Emisiuni, Filme si Seriale Seriale Turcesti

Mustang

Mustang

Mustang este un film dramatic coprodus la nivel internațional în 2015, regizat de regizorul turc-francez Deniz Gamze Ergüven.

Acţiunea filmului se petrece într-un sat turc îndepărtat și descrie viețile a cinci tinere surori orfane și provocările cu care se confruntă. Evenimentul care declanșează reacția familiei împotriva celor cinci surori la începutul filmului se bazează pe viața personală a lui Ergüven.

A fost premiat la festivalul de Film de la Cannes în 2015, unde a câștigat premiul pentru eticheta Europa Cinemas. Filmul a primit patru premii: pentru cel mai bun prim lungmetraj, cel mai bun scenariu original, cel mai bun montaj și cea mai bună muzică originală.

Rezumat

In acest film turcesc este vorba despre cinci fete care, cu rebeliunea lor tinerească, decid să lupte împotriva obiceiurilor culturii tradiţionale turceşti. Este o poveste emoţionantă care nu va lasa indifferent pe nimeni.

Acţiunea filmului se petrece într-un sat din nordul Turciei. Protagonist filmului, Lale, împreună cu cele patru surori se îndreaptă de la şcoală spre casă, jucându-se cu nişte băieţi. Chiar dacă jocul lor este unul innocent, imoralitatea percepută de ceilalţti va declanţşa un scandal ce va avea consecinţe neaşteptate.

Casa familiei va fi transformată în închisoare, iar şcoala nu va mai avea un rol important pentru fete, acestea fiind puse să înveţe meşteşuguri gospodăreşti.

Căsătoriile încep a fi negociate şi aranjate. Toate cele cinci surori au o dragoste comună, şi anume, libertatea. Acest lucru le va ajuta să găsească modalităţi pentru a putea scăpa de constrângerile ce li s-au impus.

Distribuție

Güneș Șensoy în rolul lui Lale

Doğa Doğușlu în rolul lui Nur

Elit İșcan în rolul lui Ece

Tuğba Sunguroğlu în rolul lui Selma

İlayda Akdoğan în rolul lui Sonay

Nihal Koldaș – bunica

Ayberk Pekcan în rolul lui Erol

Erol Afșin în rolul lui Osman

Mustang a avut premiera la secțiunea “A patra săptămână a regizorilor” a Festivalului de Film de la Cannes din 2015 pe 19 mai 2015. În Franța, a fost lansat la data de 17 iunie 2015, având un număr mare de vizionări.

În Turcia, a fost lansat la data de 23 octombrie 2015. A fost selectat pentru a fi proiectat în secțiunea Prezentări speciale a Festivalului Internațional de Film din Toronto din 2015.

“Mustang” a primit câteva aprecieri din partea criticilor. Pe Rotten Tomatoes, filmul are o evaluare de 97%, pe baza a 149 de recenzii, cu o evaluare medie de 8,14 / 10.

Pentru Variety, Jay Weissberg l-a comparat cu The Virgin Suicides și a criticat narațiunea ca fiind una prea încărcată.

Tim Grierson de la Screen Daily a găsit dificultăți în a face distincția între cele cinci surori, dar s-a bucurat de unitatea lor.

În The Daily Telegraph, Tristram Fane Saunders i-a acordat patru stele și i-a identificat vocea ca acerbă, încrezătoare și rebelă.

În Turcia, reacția la acest film a fost polarizată. În timp ce critici, precum Atilla Dorsay, au lăudat filmul, acesta a fost criticat pentru că descrie cultura turcească în moduri inexacte sau orientaliste.