Tech Laptop

Review Apple MacBook Pro 15 – model 2011

Review Apple MacBook Pro 15 – model 2011

Deşi în acest moment iPhone-ul şi iPad-ul sunt cele mai cunoscute produse Apple, compania fondată de regretatul Steve Jobs are o paletă mult mai variată de produse în ofertă. Aceasta include o serie foarte serioasă de sisteme portabile de calcul, deja celebrele MacBook Pro-uri.

Trebuie să spun încă de la început că autorul acestui review nu are o relaţie tocmai bună cu produsele Apple. De fapt, ca să fiu sincer, am un „dinte” împotriva companiei din Cupertino, California, din cauza abordării lor oarecum închistate în ceea ce priveşte piaţa produselor IT şi multimedia, dar şi a fanboy-ismului (colţ cu extremismul) de care dau dovadă foarte mulţi dintre utilizatorii iProduselor.

Trecând peste ironia faptului că tocmai mie, un critic neostoit al Apple, mi s-a oferit ocazia de a testa unul dintre cele mai faimoase produse ale lor, am acceptat cu bucurie această sarcină, experienţa cu MacBook Pro, varianta lansată în prima jumătate a lui 2011 (şi, aşa cum aţi ghicit, subiectul acestui review) reuşind să îmi schimbe, cel puţin parţial, percepţia şi opiniile (dacă nu faţă de Apple în general şi politica lor faţă de clienţi, în particular, măcar faţă de linia lor de sisteme portabile).

În mod cert, MacBook Pro-ul de la Apple este o soluţie foarte interesantă şi potentă, dar care, în acelaşi timp, se adresează mai degrabă câtorva nişe specifice de utilizatori, cel puţin pe piaţa din România.

O astfel de nişă este reprezentată de cei cărora nu le este frică să treacă printr-o perioadă destul de serioasă de acomodare cu sistemul de operare, considerând că rezultatul final merită efortul, aplicaţiile pe care aceştia le utilizează în mod frecvent fiind mai bine implementate în MacOS X, decât în alte sisteme de operare (oricât de ciudat ar părea acest lucru).

Din păcate, însă, preţul foarte mare nu ajută absolut deloc la popularizarea acestui sistem portabil, motiv pentru care, ca să fim complet sinceri, MacBook Pro-ul este de multe ori privit ca un notebook „de fiţe”, achiziţionat cu precădere de cei cu o situaţie financiară foarte bună, dar şi de cei care vor să urmeze un anumit trend.

Lăsând însă la o parte toate aceste considerente, va trebui să recunosc că MacBook Pro-ul în sine este un laptop foarte performant, cu un comportament peste medie în utilizarea normală şi deşi nu oferă un suport pentru jocuri din punct de vedere software, posedă hardware-ul necesar pentru a permite şi gaming la un nivel decent.

Ah, şi nu în ultimul rând, este şi foarte atrăgător prin sobrietatea şi eleganţa sa, derivate dintr-un design foarte simplu, dar bine gândit.

Puncte forte Apple MacBook Pro (varianta din prima jumătate a lui 2011)
+ design minimalist, atrăgător;
+ nivel foarte bun de performanţă într-o gamă largă de aplicaţii;
+ opţiuni multiple de conectivitate;
+ indicator încărcare baterie extern;
+ placă video dedicată cu performanţe bune.

Puncte slabe Apple MacBook Pro (varianta din prima jumătate a lui 2011)
– preţul mare pentru România, comparativ cu alte mărci având configuraţii asemănătoare;
– tendinţa de încălzire excesivă în cazul rulării unor aplicaţii ce necesită resurse serioase;
– sistem audio decent, dar neimpresionant;
– nu are USB 3.0;
– folosirea unei unităţi de stocare de viteză mică;
– memorie puţină la placa video.

Procesor: Intel Core i7-2635QM la 2 Ghz / Quad Core / Hyper Threading / 6MB Cache L3
Sistem de operare: Mac OS X Lion
Memorie RAM: 2 x 2GB DDR3, 1333 Mhz
Placa Grafica: AMD Radeon HD 6490M, 256MB VRAM
Display: 15.4 inch, iluminare LED, glossy, rezoluţie 1,440 x 900 pixeli (16:10)
Hard disk: 500GB / 5400 RPM
Unitate Optica: SuperDrive DVD+/-R, DVD+/-RW
WiFi: 802.11a/b/g/n (Chipset integrat BCM4331 3×3)
Porturi: 2 x USB 2.0, Gigabit Ethernet, Thunderbolt, FireWire 800, audio (căşti, microfon), cititor card memorie
Dimensiuni: 36.4 cm x 24.9 cm x 2.4 cm
Greutate: 2.5 kilograme

Fără nicio urmă de îndoială, look-ul MacBook Pro-ului a fost unul dintre acele elemente care au contribuit semnificativ la impresia generală pe care notebook-ul celor de la Apple a reuşit să mi-o creeze.

În general, sunt adeptul unui design minimalist, în care funcţionalitatea şi simplitatea să primeze şi din acest punct de vedere pot spune că am fost foarte impresionat de acest model de notebook.

În plus, aşa cum mă aşteptam oarecum, calitatea finisajelor este ireproşabilă, aluminiul din care este fabricat laptop-ul generând un efect tactil deosebit de interesant. Totul este sobru, rece la atingere, sugerând profesionalism, exactitate, dar şi putere.

Un lucru pe care l-am apreciat in mod deosebit a fost atenţia celor de la Apple în ceea ce priveşte anumite detalii mici, dar care fac diferenţa cel puţin în mintea unui utilizator obişnuit, între un produs de duzină şi unul premium.

Spre exemplu, recunosc, am fost de-a dreptul încântat de conectorul cablului de alimentare, ataşat magnetic de corpul metalic al MacBook-ului (conector MagSafe, foarte util în prevenirea accidentelor) sau de logo-ul luminos de pe spate, care permite cu uşurinţă localizarea sistemului într-o cameră întunecoasă.

Un alt astfel de element este indicatorul de încărcare al bateriei (o serie de LED-uri verzi), aflat pe partea din stânga a notebook-ului, ce ajută utilizatorul să-şi facă măcar o idee aproximativă asupra duratei de funcţionare pe care o mai are la dispoziţie.

Legat tot de acest subiect, este de apreciat atenţia acordată de Apple încărcătorului, foarte mic şi elegant şi în acelaşi timp deosebit faţă de „cărămizile” ce însoţesc majoritatea laptop-urilor din această categorie ce ajung pe piaţă.

Tastatura MacBook Pro-ului merită de asemenea apreciată, urmând îndeaproape linia stabilită încă de la apariţia primelor sisteme portabile ale Apple. Indiferent dacă s-au inspirat sau nu de la sistemele Sony VAIO în crearea tastaturii MacBook-urilor, inginerii companiei au reuşit să facă o treabă bună. Cea implementată pe modelul testat de mine este foarte ergonomică şi comod de utilizat, în special datorită cursei relativ scurte a tastelor şi nivelului de silenţiozitate oferit, dar şi sistemului de iluminare, ce poate fi extrem de util noaptea.

În mod evident, tastele sunt sensibil diferite faţă de cele intâlnite la sistemele ce rulează Windows sau Linux, dar acest lucru era oarecum de aşteptat, având în vedere specificul Mac OS. De apreciat este şi prezenţa pe ultimul rând al tastaturii, al butoanelor de control (iluminare tastatură, redare media, volum, luminozitate ecran etc.).

Touchpad-ul are şi el o suprafaţă deosebit de generoasă, ceea ce face extrem de uşoară folosirea gesturilor multiple, mai bine implementate in Mac OS X Lion.

Un minus, cel puţin din punctul meu de vedere, este cel legat de calitatea sistemului audio cu care a fost dotat MacBook Pro-ul. Nu, nu pot spune ca este ceva în mod special în neregulă cu boxele incorporate în sistemul celor de la Apple (plasate, apropo, de o parte si de cealaltă a tastaturii), dar pur şi simplu mă aşteptam la mai mult… nu chiar calitate Bang and Olufsen, cum sunt notebook-urile din seria N de la Asus, dar măcar ceva peste medie. Din păcate, exact aşa sunt boxele MacBook Pro-ului testat, cel puţin din punctul meu de vedere – obişnuite, cu nimic peste cele din alte notebook-uri mainstream.

Să trecem acum la un alt element extrem de important pentru orice notebook, mai precis ecranul. MacBook Pro-ul a fost dotat cu un ecran glossy de 15.4 inchi ce foloseşte tehnologia LED pentru iluminare, rezoluţia nativă fiind de 1440 x 900 pixeli, formatele disponibile fiind 16:10, 5:4, 4:3 sau 3:2.

Apple se numără printre relativ puţinii producători de portabile care implementează în mod curent în soluţiile lor ecrane cu tehnologie anti-glare, dar acestea merită sincer toţi banii, având în vedere faptul că nu am avut mari probleme în a folosi MacBook-ul într-o cameră puternic luminată de soarele matinal, fără a trebui să trag perdelele (lucru care nu se aplică în cazul celuilalt laptop pe care îl am prin casă).

De asemenea, am apreciat nivelul de luminozitate şi contrast oferit de ecran, acesta comportându-se excelent atât în timpul activităţilor de zi cu zi, cât şi în jocuri sau în timpul redării de conţinut media HD.

Trebuie menţionat şi că MacBook Pro-ul vine echipat cu o cameră web ce suportă rezoluţii de 720p, extrem de utilă fie pentru utilizarea în condiţii optime a aplicaţiei FaceTime, fie pentru înregistrarea de clipuri video.

Trecând mai departe la zona de conectivitate, mi se pare ca MacBook Pro-ul oferă un mix de opţiuni generale şi proprietare, pe care fanii Apple îl vor găsi deosebit de interesant, dar care, pe de altă parte, le va scoate şi mai mulţi bani din buzunare.

Mă refer aici, mai exact, la implementarea faimoasei tehnologii Thunderbolt, dezvoltată de Apple împreună cu cei de la Intel, care oferă viteze de transfer net superioare celor obţinute de USB 3.0 sau chiar şi eSATA.

Problema cea mai mare aici este că numărul de dispozitive de stocare care sunt dotate cu această tehnologie este încă destul de mic, iar preţurile acestora sunt destul de mari.

Din păcate, faptul că Apple mizează pe Thunderbolt pentru viitor este foarte clar în momentul în care aruncăm o privire asupra laturii din stânga a MacBook Pro-ului, zona în care au fost concentrate toate elementele de conectivitate, după cum urmează (din spate în faţă): conectorul de alimentare MagPower, port Gigabit Ethernet, port FireWire 800, port Thunderbolt, 2 porturi USB 2.0, 1 cititor de card-uri de memorie, mufe audio pentru căşti şi microfon.

Pe partea din dreapta a laptop-ului vom întâlni doar un port de securitate de tip Kensington, folosit pentru conectarea unui cablu de securitate şi unitatea optică, una din acele faimoase unităţi fără tăviţă (slot-loading, în originial). Pot să spun că am fost chiar foarte mulţumit de comportamentul unităţii DVD-ROM, având în vedere faptul că aceasta a citit o varietate destul de mare de discuri optice, inclusiv câteva discuri inscriptible de producţie proprie.

Ca un fel de concluzie, pot să spun că expresia „pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” nu prea se aplică în cazul MacBook Pro-ului şi asta nu numai datorită faptului că unitatea testată de noi rula Mac OS X Lion (nu Snow Leopard), ci şi pentru că elementele de design excelente ale acestui laptop sunt dublate de un nivel de funcţionalitate bun aşa cum veţi putea citi în următoarea secţiune a review-ului.

Încă de la început trebuie să menţionez că toate testele efectuate au folosit strict aplicaţii create pentru şi disponibile în Mac OS X, deoarece am dorit să-mi fac o idee cât mai bună asupra posibilităţilor oferite în mod nativ de acesta.

Evident, există şi posibilitatea de a rula un alt sistem de operare (Windows, mai precis) cu ajutorul aplicaţiei Bootcamp, dar mie unul această variantă mi s-a părut absolut inutilă, cel puţin pentru utilizare zilnică. Sigur, pentru jocuri sau pentru aplicaţii ce nu au fost portate pentru sistemul de operare Apple, Bootcamp este o soluţie ideală, dar prin folosirea acestuia, ne-am îndepărta puţin de la ideea de obiectivitate privind ecosistemul construit în jurul acestui sistem portabil.

De asemenea, nu voi intra în foarte multe detalii legate de sistemul de operare Mac OS X Lion, având în vedere faptul că acest subiect a fost tratat deja foarte bine într-un test anterior, cel al sistemului MacBook Air. Având în vedere faptul că Pro-ul are o configuraţie net superioară, nu trebuie să ne mire faptul că OS-ul se mişcă mult mai bine.

Trebuie să recunosc, totuşi, că MacBook-ul oferă din start acces la majoritatea aplicaţiilor care pe deasupra funcţionează şi excelent, cu unele mici excepţii (nu am fost deosebit de încântat de felul în care se mişcă jocurile, dar s-ar putea ca aceasta să fie şi o chestiune de preferinţe).

Astfel, am început testarea practică cu ceva navigare pe Internet via Safari, activitate desfăşurată în condiţii foarte bune, urmată de rularea unui videoclip HD via QuickTime Player 7, din nou în condiţii excelente. M-am jucat puţin şi cu iMovie care, în ciuda faptului că am încărcat videoclipuri HD creaţie proprie pentru a crea un film mai mare, s-a descurcat mai mult decât onorabil. M-am folosit în acelaşi timp şi de câteva dintre celelalte aplicaţii disponibile în Mac OS X, spre exemplu cele pentru editare foto de bază, scriere text etc.

În ceea ce priveşte jocurile, pot spune că MacBook Pro-ul va rula fără mari probleme absolut toate titlurile disponibile în acest moment în App Store, dar şi cele de pe alte platforme. Radeon-ul 6490M cu 256MB de memorie video dedicată face faţă cu brio atunci când aplicaţiile rulate se dovedesc prea solicitante pentru Intel HD 3000-ul încorporat în procesor.

Cum nu mă puteam limita doar la teste practice, am decis să rulez şi o serie de teste sintetice, pentru a avea o idee mai clară asupra capabilităţilor acestui sistem portabil. Din păcate, numărul aplicaţiilor de benchmarking disponibile în mod nativ pentru Mac OS X este ceva mai redus, acesta fiind şi motivul pentru care m-am rezumat la cele ce urmează.

Primul test rulat a fost Geekbench, ce ne-a oferit câteva informaţii foarte interesante în ceea ce priveşte capabilităţile hardware are dispozitivului Apple, defalcate pe elemente componente (Integer – performanţă procesor în aplicaţii software generale, Floating Point – performanţă procesor în jocuri, lăţime de bandă memorie – importantă în mod special pentru aplicaţii de editare multimedia).

Scor General Geekbench: 8799
Scor Geekbench Integer: 7252
Scor Geekbench Floating Point: 13276
Scor Geekbenck memorie: 5315
Scor Geekbench lăţime de bandă memorie: 5519

Un alt test rulat pe MacBook Pro-ul de teste a fost Cinebench (R 11.5), care, de asemenea, a furnizat o serie de informaţii interesante.

Scor Cinebench CPU: 4.26 puncte.
Scor Cinebench GPU: 20.32 FPS.

Imaginea generală oferită de aceste teste este aceea a unui laptop cu un nivel de performanţă ridicat, care poate face faţă cam oricăror cerinţe, în ciuda faptului ca hardware-ul incorporat începe totuşi să îmbătrânească (să nu uităm, totuşi, că vorbim aici de penultima versiune de MacBook Pro lansată pe piaţă, seria trecând printr-un alt proces de upgrade în a doua parte a lui 2011).

Aşa cum am mentionat mai sus, MacBook Pro-ul este un notebook foarte rece la atingere, dar, din păcate, această afirmaţie este valabilă doar în timpul utilizării moderate. Astfel, în momentul în care am rulat câteva aplicaţii de test specifice MacOS, destinate „stresării” procesorului şi a plăcii video, ventilatorul notebook-ului a început sa hârâie aproximativ pe aceeaşi tonalitate (ca să nu zic volum) ca un avion ce se pregăteşte de decolare.

Eforturile sale susţinute nu s-au bucurat de prea mare succes, din păcate, partea inferioară a notebook-ului devenind mult prea fierbinte pentru a putea fi ţinut în continuare în poală/pe picioare.

Am decis să las la sfârşit un element pe care însă îl consider deosebit de important, mai precis durata de viaţă a bateriei. Obişnuit fiind cu durata medie de viaţă pentru laptop-uri Core i7 rulând Windows, nu mă aşteptam la cine ştie ce din partea MacBook-ului, dar acesta mi-a oferit însă o surpriză foarte plăcută.

Astfel, în funcţie de aplicaţia folosită în mod predominant, durata de viaţă a bateriei variază între 3 ore şi 5, scăzând în mod considerabil în momentul în care este rulată o aplicaţie consumatoare de resurse şi crescând în cazul utilizării mai uşoare (editare text, web browsing, etc.).

Apple MacBook Pro 15 – Intel Core i7 2.0GHz, 4GB, 500GB, AMD Radeon HD6490M 256MB – 7.699,99 Lei