Diverse Tech

Oficiul pentru Drepturile de Autor din SUA tocmai a dat o lovitură în sprijinul dreptului la reparație

Oficiul pentru Drepturile de Autor din SUA tocmai a dat o lovitură în sprijinul dreptului la reparație

Oficiul pentru Drepturi de Autor din SUA extinde un scut legal pentru repararea dispozitivelor digitale, inclusiv mașinile și dispozitivele medicale.

În această dimineață, biroul a prezentat noi derogări de la Secțiunea 1201 din Digital Millennium Copyright Act, care interzice încălcarea protecției împotriva copierii software-ului. Regulile rezultate includ o secțiune reînnoită privind repararea dispozitivelor, reflectând presiunile guvernamentale reînnoite cu privire la problemele legate de „dreptul la reparare”.

Registrul drepturilor de autor recomandă scutiri din Secțiunea 1201 „anti-eludare” la fiecare trei ani, un proces care a oferit protecții legale pentru orice, de la deblocarea telefoanelor mobile la extragerea clipurilor DVD pentru uzul în clasă. Pe lângă reînnoirea acestor exceptări și a altor câteva, această ultimă reglementare adoptă propuneri legate de reparații de la Electronic Frontier Foundation, iFixit și alte organizații. Bibliotecarul Congresului a adoptat recomandările într-o regulă finală care va intra în vigoare mâine.

Scutirile înlocuiesc o listă detaliată de dispozitive reparabile cu protecții largi pentru orice dispozitive de consum care se bazează pe software pentru a funcționa, precum și vehiculele terestre și maritime și dispozitivele medicale care nu sunt axate pe consumatori. Elaborarea regulilor nu rescrie scutirea pentru a acoperi toate dispozitivele care nu sunt destinate consumatorilor și nu acoperă toate „modificarea”, ci doar „diagnosticarea, întreținerea și repararea”. În special pentru consolele de jocuri video, reparația acoperă doar repararea unităților optice ale dispozitivului și necesită reactivarea oricăror măsuri de protecție tehnologică care au fost ocolite ulterior.

„Petiționarii au făcut o treabă bună de a arăta punctele comune între diferite tipuri de dispozitive”, a declarat consilierul general interimar Kevin Amer la un apel telefonic cu reporterii. „Suntem, de asemenea, conștienți de unele dintre eforturile pe care ramurile executive le-a întreprins în acest domeniu”, inclusiv un ordin executiv al administrației Biden care sprijină lucrările de reparații ale terților și consumatorilor. „Credem că această scutire va fi utilă și va ajuta la facilitarea acestui tip de activitate.”

Alte agenții – precum și parlamentarii de stat și federali – au dreptul lor de a repara politicile pe masă. Comisia Federală pentru Comerț, de exemplu, s-a angajat să combată practicile de afaceri care blochează atelierele independente de reparații.

Această reglementare privind drepturile de autor nu abordează aceste practici, dar ajută la eliminarea unei amenințări legale care planează asupra tehnicienilor și consumatorilor.

Dreptul de a repara extinderea se află alături de alte câteva modificări. Oficiul pentru Drepturi de Autor a respins unele solicitări de extindere a unei scutiri pentru reproducerea clipurilor de filme și emisiuni TV, de exemplu, dar a completat categoriile de persoane care pot face acest lucru pentru uz educațional, acoperind personalul din educație dincolo de membrii facultății.

Regula extinde scutirile pentru conversia videoclipurilor în formate accesibile pentru persoanele cu dizabilități, permițând educatorilor să adauge subtitrări sau subtitrări audio înainte ca cineva să solicite o versiune accesibilă, atâta timp cât se așteaptă în mod rezonabil că va fi necesară. Jucătorii de jocuri video cu dizabilități pot, de asemenea, eluda sistemele care îi împiedică să folosească dispozitive de intrare nestandard pe computere, deși scutirile nu adaugă unele protecții mai largi de accesibilitate solicitate.

Între timp, bibliotecile de arhivă ar trebui să poată crea copii ale mediilor de stocare deteriorate pe disc, dacă nu pot găsi o copie de înlocuire în altă parte. (Totuși, biroul a respins cererile ca oamenii să poată rupe protecția împotriva copierii pentru a schimba mass-media în diferite formate.) Raportul extinde limbajul unei scutiri și pentru cercetătorii de securitate.

Noua politică slăbește o derogare din 2015 care acordă acces la datele despre dispozitivele medicale, reformulând-o pentru a acoperi dispozitivele care nu sunt implantate și permițând pacienților să autorizeze terțe părți să le acceseze, deși unele metode de acces ar putea încă încălca legile privind răspunderea. De asemenea, acordă excepții de jailbreaking pentru dispozitivele de streaming video cum ar fi Apple TV și pentru routere și alte componente hardware de rețea, atâta timp cât nu este făcut pentru a accesa media piratate.

Secțiunea 1201 rămâne o piesă controversată (și, susțin unii critici, neconstituțională) din DMCA. Este destinat să prevină distrugerea software-ului de gestionare a drepturilor digitale care protejează mediile protejate prin drepturi de autor, dar, pe măsură ce software-ul devine o parte din ce în ce mai importantă a dispozitivelor de consum de bază, este aruncat o pază legală asupra nenumăratelor activități care nu sunt legate de piraterie. Ciclul de reînnoire înseamnă, de asemenea, că educatorii, cercetătorii de securitate, tehnicienii de reparații și alții vor trece din nou prin acest proces în câțiva ani – dar pentru moment, au văzut câteva schimbări binevenite.