Tech Hardware

Qualcomm: “Batem NVIDIA Tegra 4 la orice capitol”

Qualcomm: “Batem NVIDIA Tegra 4 la orice capitol”

Acum câteva saptamani, în ianuare, când NVIDIA a lansat Tegra 4 la CES 2013, directorul general al Qualcomm, Paul Jacobs, a dorit să-şi liniştească acţionarii şi a declarat presei că şi actualele şi viitoarele procesoare ale companiei sunt pur şi simplu mai bune decât Tegra 4.

Acum se pare că Anand Chandrasekher simte nevoia să clarifice ceea ce a declarat Jacobs şi de ce era acesta atât de relaxat în ziua lansării Tegra 4. Directorul de marketing al Qualcomm spune că aşa cum Tegra 3 este cam de două ori mai încet decât un SnapDragon S4 Pro, procesoare care sunt actualmente disponibile pe piaţă, tot aşa şi Tegra 4 va fi inferior unui SnapDragon 600.

Pentru cei ce nu ştiu, SnapDragon 600 este un SnapDragon S4 Pro cu îmbunătăţiri considerabile. Frecvenţa cipului a fost crescută semnificativ şi la fel a crescut şi frecvenţa procesorului grafic integrat (iGPU). Noul iGPU se va numi Adreno 330, spre deosebire de Adreno 320 care rezidă astăzi în puternicul SoC (system on chip) APQ8064 de la Qualcomm.

Nu cred că SnapDragon 600 va beneficia de îmbunătăţiri arhitecturale semnificative, în afară de această creştere a frecvenţei de funcţionare, dar Qualcomm mai pregăteşte şi noul SnapDragon 800, iar aceasta este bestia care va avea rolul principal în coşmarurile NVIDIA. Acest cip va conţine îmbunătăţiri arhitecturale majore, faţă de SnapDragon S4 Pro.

Important este că cei din cadrul companiei sunt siguri că şi un SnapDragon S4 Pro mai rapid, sau SnapDragon 600 cum le place lor să-l numească, va fi destul de performant încât să învingă Tegra 4 şi nu se simte nici un pic de îndoiala în glasul reprezentanţilor companiei. Chandrasekher recunoaşte faptul că există o oarecare vâlvă în jurul cipurilor NVIDIA şi că lumea se aşteaptă ca puterea de procesare 3D să fie semnificativă, dar chiar şi la capitolul grafică 3D soluţiile Qualcomm îşi vor dovedi superioritatea.

Celor care se-ntreabă de unde a dobândit Qualcomm atât de multă expertiză în domeniul cipurilor grafice, le putem spune că am dezvăluit secretul în articolul nostru despre SONY Xperia Tablet Z.