Smartphones Tech

Review ASUS FonePad Note FHD 6

Review ASUS FonePad Note FHD 6

ASUS, unul dintre cei mai mari producători de portabile din lume, a început să atace tot mai mult piaţa phabletelor, iar în viitorul apropiat mă aştept să intre puternic şi pe piaţa smartphone-urilor. Primul pas a fost făcut prin lansarea modelelor ASUS ZenFone 4, ZenFone 5 şi ZenFone 6.

Aruncând o privire rapidă în ofertele magazinelor, pot spune că sunt copleşit de numărul mare de tablete, phablete şi smartphone-uri existente. Inevitabil, îmi pun întrebarea: “Şi eu ce aleg?”. Probabil că şi clienţii au aceeaşi nedumerire. Găsim modele asemănătoare la specificaţii tehnice, dar de dimensiuni diferite. Sunt modele pe diferite platforme. Unele rulează o versiune de Android, iar altele Windows Phone. Automat şi preţul viarză de la un model la altul. Cât despre design, în special la tablete şi phablete, majoritatea arată la fel.

Dar să revenim la FonePad-ul nostru de 6 inch şi să vedem cu ce se face remarcat şi cum îl putem evidenţia în mulţimea phabletelor. Menţionez că ASUS FonePad Note FHD 6 a poposit câteva zile în viaţa mea cotidiană şi recunosc faptul că nu am avut ocazia să mă joc cu prea multe portabile asemănătoare.

Primele informaţii despre FonePad Note FHD 6 au apărut la Computex 2013, când Jerry Shen, CEO al ASUS, a prezentat două dispozitive inovatoare bazate pe tehnologiile Intel – ASUS Fonepad Note FHD 6 şi ASUS MeMO Pad FHD 10. Însă mai multe informaţii am aflat la o întâlnire ASUS România organizată în vara anului trecut.

Design ASUS FonePad Note FHD 6

Aruncând o privire la exterior, observăm că ASUS FonePad Note FHD 6 are o formă clasică dreptunghiulară, iar colţurile sunt uşor rotunjite. Are un design simplu, dar elegant. Având un ecran de 6 inch, nu putem vorbi de un portabil chiar micuţ. O încăpea el în buzunarul de la blugi, însă are dimensiuni generoase – 164.8 x 88.8 x 10.3 mm. Este greu de utilizat cu o singură mână, dar poate fi cuprins cu una, iar cu cealaltă puteţi accesa diferite funcţii. Cântăreşte 210 grame, fiind undeva în zona medie la greutate în comparaţie cu modelele concurente.

În ajutorul vostru vine un stylus pe care îl găsim inserat în tabletă, în partea inferioară. La început nu ştiam dacă acesta va fi un accesoriu opţional sau va veni la pachet. Iată că misterul a fost elucidat, deci vine la pachet, inclus chiar în phablet. Acesta mi-a fost de folos la luat notiţe, la desenat şi chiar la accesat aplicaţii. Aşa am lăsat mai puţine amprente pe ecran.

ASUS nu a făcut rabat la calitate, folosind materiale bune şi fiind atent la finisaje. ASUS FonePad Note FHD 6 este un portabil robust, bine construit şi închegat, fără să scârţâie. Partea din spate este fabricată dintr-un plastic mai dur, dar plăcut la atingere. Din păcate nu poate fi îndepărtată, deci nu avem acces la baterie. Rama argintie este metalică şi se integrează bine în design.

Şi dacă tot suntem la exterior, să vă spun şi cum sunt amplasate porturile şi butoanele:

– pe latura superioară este portul audio de 3.5 mm;
– pe latura inferioară: microfonul, portul Micro USB şi suportul pentru stylus;
– pe latura dreaptă sunt: butoanele on/off şi cele pentru volum;
– pe latura stângă sunt: sloturile pentru MicroSD şi MicroSIM.

Una peste alta, ASUS FonePad Note FHD 6 mi-a plăcut la exterior. Nu vine cu design revoluţionar, dar am apreciat foarte mult robusteţea şi eleganţa. Plus că toate elementele de design sunt integrate bine.

Putem considera “aspectul” un prim atu în evidenţierea faţă de concurenţă.

Specificaţii tehnice ASUS FonePad Note FHD 6

Dar un phablet nu este cumpărat doar pentru design. Cei mai mulţi sunt interesaţi de specificaţiile tehnice, capitol la care ASUS FonePad Note FHD 6 stă bine. Note FHD 6 vine echipat cu procesor dual-core Intel Atom Z2580 – 2 GHz, 2 GB memorie RAM, placă video PowerVR SGX544MP2, spaţiu de stocare până la 64GB, 2 camere foto/video – una principală de 8MP şi una frontală de 1.2MP. De remarcat ecranul IPS+ de 6 inch cu rezoluţie Full HD şi luminozitate de 450 nits. Rulează Android 4.2.2 (Jelly Bean) şi vine personalizat discret de ASUS. Tot sistemul este alimentat de o baterie Li-Polymer de 3200 mAh. Cifrele arată bine, dar vă anunţ că nu este cel mai puternic din piaţă.

Ecranul IPS+ de 6 inch (rezoluţie Full HD şi luminozitate de 450 nits) este al doilea mare atu al phabletului ASUS FonePad Note FHD 6. Culorile sunt redate foarte bine, suportă multi-touch, iar informaţia este afişată ok chiar şi în lumina puternică a soarelui.

Software ASUS FonePad Note FHD 6

Aşa cum spuneam mai sus, Note FHD 6 vine cu Android 4.2.2 (Jelly Bean), iar ASUS a adăugat câteva aplicaţii şi funcţii interesante, totul fiind inserat discret. Am apreciat că ASUS nu şi-a băgat prea mult amprenta în sistemul de operare şi l-a lăsat cât mai curat.

Printre aplicaţiile şi funcţiile utile avem: App Locker – puteţi proteja anumite aplicaţii cu parolă, Splendid – pentru calibrarea culorilor și AudioWizard – pentru setările audio. Tot la aplicaţii utile intră şi SuperNote. Aceasta a fost personalizată pentru a se activa la scoaterea stylusului din phablet. Prin intermediul acestei aplicaţii, puteţi să luaţi notiţe şi să desenaţi.

Am utilizat ASUS FonePad Note FHD 6 în regim normal, mai mult pentru navigare web, divertisment, email şi mai puţin pentru business şi office. Nici nu am făcut teste sintetice. Cred că testele artificiale nu mai sunt practice şi utile. Unele pot fi “fentate”, altele sunt prea vechi şi de multe ori nu reflectă realitatea.

Din punctul meu de vedere, ASUS FonePad Note FHD 6 s-a descurcat bine în navigarea web, games şi a redat cu uşurinţă filmele preferate, inclusiv în format Full HD.

Autonomie, Camera, Telefon – ASUS FonePad Note FHD 6

În tot acest timp, bateria a asigurat o autonomie decentă. Chiar dacă acumulatorul are o capacitate de 3200 mAh, acesta se comportă diferit în funcţie de modul de utilizare. În regimul impus de mine, ASUS FonePad Note FHD 6 a rezistat aproximativ 8 ore, în tot acest timp display-ul a avut luminozitatea 100% şi cu Wi-Fi pornit. E binişor, dar se poate şi mai bine.

Din păcate nu vă pot spune prea multe de camerele foto. Nu i-am acordat prea multă atenţie. Camera principală are 8MP şi se află pe spate, iar cea secundară are 1.2 MP şi se află pe partea frontală, deasupra ecranului. Ca un minus la acest capitol, aş puncta lipsa bliţului.

La capitolul telefon, ASUS Fonepad Note FHD 6 se descurcă foarte bine. Am reuşit să vorbesc cu tableta la ureche, dar recomand un dispozitiv handsfree (dar nu cel din pachet pentru că nu filtrează zgomotul de fond) pentru mai multă mobilitate şi pentru a evita privirile curioase şi mirate ale celor din jur.

Concluzii şi disponibilitate ASUS FonePad Note FHD 6

ASUS FonePad Note FHD 6 se face remarcat prin display, construcţie, design, aplicaţii practice şi autonomie. Stă foarte bine şi la capitolul preţ. ASUS FonePad Note FHD 6 are un raport calitate/performanţă/preţ foarte bun. Este în stoc la eMAG, având preţul de 1.399,99 Lei.

Legat de minusuri, aş menţiona aici lipsa 4G/LTE . Sper ca generaţia următoare să remedieze acest neajuns. Marii operatori de telefonie mobilă tocmai au anunţat viteze incredibile 4G la nivel naţional.

Recomand ASUS Fonepad Note FHD 6 pentru cei ce doresc un smartphone mai mare şi foarte bun, totul la un super preţ.