Tech Masini

Noul SUV electric Toyota are un acoperiș solar și un jug de direcție precum Tesla

Noul SUV electric Toyota are un acoperiș solar și un jug de direcție precum Tesla

Toyota a lansat noi detalii despre viitorul său SUV compact electric, BZ4X, care include un acoperiș solar opțional și un jug de direcție similar cu cel prezentat în cea mai recentă versiune a Tesla Model S.

Jugul de direcție, pe care Toyota îl descrie ca având o „forma de aripă”, folosește un sistem de direcție prin cablu, unde nu există nicio legătură mecanică între volan și anvelope. Jugul trebuie doar să se rotească până la 150 de grade dintr-o parte în alta și șoferul nu trebuie să-și scoată niciodată mâinile. Acest lucru va elimina nevoia de a schimba mânerele la volan, ceea ce compania susține că va face întoarcerile în U și alte manevre mai ușoare.

Toyota a dezvăluit pentru prima dată BZ4X la începutul acestui an la Salonul Auto de la Shanghai, împreună cu o strategie de vehicule electrice despre care compania a spus că va avea ca rezultat lansarea a 15 vehicule electrice cu baterie până în 2025.

BZ4X va fi construit pe o platformă flexibilă pe care a dezvoltat-o ​​în parteneriat cu producătorul auto japonez Subaru. (Toyota deține în prezent o mică participație la Subaru.) Platforma e-TNGA va permite mai multe caracteristici, inclusiv un sistem de direcție prin cablu, tracțiune integrală, vizibilitate îmbunătățită și un sistem de frânare regenerativ care este comun în cazul vehiculelor electrice. Toyota a spus că BZ4X va fi lansat la nivel global până la jumătatea anului 2022. Se spune că Subaru își va proiecta propriile vehicule electrice construite pe platforma e-TNGA.

BZ4X va veni, de asemenea, cu un volan și un sistem standard, pentru cei care nu sunt interesați să meargă complet. (Jugul Model S a fost controversat, Consumer Reports afirmând că poate îngreuna conducerea.)

Interiorul mașinii are un grup de instrumente unic, cu ecranul plasat înapoi față de volan într-un mod despre care Toyota spune că va îmbunătăți vizibilitatea șoferului. Ecranul central de infotainment pare să plutească deasupra bordului, spre deosebire de încorporat în acesta. Și există o serie de butoane fizice în consola centrală și pe volan, dovadă că Toyota nu îmbrățișează pe deplin experiența digitală a utilizatorului, precum companii precum Tesla.

Designerii Toyota s-au inspirat de la rechinul ciocan atunci când au conturat exteriorul lui BZ4X. Acestea fiind spuse, încă își păstrează o formă convențională și pare să aibă dimensiuni similare cu un Toyota RAV4.

Acesta va veni cu două grupuri motopropulsoare: o tracțiune față de 201 cai putere și una cu tracțiune integrală de 215 CP, care va avea o autonomie estimată de 310 și, respectiv, 286 de mile per încărcare. (Aceste estimări se bazează pe evaluarea globală WLTC, care tinde să fie mai mare decât estimările EPA.) Vehiculul este echipat cu un pachet de baterii de 71,4 kWh, care este la egalitate cu Volkswagen ID 4 și Nissan Ariya din punct de vedere energetic. capacitate.

Există și alte opțiuni ciudate, inclusiv un acoperiș solar despre care Toyota spune că poate genera electricitate „echivalentul a 1.800 km distanță de condus pe an”. De asemenea, este capabil de încărcare bidirecțională pentru capacitatea de la vehicul la casă, la fel ca Hyundai Ioniq 5 și Ford F-150 Lightning.

SUV-ul electric este de așteptat să aterizeze primul în Japonia la jumătatea anului 2022, deși Toyota nu a spus dacă va fi disponibil în SUA. Mai multe detalii despre prețuri și producție sunt așteptate în următoarele luni.

Vestea vine în urma anunțului Toyota că va investi aproximativ 13,6 miliarde de dolari în tehnologia bateriilor în următorul deceniu, inclusiv o investiție de 9 miliarde de dolari în producție, în timp ce încearcă să-și electrifice gama de vehicule. Deși compania a fost un lider timpuriu în mașinile hibride pe benzină-electrice cu Prius, se pare că a considerat hibrizii ca pe o măsură intermediară până când pilele de combustibil cu hidrogen au devenit competitive. Acum, compania se joacă din urmă cu Nissan și se pare că a făcut lobby pentru a încetini tranziția SUA la vehiculele electrice.