Tech

OLPC – tablete si laptop-uri cu incarcare solara

OLPC – tablete si laptop-uri cu incarcare solara

OLPC este organizaţia non-profit pe care cred că merită cel mai mult să o urmăreşti. Cei din cadrul organizaţiei încearcă să dezvolte tot felul de dispozitive pentru persoanele din zone dezavantajate sau pentru ţările în curs de dezvoltare. Există până acum două produse care au intrat în atenţia publicului: un laptop – XO-1,75 şi o tabletă – XO-3. Cele două vin cu panouri solare şi dacă vă mai aduceţi aminte dintr-un alt articol pe care l-am scris acum ceva vreme, tableta venea chiar şi cu o manivelă care funcţiona pe principiul dinamului.

Cele două, tableta şi laptop-ul, folosesc procesoare low-power Marvell Armada PXA618 de 1GHz şi sunt echipate cu ecrane LCD Pixel Qi care se pare că şi ele consumă cu 80% mai puţină energie decât ecranele obişnuite. Produsele de la OLPC pot funcţiona cu 5W sau mai puţin, energie care poate fi cu uşurinţă oferită de un panou solar. Cele două sunt dedicate în mare parte celor din domeniul educaţiei, din ţări subdezvoltate sau în curs de dezvoltare care nu au acces la curent electric şi mi se pare o idee fantastică. În plus, costul unui astfel de produs se încadrează pe la 100 de dolari, cu aproximaţie.

Acum ceea ce mă întreb eu şi ce s-au întrebat şi alţii este: de ce doar în ţările subdezvoltate sau pentru oamenii care nu au acces la curent electric? Pentru că mie mi se pare că ar trebui să încurajăm astfel de sisteme şi dacă avem acces la curent. Dacă nu vreţi să vă gândiţi la mediul în care trăiţi şi nu conştientizaţi că trebuie să mai facem şi economie de resurse, măcar gândiţi-vă la buzunar. Oricum, pe de altă parte, îmi vin în minte cel puţin 100 de situaţii în care o priză nu e chiar aşa la îndemână în orice ţară ai fi. De exemplu, dacă vrei să te duci în camping cu cortul sau dacă eşti pe drum, în maşină şi nu ai încărcător auto, dacă ţi se întrerupe curentul pentru mai mult timp etc.