Tech Stiinta

Prima aterizare a rachetei prototip SpaceX Mars

Prima aterizare a rachetei prototip SpaceX Mars

In Camerun, Texas, un prototip rachetă SpaceX Mars, cunoscut sub numele de SN10, a realizat un zbor de test deasupra Texasului, însă la aproximativ trei minute după aterizare mai multe fluxuri video au arătat racheta explodând pe platforma de aterizare.

SN10 al SpaceX, un prototip timpuriu al rachetei Starship Mars a companiei, a decolat în jurul orei 17:15 CT și a urcat aproximativ șase mile deasupra coastei, imitând două zboruri de testare anterioare efectuate de SpaceX, care s-au încheiat cu un accident exploziv.

De curând a marcat prima aterizare de succes pentru un prototip Starship. Inginerul SpaceX John Insprucker a declarat în timpul unui flux live al evenimentului că au avut o atingere uşoară pe platforma de aterizare. Acest lucru reprezintă un zbor de testare frumos al navei stelare 10. Nu era clar ce a determinat explozia rachetei după aterizare, iar fluxul live SpaceX a fost întrerupt înainte de conflagrație.

El a adăugat că SpaceX are deja câteva alte prototipuri în producție, iar următorul, SN11, va fi gata să fie lansat pentru un alt zbor de testare cât de curând.

Prima încercare de lansare a SpaceX în jurul orei 15:00 CT, a fost întreruptă la o fracţiune de secundă. Elon Musk a declarat, de asemenea, că întreruperea a fost declanșată de standardele prestabilite în jurul impulsului rachetei, pe care Musk l-a descris drept ușor conservator.

El a adăugat că, compania va crește limita de tracțiune a rachetei, oferind acesteia mai mult spațiu pentru a obține un permis de decolare. Compania a reciclat apoi combustibilul SN10 înainte de a doua încercare reușită.

Insprucker, care a găzduit de curând difuzarea pe internet a companiei, a declarat că obiectivul principal al testului a fost să adune date despre modul în care clapele vehiculului ar controla prototipul Starship în timp ce se prăbușește pe Pământ.

Musk a explicat prima dată metoda de aterizare intenționată a Starship în timpul unui eveniment media din septembrie 2019. El a considerat-o ca o manevră unică despre care a spus că este intenționată să imite modul în care ar putea să cadă un parașutist, mai degrabă decât coborârea directă pe Pământ pe care o folosesc rachetele Falcon 9 ale SpaceX atunci când se pregătesc pentru aterizare.

Perfecționarea manevrei de aterizare a abdomenului este esențială pentru a permite un sistem de transport complet reutilizabil conceput pentru a transporta atât echipajul, cât și marfa și pentru a ajuta omenirea să se întoarcă pe Lună, dar și să călătorească pe Marte.

SpaceX intenționează să folosească Starship pentru o varietate de scopuri, incluzând transferul clienților plătitori între orașe la viteze rapide, un potențial ce ajută eforturile NASA de aterizare pe Lună și, în cele din urmă, lansând misiuni de încărcare pe Marte.

Starship este încă în stadiile incipiente ale dezvoltării. Un prototip pe scară largă nu a fost încă construit. SpaceX nu a început încă să testeze public Super Heavy, o rachetă gigantică care va fi necesară pentru a propulsa Nava Stelară pe orbita Pământului sau dincolo.

Musk a declarat în timpul unui interviu recent cu gazda podcast-ului Joe Rogan că se așteaptă ca Starship să efectueze zboruri regulate până în 2023 și speră că racheta să ajungă pe orbită până la sfârșitul acestui an.

Nu se ştie sigur dacă SpaceX va respecta acest termen. Industria aerospațială este cunoscută pentru anunțarea proiectelor care durează mult mai mult și care efectuează cheltuieli mult mai mari decât se anticipase la început.