Smartphones

Modelele iPhone 12 “Pro”

Modelele iPhone 12 “Pro” noiembrie 12, 2020
Iphone-12-Pro

Potrivit unui nou raport, modelele iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max vor avea integrat un senzor Sony de 64 de megapixeli. Înaintea lansării modelelor iPhone 12, au existat mai multe zvonuri, cele mai recente sugerând că Apple şi-a dorit de mulţi ani integrarea acestei funcţii. Această funcţie va disponibilă acum pe smartphone-urile sale. Apple a dezvăluit că această serie va fi formată din patru modele.

Raportul Fast Company afirmă că modelele iPhone 12 vor veni cu un senzor Sony LiDAR. Se spune că este același senzor este şi pe modelele iPad Pro lansate în martie anul acesta. De asemenea, se precizează că numai modelele Pro vor primi această caracteristică. Se așteaptă ca Apple să lanseze un iPhone 12, un iPhone 12 Max, un iPhone 12 Pro și un iPhone 12 Pro Max. Conform raportului, iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max vor avea senzorul Sony LiDAR.

Un senzor LiDAR este utilizat pentru măsurarea distanţei, a vitezei şi puterii semnalului obiectelor aflate la o distanţă de aproximativ 40 de metri. Acest lucru permite senzorului camerei să evalueze corect cât de departe sau de aproape este un anumit obiect, rezultând o diferențiere mai bună între prim-plan și fundal, care, la rândul său, oferă fotografii portret clare și precise.

Insă Apple nu a dat nicio confirmare exactă cu privire la această caracteristică și prezența sa în modelele iPhone 12.

Nu este prima dată când apar rapoarte despre un senzor LiDAR. Nu de mult timp, un tipster cunoscut a menționat că iPhone Pro Max va veni cu un senzor LiDAR și un afișaj de 120Hz.

Apple doreşte să îşi unele caracteristici pentru modelele de top și ar dori reducerea costurilor prin eliminarea accesoriilor. Zvonurile au arătat că modelele iPhone 12 sunt așteptate să vină cu o conectivitate 5G. Unele zvonuri vorbesc despre posibilitatea ca doar iPhone 12 Pro Max să accepte mmWave 5G, în timp ce celelalte modele să folosească Sub-6GHz 5G.

Iphone-urile din acest an vor primi același tip de cameră – lidar Sony, a declarat pentru Fast Company o sursă cu cunoștințe despre planurile companiei. Fabricat de Sony, acest sistem lidar folosește impulsuri de lumină pentru a măsura cu precizie distanțele obiectelor față de obiectivul camerei. Folosind aceste date, camera se poate focaliza automat mai precis și poate diferenția mai bine între prim-plan și fundal pentru a crea efecte precum modul Portret. Acest tip de cameră va ajuta, de asemenea, aplicațiile să plaseze obiectele digitale în setările din lumea reală într-un mod mai realist.

Începând cu iPhone X 2017, iPhone-urile de ultimă generație au deja un alt tip de sistem de camere 3D orientate spre față, denumit TrueDepth, care este utilizat pentru autentificarea Face ID și Animoji. Acest sistem proiectează 30.000 de puncte în infraroșu pe suprafața feței utilizatorului pentru a forma o hartă 3D a contururilor sale. Sistemul oferă niveluri ridicate de precizie la mai puțin de 1 metru distanță

Modalităţi de funcţionare

iphone-12-pro

Noul sistem lidar al iPhone-ului va măsura distanța obiectelor atât aproape de cameră, cât și la depărtare. Sistemul utilizează o abordare în care un laser cu emisie de suprafață verticală (VCSEL) poate trimite mai mulţi fotoni. Sistemul lidar folosește lumină laser în loc de unde radio. Datele precise despre distanță sunt adăugate la datele vizuale colectate de ceilalți senzori ai camerei telefonului, oferind camerei o vizualizare mult mai bună a obiectelor. In acest fel, obiectele din prim-plan pot să pară distincte de trăsăturile fundalului, pe care ochiul uman le-ar vedea în mod natural ca fiind puțin mai neclare. Astfel, funcția de focalizare automată a telefonului va putea crea imagini mult mai reale, decât cele realizate de o cameră cu un obiectiv de dimensiuni mai mari.

Principalul efect al camerei foto oferit de iPhone-urile actuale este modul Portret, care oferă fotografiilor efectul de “bokeh”. Acest efect estompează stratul de fundal și plasează persoana din prim-plan într-o focalizare clară. Uneori, totuși, software-ul are probleme la separarea prim-planului de fundal. Adăugarea senzorului LiDAR va contribui mult la remedierea problemelor. Poate chiar face posibilă ajustarea focalizării sau neclarității a mai mult de două straturi într-o fotografie.

Sony în interior

Cipul senzor din camera TrueDepth frontală a iPhone-ului este furnizat de ST Microelectronics, iar mulți din industrie credeau că această companie va furniza cipul senzor pentru iPad Pro din acest an. Dar, în ultimii doi ani, afacerea Sony cu senzori de imagine a înflorit, deoarece s-a concentrat pe dezvoltarea de senzori de imagine CMOS (complementar metal-oxid-semiconductor). De fapt, Sony a schimbat denumirea segmentului său de semiconductori în “Imaging & Sensing Solutions” în al doilea trimestru al anului 2019.

După cum spun sursele, Apple va lansa un iPhone de 5,4 inch la un preț mai mic, numit eventual iPhone 12, și un dispozitiv mai mare de 6,1 inch, numit eventual iPhone 12 Max. Se pare că aceste dispozitive vor servi drept succesoare pentru iPhone XR 2018 și iPhone 11 2019, ambele fiind vândute foarte bine.