

Mie îmi place Windows 8, l-am utilizat pe mai multe portabile cu şi fără ecrane touch, am testat chiar şi varianta Windows RT dedicată tabletelor cu platformă ARM. Este mai greu la început, ca orice produs nou pe piaţă, dar cu puţină răbdare şi dibăcie te obişnuieşti. Însă recunosc faptul că nu am renunţat încă la Windows 7!