Masini Tech

Programul de finanțare a stațiilor de încărcare a mașinilor electrice

Programul de finanțare a stațiilor de încărcare a mașinilor electrice noiembrie 17, 2021
Programul-de-finantare-a-statiilor-de-incarcare-a-masinilor-electrice

România stă (destul de) prost la capitolul insfrastructură pentru electomobilitate, dar a promis că va rezolva problema prin PNRR.

Până atunci, Guvernul a publicat joi, în Monitorul Oficial, condițiile de acordare a finanțării pentru instituțiile publice care realizează stații de reîncărcare pentru mașini electrice.

Vom finanța peste 2.300 de astfel de stații și anul viitor ele vor fi completate prin Ministerul Dezvoltării cu lansarea celor 15.000 de stații din PNRR, a anunțat săptămâna trecută ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Programul de finanțare a stațiilor de încărcare a mașinilor electrice

Scopul programului îl reprezintă îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin stimularea utilizării vehiculelor electrice.

Ghidul publicat joi în MO conține dispoziții privind scopul, obiectivul și indicatorii de performanță ai Programului, categoriile de beneficiari și eligibilitatea solicitantului, a proiectului propus și a cheltuielilor legate de acesta, condițiile de depunere a dosarului de finanțare, metodologia de analiză și selectare, aprobare, finanțare, implementare și monitorizare a proiectului propus.

Finanțarea se acordă în procent de 100% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți.

Sumele maxime ce pot fi decontate pentru fiecare categorie de solicitant sunt după cum urmează:

 • instituția publică – maximum 800.000 lei;
 • UAT – Municipiul București – maximum 8.000.000 lei;
 • subdiviziunea Municipiului București – maximum 8.000.000 lei;
 • UAT– municipiu de rang I – maximum 4.000.000 lei ;
 • UAT– municipiu de rang II – maximum 3.000.000 lei;
 • UAT– oraș – maximum 2.000.000 lei;
 • UAT– comună – maximum 1.000.000 lei;
 • UAT – județ – maximum 4.000.000 lei;
 • instituția publică/ UAT – localizate în stațiuni turistice de interes național prevăzute în anexa nr. 5 la H.G. nr.852/2008 – maximum 3.000.000 lei;
 • instituția publică/ UAT – localizate în stațiuni turistice de interes local prevăzute în anexa nr. 5 la H.G. nr.852/2008, pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice, cu modificările și completările ulterioare – maximum 2.000.000 lei;
 • zonelor metropolitane (definită sau constituită) ale municipiilor reședință de județ/Municipiului București – maximum 2.000.000 lei.

Mai pe românește – puneți mâna pe telefon sau pe calculator și sunați-vă sau scrieți-le primarilor și consilierilor locali de la voi din localitate, ca să nu piardă trenul. Nu de alta, dar e posibil să nu fie la curent cu asta.