Hardware Tech

Anunţurile făcute de Apple, de la Mac-uri noi la chip-uri noi

Anunţurile făcute de Apple, de la Mac-uri noi la chip-uri noi

Compania a prezentat trei noi computere Mac, toate alimentate de noul său procesor M1.

Compania a organizat un eveniment media foarte important unde a prezentat trei Mac-uri noi cu cipul personalizat, oferind astfel câteva detalii despre MacOS 11 Big Sur, următoarea versiune a Apple sistem de operare desktop.

La începutul acestui an, Apple a anunțat că va trece de la procesoarele Intel de pe computerele sale și va începe, în schimb, să introducă propriile cipuri în Mac-uri. În cadrul acestui eveniment, a fost prezentat primul cip pentru Mac. Apple numește acest nou cip M1, iar prezentarea companiei a atins o serie de câștiguri de performanță și eficiență în noul design.

Aaple își proiectează propriile cipuri personalizate de aproximativ un deceniu, dar utilizarea lor a fost limitată în mare măsură la produsele mobile și platforme ale companiei – iPhone, iPad-uri, ceasuri Apple, căști, HomePod-uri și televizoare Apple. Această lansare marchează apariția unui cip Apple realizat special pentru computerele Mac.

Compania şi-a luat angajamentul ca toate computerele sale să treacă la noua specificaţie. In întreaga gamă de desktopuri și laptopuri Apple se va schimba în anii următori.

Noul MacBook Air

MacBook-Air

Mac-urile cu noul cip Apple M1 vor putea fi curând achiziţionate. Unul este un MacBook Air de 13 inch, ce este lansat la prețul de aproximativ 1000 USD.

Apple susține că acest MacBook este mult mai rapid decât versiunea anterioară – cu o performanță de 3,5 ori mai mare a procesorului și o creștere de 5X față de performanța grafică, oferind în continuare până la 18 ore de viață a bateriei. Nu are ventilator, deci nu se va încălzi în exces. Tastatura și afișajul par a fi aceleași, dar calitatea camerei a fost îmbunătățită, deci sesiunile video pe zoom par să arate mult mai bine. Computerul vine cu două porturi Thunderbolt / USB 4, pentru încărcare și extindere.

Prin accesarea magazinului web al companiei, singura opțiune pentru un nou MacBook Air este un computer alimentat de procesorul M1.

Noul Mac Mini

MacBook-Mini

Unul dintre cele mai surprinzătoare anunțuri ale Apple este un Mac Mini actualizat. La fel ca MacBook Air, se va lansa curând. Preţul este de aproximativ 700 USD pentru 256 GB de stocare SSD și 8 GB RAM. Pentru memorie mai mare, preţul va fi creşte.

Micul computer desktop este puțin mai mare decât un hard disk extern. Noul cip M1 din interior îi oferă de trei ori performanța precedentului Mac Mini, potrivit Apple. Compania susține că vor exista câștiguri semnificative atât pentru multitasking, cât şi pentru rularea de software-uri care consumă resurse. Apple susține că redarea videoclipurilor în Final Cut Pro poate fi de șase ori mai rapidă.

Mini are două porturi Thunderbolt / USB 4, o conexiune HDMI și două porturi USB-A. Pot rula două monitoare simultan, deși unul trebuie să fie conectat prin portul HDMI, care maximizează la rezoluția 4K.

Noul MacBook Pro

MacBook-Pro

Un nou MacBook Pro de 13 inch alimentat de un procesor M1 este pus în vânzare la un preţ de aproximativ 1.300 USD. Apple susţine că MacBook Pro cu noul cip M1 are o performanță mai rapidă a procesorului și a GPU-ului și are o durată mare de viață a bateriei de până la 20 de ore. Computerul vine cu două porturi Thunderbolt / USB 4.

La fel ca Air și Mini, noul MacBook Pro va putea fi achiziţionat în curând. MacBook Pro de 16 inch nu a primit încă actualizarea M1.

MacOS 11 Big Sur

Mac-OS-11-Big-Sur

Următorul sistem de operare desktop pentru Mac este în versiune beta de luni de zile, iar acum Apple i-a dat o dată sigură de lansare. Big Sur va fi disponibil începând cu 12 noiembrie, ca descărcare gratuită.

Sistemul de operare a fost construit ţinându-se cont de noile cipuri M1. Apple a afirmat că software-ul este de două ori mai receptiv decât înainte, oferind în același timp impulsuri mari programelor precum Final Cut Pro și Logic Pro. Este important să rețineți că Big Sur va funcționa atât pe macBook-uri cu alimentare Intel, cât și pe cele cu alimentare M1, deci nu este necesar să cumpărați un Mac nou pentru a obține cele mai recente îmbunătățiri software.

Cea mai vizibilă schimbare a Big Sur este designul. Pictogramele aplicației sunt rotunjite, ca în iOS. Noul design al Big Sur semnalează o unificare a celor trei sisteme de operare Apple: macOS, iOS și iPadOS. Scopul este de a eficientiza procesul atât pentru utilizatori, cât și pentru dezvoltatorii de aplicații. Apple a dezvăluit și “aplicații universale”, care au fost construite pentru a funcționa simultan cu procesoarele Apple Silicon și Intel. Aceste aplicații ar trebui să fie compatibile cu MacBook-urile din 2015 sau mai recent.

Ca de obicei, atenția Apple asupra confidențialității este afișată și în Big Sur. Compania a promovat mai multe dintre aceste caracteristici la începutul acestui an, când a anunțat sistemul de operare la conferința de vară Worldwide Developer. De exemplu, noul “Raport de confidențialitate” al Big Sur urmărește în mod activ urmăritorii de anunțuri care apar în Safari și păstrează un jurnal pentru a informa utilizatorul de câte ori site-urile web încearcă să-și colecteze datele.

 

Iphone-12-Pro
Postarea Anterioara

Best-fitness-gifts
Postarea Urmatoare