Tech

Noul standard USB 3.1 dubleaza viteza de transfer la 10 Gbps

Noul standard USB 3.1 dubleaza viteza de transfer la 10 Gbps

USB 3.0 Promoter Group tocmai a publicat specificațiile noului standard USB 3.1 care oferă o rată de transfer dublă, de 10 gigabiți pe secundă, și compatibilitate completă cu dispozitivele USB 3.0 și USB 2.0. Acum, noul standard USB este la fel de rapid ca și Intel ThunderBolt, dar mult mai ieftin.

Deși rata maximă de transfer a standardelor USB 3.0 și ThunderBolt se poate atinge foarte rar și numai în condiții speciale, folosind echipamente periferice costisitoare, Intel a avut mereu un avantaj de imagine. Implementarea actuală ThunderBolt oferă rate de transfer de 10 Gbps, dar USB 3.0 poate atinge numai 5 Gbps.

SuperSpeed USB 3.1 pune cele două standarde la egalitate, în anumite privințe, dar este în continuare mult mai puțin costisitor de implementat decât ThunderBolt. În medie, prezența unui port ThunderBolt ridică prețul unei plăci de bază cu 50 USD. Conectivitatea USB 3.0 este mult mai puțin costisitoare.

AMD nu are încă planuri pentru a implementa noul standard și nici Intel, în acest an. În 2014, sunt șanse ca chipset-urile AMD să includă noile specificații tehnice și exista posibilitatea ca laptop-urile motorizate de Kaveri sa vina cu porturi SuperSpeed USB 3.1. Până atunci va trebui să ne mulțumim cu plăci de extensie și adaptoare bazate pe cipuri USB 3.1 de la NEC / Renesas, VIA, ASMedia și alții.