Tech Tableta

Review Asus Eee Pad Slider – tableta cu tastatură fixa

Review Asus Eee Pad Slider – tableta cu tastatură fixa

A trecut ceva timp de când am butonat tableta Asus Eee Pad Slider, dar totuşi aş vrea să scriu câteva rânduri şi despre ea. ASUS a intrat pe piaţa tabletelor într-un mod unic. Toate tabletele lor beneficiază de tastaturi fizice.

ASUS Eee Pad Transformer şi ASUS Transformer Prime au tastaturi sub formă de docking station. Sunt detaşabile şi pot veni la pachet sau pot fi cumpărate separat. Tabletele pot fi folosite şi fără tastatura fizică, sporindu-le portabilitatea.

Asus Eee Slate este o tabletă care vine la pachet cu tastatura bluetooth şi stylus. Tastatura oferă posibilitatea utilizatorilor de a-şi transforma tableta într-un notebook şi cu ajutorul stylus poţi avea mai multă precizie în operarea sistemului.

ASUS Eee Pad Slider este o tabletă cu caracteristici foarte asemănătoare cu cele întâlnite la ASUS Transformer, dar tastatura de tip qwerty nu este detaşabilă.

Nicio tabletă ASUS n-a trecut neobservată. Fiecare a reuşit să rupă un colţ din mult râvnita piaţă a tabletelor.

Dar mă opresc la Asus Eee Pad Slider. Specificaţiile tehnice sunt comune cu cele întâlnite la majoritatea tabletelor existente pe piaţă din generaţia Tegra 2. Eee Pad Slider vine echipată cu platforma Nvidia Tegra 2, procesor la 1 GHz, ecran capacitive Multi-Touch IPS de 10.1 inch, 1 GB memorie RAM DDR2, memorie flash de 32GB şi sistemul de operare Android 3.0 Honeycomb (există posibilitatea de upgrade la Android 3.2 şi să sperăm la Android 4.0).

Toate porturile se găsesc pe partea cu tastatura. Slider vine echipată cu 1 x USB 2.0, 1 x Mini HDMI, 1 x Audio Jack şi slot microSD. Mai beneficiază de camere de 5 Mpx pe spate, 1,2 Mpx frontal şi baterie cu autonomia de până la 8 ore.

Personal am văzut în Slider o tabletă de birou, o nouă formă de netbook şi mai puţin o tabletă practică şi uşoară pe care să o poţi utiliza în mişcare. Cântăreşte 960g şi are dimensiuni de 273 x 180.3 x 17.3 mm, deci nu prea intră în tiparele unei tablete standard.

Mi-a plăcut pentru că este o tabletă construită bine, dă dovadă de robusteţe. Cele 2 jumătăţi sunt bine unite şi uşor de manevrat. Însă nu prea ştim cât de fiabil este mecanismul de prindere dintre cele 2 părţi. Am avut ceva probleme până am aflat cum culisează. Tot secretul stă în punctul de care apuci şi de modul în care tragi :). Dar după câteva acţiuni practice, totul este cât se poate de simplu.

Tastatura mi s-a părut cam înghesuită. Tastele sunt micuţe şi cam greu de utilizat dacă ai degetele mai groase, dar totuşi sunt destul de bine delimitate. Nu există touchpad. Ceva asemănător am întâlnit la Sony Vaio P.

Ecranul este asemănător cu cel întâlnit pe ASUS Transformer. Este de tip IPS, are o diagonală de 10.1 inch şi beneficiază de o rezoluţie de 1280 x 800 pixeli. Este de tip LCD LED, rezistent la zârieturi şi la lovituri. Dar de preferat să nu încercaţi asta acasă. În modul culisat, ecranul stă la un unghi fix în raport cu baza de aproximativ 130 de grade. Am considerat ca fiind un minus pentru că îţi îngrădeşte modul de lucru.

La capitolul performanţe, Asus Eee Pad Slider s-a descurcat bine atât în jocuri cât şi în diverse aplicaţii. Am terminat Angry Birds, am jucat ceva cu avioane, am urmărit filme de pe youtube la calitate foarte bună şi am practicat şi office. Am reuşit să-mi sincronizez contul de gmail, am cam “înroşit” internetul şi totul fără probleme.

Autonomia este de aproximativ 8 ore dacă utilizaţi tableta în mod continuu şi poate rezista câteva zile în regim standby.

Şi pentru că am făcut raportare foarte mult la ASUS Transformer, vă invit să citiţi şi Asus Eee Pad Transformer vs. Asus Eee Pad Slider

Pentru 2012, ASUS încă nu are planuri cu privire la Asus Eee Pad Slider, deci încă nu ştim dacă va mai exista o nouă versiune îmbunătăţită. În prezent Asus Eee Pad Slider se găseşte pe piaţă la preţul de 2.299,99 Lei, în culorile alb sau maroniu.

Asus Eee Pad Slider este o tabletă bună, o propunere interesantă din partea ASUS. Este uşor să copiezi lucrurile, dar mai greu să inventezi. Practic producătorul taiwanez a demonstrat că se poate inova şi pe acest domeniu. Ar putea fi soluţia perfectă pentru cei ce doresc un netbook, dar n-ar renunţa la o tabletă. Asus combină aceste idei şi le pune în practică în Eee Pad Slider.

Puncte forte Asus Eee Pad Slider:
+ Ecranul este unul dintre cele mai bune pe care le-am întâlnit;
+ Tastatura s-a dovedit extrem de utilă şi nu trebuie să-i mai duceţi grija. Este mereu sub ecran atunci când aveţi nevoie;
+ Conectivitate;
+ Husa dintr-un material rezistent, de dimensiunea tabletei;
+ Performanţe bune în aplicaţii de tip office, multimedia şi gaming (pentru Android).

Puncte slabe Asus Eee Pad Slider:
– Portabilitate scăzută – 960g
– Tastatura uşor înghesuită şi fără touchpad;
– Autonomia bateriei de până la 8 ore;
– Fără 3G.

Nu am testat tableta pentru video şi foto. Consider că pentru astfel de activităţi există un aparat foto, o cameră video etc.