Tech Hardware

Qualcomm SnapDragon 800 – Cel mai bun procesor mobil

Qualcomm SnapDragon 800 – Cel mai bun procesor mobil

SnapDragon 800 are patru nuclee de calcul care folosesc noua arhitectură Krait 400 ce este similară cu ARM Cortex-A15. Aceste nuclee rulează la o frecvență maximă de 2.3 GHz care este făcută posibilă de noul proces de fabricație numit 28nm HPM (High Performance for Mobile) HK-MG. Cipurile sunt fabricate în Taiwan, la TSMC, iar asta este prima dată când vedem un procesor mobil fabricat în tehnologie HPM. De obicei, procesoarele mobile sunt fabricate folosind procese de tipul 28nm LP polysilicon (low power), care sunt special optimizate pentru un consum redus de energie.

Spre deosebire de evoluția de la SnapDragon S4 Pro la SnapDragon 600, noul SnapDragon 800 nu este cu mult prea diferit de SnapDragon 600. SnapDragon 600 folosește nuclee de tip Krait 300, iar noul cip folosește nuclee Krait 400. Totuși diferențele principale sunt o memorie cache de nivel 2 îmbunătățită și o frecvență de funcționare mai mare (1.9 GHz vs. 2.3 GHz).

Cel mai impresionant element este noua unitate integrată de procesare grafică (iGPU) care rulează la 450 Mhz și este numită Adreno 330. Acesta este, de fapt, un acronim pentru cuvântul Radeon și trebuie să va reamintim că actualele iGPU-uri de la Qualcomm sunt dezvoltate din tehnologii AMD. Anandtech.com are un articol foarte informativ despre noul SnapDragon 800 și se poate vedea foarte ușor că niciun alt iGPU mobil nu-i poate egala performanțele.

Per total, noul SnapDragon 800 se dovedește a fi cel mai rapid procesor mobil cu arhitectură ARM de pe piață, în acest moment. Unitatea grafică este comparabilă cu Intel HD 4000 deși nu folosește decât o fracțiune din energia consumată de iGPU-ul Intel. Adreno 330 reușește chiar să depășească anumite iGPU-uri AMD Radeon, din seriile care sunt optimizate pentru un consum scăzut.

Pe de altă parte, este important să amintim faptul că nu ni s-au prezentat nici un fel de informații privind consumul de energie al noului procesor. Qualcomm s-a mulțumit să se laude cu faptul că toate aceste performanțe sunt obținute cu un consum la fel de modest că la SnapDragon 600.