Stiinta Tech

NASA plănuiește o misiune spațială care va dura peste un secol

NASA plănuiește o misiune spațială care va dura peste un secol noiembrie 17, 2021
Voyager-2-2

Când celebra navă spațială gemenă Voyager a părăsit Pământul în anii 1970, misiunea lor a fost inițial menită să dureze doar cinci ani.

Cu toate acestea, navele spațiale alimentate cu plutoniu erau încă puternice când au ajuns la Jupiter și Saturn, așa că inginerii NASA au decis că vor încerca un zbor al lui Uranus și Neptun. Dar, chiar și după aceea, nava spațială a continuat să meargă și să meargă în continuare – și este încă activă la aproape 50 de ani după. Atât de mult încât ambele sonde au făcut istorie ieșind oficial din regiunea în formă de bule creată de vântul soarelui, cunoscută sub numele de heliosferă, traversând spațiul interstelar.

Deși se află la 14 miliarde și, respectiv, 11 miliarde de mile distanță de Pământ, Voyager 1 și Voyager 2 continuă să ofere date științifice de neprețuit. De exemplu, senzorii de pe navă spațială înregistrează informații importante despre compoziția și nivelurile gazului, prafului și radiațiilor care umple spațiul interstelar – care este orice altceva decât gol, contrar credinței populare. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără aceste două nave spațiale îndrăznețe.

NASA plănuiește o misiune spațială care va dura peste un secol

Cu toate acestea, gemenii Voyager nu pot continua pentru totdeauna. Oamenii de știință estimează că ultimele instrumente de la bordul navei spațiale se vor opri cel târziu până în 2031, dacă nu se întâmplă o defecțiune până atunci. Acesta este motivul pentru care NASA dorește un înlocuitor – și de data aceasta, această nouă misiune interstelară va fi proiectată să ruleze pentru o lungă perioadă de timp de la început. De fapt, oamenii de știință de la Laboratorul de Fizică Aplicată de la Universitatea Johns Hopkins (APL), care au fost însărcinați cu proiectarea noii misiuni, cred că acest succesor Voyager ar putea funcționa mai mult de un secol.

Noul proiect, cunoscut sub numele de Sonda Interstelară, ar putea fi lansat cândva în anii 2030 și este menit să călătorească mai repede și mai departe decât orice obiect creat de om. În timp ce se va afla încă în sistemul nostru solar, planul este ca nava spațială să viziteze una sau mai multe dintre cele 130 de planete pitice cunoscute în limitele exterioare ale sistemului solar. Există câteva indicii că unele dintre aceste lumi înghețate s-ar fi putut forma ca lumi oceanice.

Sonda interstelară va merge în spațiul interstelar local necunoscut, unde omenirea nu a mai ajuns până acum, a spus Elena Provornikova, șeful heliofizicii Sondei Interstelare la APL. Pentru prima dată, vom face o fotografie a vastei noastre heliosfere din exterior. să vedem cum arată casa din sistemul nostru solar.

Potrivit proiecțiilor timpurii de proiectare, Sonda Interstelară ar trebui să călătorească cu o viteză de cel puțin două ori mai rapidă decât Voyager 1, ceea ce ar trebui să o ajute să călătorească aproximativ 375 de unități astronomice (34 miliarde de mile) în primii 50 de ani. Dacă reușește să călătorească încă 50 de ani, nava spațială ar putea ajunge să acopere peste 800 de unități astronomice, ceea ce se ridică la 74 de miliarde de mile.

Deși impresionantă, distanța respectivă nu este de fapt prea mare după standardele astronomice. Rețineți că Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de sistemul nostru solar, se află la aproximativ 25 trilioane de mile distanță. Probabil că ar fi nevoie de mai mult de 30.000 de ani pentru a ajunge la Proxima Centauri cu tehnologia noastră actuală – atât de departe suntem de faptele imaginate întâmplător în seriile Star Trek, unde Voyager-ul lor ajunge în cuadrantul Delta. Totuși, trebuie să începi de undeva, motiv pentru care NASA vrea o prezență continuă în spațiul interstelar.

Deși misiunea propusă este încă în faza de planificare, cu un cost estimat de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, oamenii de știință speră să atașeze câteva noi funcționalități. Fiecare navă spațială Voyager a fost montată cu un „Disc de aur” pentru probabilitatea în care acestea să fie întâlnite de o rasă extraterestră inteligentă. Fiecare înregistrare transmite sunete, imagini și salutări din partea oamenilor de pe planeta Pământ. Înregistrarea audio a variat de la sunetul ploii la mostre de Beethoven și Mozart, Chuck Berry și Blind Willie Johnson.

Nu cred că ar trebui să încercăm să copiem Discul de Aur, a spus Ocker, dar cred că ar fi cu adevărat uimitor să avem un tip similar de articol de informare publică care să joace un rol important în misiune.