Tech Hardware

Nvidia Tegra 3 vs. Nvidia Tegra 2

Nvidia Tegra 3 vs. Nvidia Tegra 2

Platforma Nvidia Tegra 3 va veni pentru prima oară pe un Asus Eee Pad Transformer Prime, dar mulţi sunt curioşi să vadă diferenţele dintre el şi vechea lui versiune, Nvidia Tegra 2. Conform celor de la Nvidia, Kal El va avea performanţe grafice de 3 ori mai bune decât Nvidia Tegra 2 şi va consuma cu până la 61% mai puţină energie.

Procesorul quad core Tegra 3 este testat împreună cu o placă videoNvidia GeForce care face avantajele mult mai vizibile: oferă mai mult dinamism şi mai multă luminozitate imaginii, efectele HD sunt mult mai bine redate şi în plus, există şi un suport 3D. Cea mai mare diferenţă dintre cele două este bineînţeles la nivel de nuclee, de la dual core la quad core, deşi “quad” (“patru” din limba latină) nu este chiar numărul de nuclee cu care vine Tegra 3 deoarece acesta are cinci. Al cincilea nucleu din Tegra 3 preia funcţiile dispozitivului când acesta este în stand by. Atunci când activităţile necesită o putere de procesare mai mare, cele 4 nuclee preiau activitatea, fără să îl mai solicite pe cel de-al cincilea.

Preluarea funcţiilor de către nucleele din procesor în acest mod reduce consumul de energie, aşadar măreşte atât autonomia dispozitivului cât şi performanţele acestuia. În video-ul de mai jos puteţi vedea o demonstraţie a modalităţii în care noul procesor lucrează.

Nvidia a anunţat detaliile pentru Tegra 3 luna trecută. Cele patru nuclee sunt ARM Cortex A9, iar al cincilea nucleu – Companion Core – este fabricat cu silicon şi consumă puţină energie. Pe internet au fost publicate teste de performanţă ale procesoarelor unor dispozitive atât ipotetice, cât şi reale.

Sistemul de folosire a nucleelor în acest mod a fost denumit vSMP, adică Variable Symmetrical Multi-Processing.

Planurile celor de la Nvidia sunt măreţe, după cum se vede din poza de mai sus şi dacă până acum s-au ţinut de promisiuni, suntem siguri că nici pe viitor nu ne vor dezamăgi.