Tech

Recicleaza si planteaza un copac

Recicleaza si planteaza un copac

Trăim în secolul vitezei, iar tehnologia se dezvoltă tot mai mult, de la o zi la alta. Telefonul a ajuns un accesoriu indispensabil, televizorul a devenit noul loc de joacă pe internet, laptop-urile sunt centre multimedia pe care le putem căra oriunde. Am ajuns să fim înconjuraţi de electronice şi electrocasnice. Această dezvoltare rapidă afectează direct şi indirect planeta, mediul înconjurător, ecosistemul din care facem şi noi parte.

Ritmul accelerat al vânzărilor de telefoane mobile, de tablete şi laptop-uri se traduce şi prin generarea unei cantităţi semnificative de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE-uri), pe masură ce echipamentele “depăşite moral” sunt înlocuite de unele de ultimă generaţie.

Cred că este momentul să fim mai responsabili cu lucrurile pe care le aruncăm şi să fim atenţi unde ajung. În ultimii ani a apărut ideea de colectare selectivă a gunoiului, dar şi un sistem de reciclare special dedicat electronicelor şi electrocasnicelor. Acestea trebuie reciclate conform normelor de mediu, de către reciclatorii autorizaţi, pentru a se asigura eliminarea substanţelor toxice/nocive şi recuperarea anumitor materiale care pot fi apoi reintroduse în circuitul industrial, pentru producerea altor echipamente.

Laptop News sprijină acţiuni şi programe de genul acesta. Susţinem organizaţia Ateliere Fără Frontiere pentru serviciile şi programele dezvoltate în această direcţie, dar ei sunt pe componente IT, calculatoare! Cu restul ce facem?

Am prin casă 2 telefoane vechi, aş putea spune că sunt piese de muzeu şi nu vreau să le arunc la coşul de gunoi. Am căutat centre autorizate, soluţii de reciclare şi m-am bucurat să văd că sunt câteva, fenomenul ia amploare. Dar am găsit şi campania desfăşurată de Cosmote. Operatorul de telefonie mobilă a lansat o provocare pentru posesorii de terminale mobile: pentru fiecare telefon mobil sau accesoriu adus pentru reciclare într-un magazin COSMOTE sau Germanos, până în septembrie 2012, se va planta în aceasta toamnă câte un copac şi va fi îngrijit până va atinge maturitatea, timp de 5 ani. Angajaţii companiei vor planta toţi copacii strânşi în cursul acestei campanii în toamna anului 2012.

Eu am plantat până acum 2 copăcei şi în scurt timp voi deveni posesorul moral a încă doi. Şi tu poţi planta un copac dacă îţi duci telefonul vechi la magazinele Cosmote sau Germanos. Mai multe informaţii găseşti în cadrul acestor magazine!