Laptop Tech

Review: Asus Eee PC 1215N

Review: Asus Eee PC 1215N

Cine este Asus Eee PC 1215N?
Zilele trecute, un bun prieten m-a rugat să-i recomand un laptop (da, oferim şi consultanţă). Însă pentru a-i putea recomanda produsul dorit şi perfect, trebuia să ştiu şi eu câteva detalii, cum ar fi: buget, dimensiune, modul de utilizare etc. Şi mi-a răspuns, aşa cum fac majoritatea cumpărătorilor de laptop: “Păi vreau ceva bun, ieftin, nici prea mic, dar nici prea mare, nici prea puternic, dar nici prea slab”. Vă daţi seama că mi-a fost de mare ajutor, mă băgase într-o ceaţă totală. Puteam să-i recomand de la un netbook de 10 inch până la cel mai mare laptop…

Şi mi-am adus aminte de Asus Eee PC 1215N, un model care a fost şi în redacţia Laptop News. Este un mini laptop de 12.1 inch – ceva nici prea mic, dar nici prea mare. Vine echipat cu placă video nVIDIA ION Next Generation şi tehnologia nVidia Optimus, procesor dual core Intel Atom D525 la 1.8 Ghz, 2 GB memorie RAM – nici prea slab, dar nici foarte puternic. Singura problemă – nu este încă disponibil în magazine. Va veni în luna septembrie şi va avea un preţ de aproximativ 2400 lei. Eu sper să-i placă recomandarea mea – ceva mic, bun şi cu preţ ok. Şi dacă nu mă crede, o să-i spun să citească acest review – poate îl convinge.

Cum arată Asus Eee PC 1215N?
Asus Eee PC 1215N arată bine, are design-ul clasic al seriei Eee PC. Este echipat cu aceeaşi tastatură ergonomică de tip chiclet, pe care am întâlnit-o şi la alte modele Asus Eee PC (ex. Asus Eee PC 1018p). Eu m-am acomodat bine cu tastatura şi n-am avut probleme la tastarea rapidă. Însă finisajele sunt cele care fac diferenţa. Noi am avut modelul argintiu, dar cu tastatura şi zona de lângă tastatură negre, o combinaţie de culori plăcută ochiului.

La prima vedere am crezut că vorbim de un laptop cu o carcasă metalică, dar n-a fost să fie aşa. Rama display-ului şi suportul tastaturii sunt de un plastic negru lucios care reflectă imaginea. Capacul şi restpad-ul sunt de un argintiu mat, cel care m-a şi indus în eroare. Însă mi-a plăcut pentru că nu se văd amprentele şi praful aşa cum se întâmplă în cazul altor laptop-uri de culoare neagră. Ba mai mult, carcasa oferă o senzaţie plăcută la atingere, mai ales touchpad-ul şi restpad-ul care sunt la acelaşi nivel.

Bijuteria aceasta se bucură de un display de 12.1 inch panoramic cu o rezoluţie de 1366 x 768 HD Ready. Deci nu este nici prea mare, dar nici prea mic. Puteţi să lucraţi fără probleme, fără să vă obosiţi ochii. Puteţi chiar să urmăriţi şi filmele preferate în format HD sau Full HD. Şi dacă display-ul nu vă mulţumeşte, puteţi să-l conectaţi la un monitor extern sau televizor. Decodorul hardware procesează perfect codec-ul H.264 și fișierele MPEG2 în timp ce interfața HDMI permite transmiterea imaginilor Full HD 1080p către televizoarele cu diagonale mai mari.

Şi chiar dacă este micuţ, Asus 1215N este echipat şi cu o serie de porturi corespunzătoare anului 2010. Pe partea stângă se găseşte portul de alimentare, portul VGA pentru monitor extern, 1 port HDMI, 1 port USB 2.0 Sleep’n’Charge şi cititorul de carduri (SD/SDHC/SDXC/MMC). Pe partea dreaptă se găsesc 2 porturi USB 2.0, 1 port de reţea RJ-45, porturile audio (boxe/căşti şi microfon) şi undeva mai în spate portul Kensington lock. Şi acum să-i transmit o vorbă şi prietenului: “Să nu te mai aud că nu-ţi ajung porturile. Ai acum posibilitatea să legi jucăria la monitorul extern, la TV, poţi să-ţi conectezi camera foto, camera video, telefonul mobil, dar pe rând.:). Apropo, netbook-ul 1215N are posibilitatea să încarce telefoanele mobile prin USB, chiar și atunci când sistemul este oprit. Telefoanele mobile se pot reîncărca inclusiv cu energie stocată în bateria netbook-ului.”

Până aici nimic deosebit. Design-ul netbook-ului Asus Eee PC 1215N este unul elegant – clasica “scoică”, tipic celor de la Asus, însă marele tam-tam s-a făcut pe baza tehnologiei şi a echipamentelor hardware care se găsesc sub carcasă.

Cu ce este echipat Asus Eee PC 1215N?
Modelul testat de noi a venit cu o configuraţie echilibrată şi puternică pentru un netbook. Nu degeaba se spune că 1215N este cel mai puternic netbook. Asus Eee PC 1215N vine echipat cu un procesor dual core Intel Atom D525 la 1.8 Ghz, placă video dedicată nVIDIA ION Next generation (care îi permite să ruleze fără probleme videoclip-uri full HD la 1080p, fie pe display-ul mini laptop-ului, fie pe un monitor extern sau un HDTV, prin intermediul HDMI), placă video integrată Intel GMA 3150 şi tehnologia nVIDIA Optimus, care schimbă automat între placa video dedicată şi cea integrată. La acestea mai adăugăm un hard-disk cu o capacitate de 250 GB (suplimentar, ASUS oferă un spațiu de stocare online de 500GB, unde utilizatorii își pot salva fișierele apelând la o interfață intuitivă) şi 2 GB DDR3, cu frecvența de 1333 MHz.

Ce performanţe are Asus Eee PC 1215N?
Pot spune că nu este un laptop foarte performant, însă este un mini laptop puternic. Aş putea spune că este primul mini laptop multimedia în adevăratul sens şi chiar mi-a plăcut. Îmi lipseşte această “jucărie”. L-am avut cu mine la birou, acasă, la diferite întâlniri şi pot spune că s-a descurcat fără reproş. Orbit de performanţele sale, nu am mai dat atenţie faptului că tastatura flexează puţin la apăsări mai serioase sau că se reflectă imaginea în display (în anumite condiţii de luminozitate).

A rulat de la cele mai simple aplicaţii (office, editare text, internet) până la cele mai complexe (aplicaţii multimedia, redare filme full HD, am utilizat chiar şi programe de editare foto/video). Nu se poate compara cu un laptop multimedia de 15.6 inch, care are placă video dedicată, însă pentru categoria sa s-a descurcat exemplar.

Şi pentru a vă face o idee, am reuşit să rulăm câteva benchmark-uri:
– 3D Mark 2001 – 4586 puncte
– 3D Mark 2005 – 3733 puncte
– 3D Mark 2006 – 2644 puncte

Testele au fost făcute pe nVidia Ion şi cu setările standard pe rezoluţia maximă 1366 x 768. Am încercat să rulez şi pe Intel GMA 3150, însă nu mi-au mers toate cele 3 benchmark-uri.

Hard-disk-ul nu este unul prea rapid, dar nici prea încet. Are performanţe medii pentru clasa sa. Timpul de acces este de 18.4 ms, iar viteza medie de transfer este de 60.3 MB/s. Ştiu, sunt multe cifre, date etc…Mulţi nu înţeleg nimic din aceste informaţii, totul fiind pe sistem palpabil şi vizibil – merge sau nu merge! Dar să nu-i omitem pe cei care ştiu să interpreteze aceste cifre şi pentru ei chiar contează câţiva MB la transfer sau câteva ms câştigate la viteza de acces.

Acum să scriu câteva cuvinte şi prietenului, care este mai puţin tehnic: “Prietene, Asus Eee PC 1215N rulează cam orice aplicaţie de tip office şi multimedia. Chiar şi jocuri, dar nu te gândi la Mafia 2 sau Starcraft 2. Filmele HD sau Full HD merg fără probleme, chiar şi rulate de pe internet. Sunetul este bun, redat de 2 boxe stereo, dar modest – ca pentru netbook-uri. Poţi să faci video conferinţă cu webcam-ul de 0.3MP – are şi buton de obstrucţionat. Apropo, nu trânti cu el de masă dacă are o întârziere de 1-2 secunde la deschiderea aplicaţiilor. Eu spun că se descurcă bine, acceptabil, dar nu este o navă SF. Dacă ai un monitor extern sau un TV, atunci te poţi bucura şi mai bine de performanţele multimedia.”

Fie vorba între noi, atunci când sunt rulate filme HD sau Full HD de pe hard-disk, procesorul este utilizat într-un procent de 5-10%. Însă atunci când vizionăm filmuleţe full HD de pe Youtube – procesorul este utilizat cam 25-30%.

Nici la capitolul software nu stă foarte rău. Aşa cum ne-a obişnuit Asus, a echipat şi acest model cu un pachet generos de aplicaţii şi programe utile sau mai puţin utile. Modelul testat de noi a venit echipat cu sistemul de operare Windows 7 Home Premium pe 32 de biţi.

Cât ţine bateria, se încălzeşte, face gălăgie?
Prietenul meu este şi puţin pretenţios. Vrea să aibă o autonomie mare la baterie, o veşnicie dacă s-ar putea. Îl anunţ cu regrete că nu s-a inventat bateria life time, dar Asus Eee PC 1215N se bucură de o autonomie bună pentru un netbook – aproximativ 6 ore. Autonomia poate varia şi în funcţie de modul de utilizare. Am rulat aplicaţii office, dar şi multimedia. Ne-am uitat la filme full HD, dar am navigat şi pe internet.

În tot acest timp n-am auzit nimic suspect la “micuţ”. Sistemul de răcire îşi face treaba în linişte, aerul cald fiind scos prin fantele de aerisire din partea stângă. Doar tastatura devine puţin mai gălăgioasă la o tastare rapidă.

Şi cu toată liniştea de care discutam, sistemul nu este chiar rece. Are momente când se încălzeşte uşor în partea stângă, în zona portului de alimentare, dar şi a fantelor de aerisire. Dar nu vă faceţi griji, poate fi ţinut în braţe fără probleme. 1215N se lasă uşor îmblânzit şi vă lasă să-l controlaţi cu plăcere. Temperaturile componentelor nu au trecut peste media admisă, dar m-a cam speriat procesorul. În urma testelor, temperatura ajunsese până la 60 de grade. Nici hard-disk-ul nu a fost prea rece – 43 de grade în urma testului.

Concluzia este că…
Asus Eee PC 1215N poate fi laptop-ul potrivit pentru cei ce doresc ceva bun, ieftin, nici prea mic, dar nici prea mare, nici prea puternic, dar nici prea slab. Mulţi pornesc în cautarea laptop-ului perfect de la ideea – să fie ieftin. Însă pe măsură ce-şi caută jucăria perfectă, atenţia lor se îndreaptă tot mai mult spre configuraţie. Aşa cum v-am mai spus, încercaţi să nu vă mai uitaţi la GB şi MB. Încercaţi să înţelegeţi laptop-ul, să vă gândiţi bine la ce vreţi să-l utilizaţi şi să vă alegeţi produsul de care aveţi nevoie. Noi poziţionăm Asus Eee PC 1215N pe locul 1 la categoria – netbook 12.1 inch. Şi asta pentru că ne oferă performanţe bune la un preţ rezonabil. Are un design placut, elegant, simplu şi este portabil, cântărind doar 1.46Kg.

Punctele forte ale lui Asus Eee PC 1215N:
+ tehnologia nVidia Ion Next Generation
+ tehnologia nVidia Optimus
+ procesor dual core
+ opţional USB 3.0 şi Bluetooth 3.0
+ raport bun calitate/preţ/performanţă

Punctele slabe ale lui Asus Eee PC 1215N:
– temperaturi uşor ridicate în urma testelor
– tastatura flexează la o apăsare mai serioasă

Imagine-reprezentativa-1
Postarea Anterioara

Imagine-reprezentativa-1
Postarea Urmatoare