Tech

Munca în domeniul IT | LaptopNews.ro

Munca în domeniul IT | LaptopNews.ro

Domeniul IT este unul foarte complex și în continuă schimbare. Este un domeniu căutat atât pentru joburile foarte bine plătite, cât și pentru satisfacțiile profesionale pe care acesta le poate oferi.

De reţinut este că nu toate joburile din IT implică programare. Sunt joburi destul de bine plătite, dar pentru care nu este nevoie de cunoștințe de coding.

Vis-à-vis de joburile din domeniul tehnologiei, există foarte multe păreri preconcepute. Există oameni care consideră că este ca o comunitate la care foarte greu există acces. Dar nu este aşa.

De fapt, este un domeniu foarte divers. În IT lucrează oameni de toate vârstele, din mai multe părți ale lumii.

România se numără printre țările cu cei mai mulți angajați în IT din lume, situându-se pe locul 6 pe plan internațional și pe primul loc în Europa.

In acest articol vom prezenta câteva aspecte ale joburilor din domeniul IT care se pot întâlni la toate companiile:

1. Trecerea la o carieră în IT & tech este foarte simplă

Deoarece toate companiile au un site web, nevoia de angajați în domeniul IT nu mai este limitată la un singur oraș sau țară.

2. Domeniul IT nu este doar unul al cifrelor, ci şi foarte creativ

Pentru rezolvarea anumitor probleme şi pentru crearea de noi programe, angajații din IT trebuie să fie creativi.

3. Nu necesită talent înnăscut

Nu este nevoie de prea mult talent pentru a reuși în acest domeniu. Este nevoie de multe ore de exercițiu și de antrenament. Cui îi place şi are timpul necesar pentru a se dedica acestui tip de job, de-a lungul timpului se poate perfecţiona.

4. Nu este necesară prea multă matematică

Cunoștințele de algebră, fizică și biologie nu influențează în niciun fel abilitățile de programare. În coding cea mai importantă este logica și eficacitatea rezolvării anumitor probleme.

5. Nu toți angajații din IT au mai puţin de 30 de ani

Există mulți oameni de 20 de ani care s-au familiarizat cu domeniul IT.

6. În România, în domeniul IT nu lucrează doar bărbați

Mulţi consideră că în domeniul IT trebuie să lucreze doar bărbaţi. Însă, România se află pe locul 2 în topul țărilor cu cel mai mare procent de femei care lucrează în industrie.

7. Se poate lucra foarte uşor de acasă

Pentru a lucra în IT este nevoie de un laptop și de o conexiune bună la internet. Prezenţa fizică nu este obligatory. La ora actuală, în domeniul IT cei mai mulţi lucrează de acasă.

8. Foarte importante sunt “soft skillurile”

Soft skills contează mult mai mult decât cunoștințele de profil. Companiile își doresc oameni care să aibă spirit de echipă, să comunice eficient, să respecte deadline-urile etc.

Cei mai mulți angajatori doresc și un interviu telefonic pentru a se asigura că cel intervievat se potrivesşte profilului companiei. De aceea, aceste soft skills sunt foarte importante în procesul de selecție.

Iată câteva beneficii la angajarea într-o echipă de tech sau programare:

1. Nu există plictiseală

In cazul programării este nevoie de inventivitate și creativitate. Trebuie găsite tot felul de soluții la diverse probleme și uneori chiar cu rezolvări inovatoare.

2. Nu este necesar a se lucra doar într-un singur punct

Deoarece domeniul IT este într-o continuă schimbare, este necar a fi la curent cu noile trenduri din industrie. In acest fel cariera va avea o ascensiune impresionantă.

3. Nu se lucrează doar de la birou

In tot mai multe companii din România și din străinătate se poate lucra fie de de acasă, fie dintr-o cafenea sau de pe canapea.

4. Se poate lucra în regim freelance

Pentru multe joburi din domeniul IT, munca pe cont propriu este una dintre cele mai bune opţiuni. Este nevoie doar de un laptop și de internet. Se pot face site-uri pentru antreprenori locali sau pot exista proiecte cu mai mulți clienți din întreaga lume.

Joburi în domeniul IT

Printre cele mai bune joburi în IT se numără:

1. Joburi care nu presupun cunoștințe de programare

Printre acestea se număr: technician IT, tehnician de rețea, administrator de rețea, administrator de sistem, analist de rețea, dar și analist de date.

Pentru acestea este nevoie doar de câteva principii de bază de coding.

2. Joburi care presupun cunoștințe de programare

Sunt acelea care presupun dezvoltarea unor software-uri, aplicații sau programe noi.

Aceia care aleg partea de programare se pot orienta către următoarele joburi:

1. Web developer

Un programator web poate face foarte multe lucruri interesante precum crearea de site-uri noi.

2. Front end developer

Aceştia se ocupă de implementarea designurilor în crearea de noi site-uri și aplicații. Trebuie să se asigure că nu există erori pe partea de front-end și că designul este corect pe diferite platforme și browsere.

Printre limbajele cele mai importante se numără: HTML, CSS și JavaScript.

3. Back end developer

Aceştia se ocupă de partea de servere. Este necesară crearea de coduril şi programe care operează serverele, bazele de date și alte aplicații ale acestora.

Este nevoie de următoarele limbaje de programare: PHP, Java, Python și Ruby, chiar și SQL.

4. Programator web full stack

Aceştia au cunoștințe atât de front end, cât și de back end, înţelegând ambele procese de supraveghere a unui proiect.

5. Desktop developer

Este un job care presupune dezvoltarea unor aplicații precum: editoarele de text, browsere, programe de video playing, jocurile video. Este necesară cunoaşterea următoarelor limbaje de programare precum: C++, Java, C# sau Swift. C++ este unul dintre cele mai utilizate şi la ora actuală.

6. Mobile Developer

Un job foarte căutat în domeniul IT este cel de programator pentru aplicații de mobil. Este nevoie de limbaje de coding precum: Java pentru Android și Swift pentru iOS.

7. Game developer

Dezvoltatorii de jocuri sunt acei programatori care se specializează în dezvoltarea jocurilor.

Printre frameworks-urile specifice se numără: DirectX, OpenGL, Unity 3D, WebGL, iar limbajele în care aceştia sunt specializați sunt C, C++ și Java.

8. Data scientist

Jobul presupune scrierea de coduri pentru analiza datelor. De asemenea, se ocupă de analize statistice, machine learning, data visualization și predictive modeling. Printre limbajele cele mai folosite se numără: SQL, R și Python.

9. DevOps Developer

Aceştia dezvoltă sisteme care să construiască, să integreze și să administreze software-urile back end. Printre tehnologiile folosite de aceștia se numără: Kubernetes, Docker, Apache Mesos, HashiCorp stack, Jenkins etc.