Tech Stiinta

NASA plănuiește lansarea Artemis I pentru 2022

NASA plănuiește lansarea Artemis I pentru 2022

Încă de pe vremea fostei administrații Trump, NASA și-a anunțat intențiile de a reveni pe Lună, pentru deceniul acesta.

Cu toate acestea, va mai trebui să așteptăm ceva timp pentru misiunea Artemis I a NASA. Space.com notează că Agenția Spațială Americanăurmează să lanseze testul de zbor Artemis I fără echipaj uman, în februarie 2022. Cum fereastra de decolare care se va deschide încă de pe 12 februarie, nu mai e mult. Capsula Orion a fost montată deasupra rachetei Space Launch System, iar decolarea este acum condiționată în principal de testare.

NASA plănuiește lansarea Artemis I pentru 2022

Cu toate acestea, testele ar putea dura ceva timp. NASA planifică teste pentru interfețe, inginerie, comunicații și sistemul de numărătoare inversă. Cel mai important test este fel final, când echipajul Artemis I va încerca să încarce și să descarce propulsoarele cu câteva săptămâni înainte de lansare. Agenția nu va stabili o dată fermă de lansare decât după o repetiție reușită, așa că nu veți obține calendarul definitiv pentru o perioadă lungă de timp.

Artemis I va trimite o capsulă Orion cu un „moonikin” (manechin; joc de cuvinte între moon și manechin, în engleză) echipat cu senzori în jurul Lunii (plus materie asemănătoare organelor și oaselor) pentru a studia accelerația, radiațiile și vibrațiile în timpul călătoriei.

Abia Artemis II va transporta un echipaj uman. NASA spera să aselenizeze oameni pe Lună în 2024, deși preocupările bugetare și lupta pentru contractele de aterizare au pus la îndoială această țintă.

O misiune de succes Artemis I ar reprezenta totuși o piatră de hotar importantă. Ar demonstra viabilitatea atât a lui Orion, cât și a SLS. Mai important, oamenii ar face un pas mai aproape de a se aventura dincolo de orbita Pământului pentru prima dată în decenii. Cu alte cuvinte, reușita va putea fi catalogată drept ”un pas mic pentru om, dar un pas mare pentru omenire”.